Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юни 2020 11:02
Снощи стана късно, а и бях уморен, затова нямах време да доразвия мислите си. В идеята на автора на темата има резон, но ...
Както бях написал, не е необходимо да откриваме топлата вода или дръжката на чука – те вече са открити. Трябва да потърсим и намерим в световния опит това, което е най-приложимо за българските условия (може би да погледнем към страни от нашата черга) и да го осъществим. Какво имам предвид?
Демокрацията е хубаво нещо, но народът не управлява, народът избира кой да го управлява (не че винаги изборът е добър, но като няма риба и цацата е риба). Разликата е малка но съществена. Иначе поговорката за многото баби и хилавото дете повечето от нас я знаем.
Трябва да се прави разлика между собственост, управление и финансиране на един футболен клуб – това са различни неща. В България собственикът финансира футболния клуб, защото самият клуб или по точно неговият управленски екип (по обективни и/или субективни причини) не може да създаде условия, за да генерира големи приходи.
Един пример: Смята се, че Манчестър Юнайтед е най-популярният клуб в света. В Китай той със сигурност има много повече привърженици, отколкото в Англия. Ами ако всеки един китайски фен, който никога през живота си не е бил и няма да бъде на Олд Трафорд, си купува в годината само по 1 (една) клубна фланелка, примерно за 100 евро!?
Членската маса на клуба може да се използва в един начален момент, за да генерира приходи под формата на закупуване на акции. След това дребните акционери ще участват в разпределението на (евентуалната) печалба.
Аз съм привърженик на германския футбол, харесвам (без да съм фен) Борусия Дортмунд. Най-общо казано, като организационна структура Борусия Дортмунд (Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA) е командитно дружество с акции (хибридно капиталово дружество между акционерно дружество и командитно дружество). В това командитно дружество неограничено отговорен съдружник (комплементар) и собственик на около 5,5 % от акционерния капитал на дружеството е спортният клуб Борусия Дортмунд (Borussia Dortmund e.V). Другите съдружници са ограничено отговорни съдружници (командитисти), които притежават останалия капитал както следва -
- около 60 % - дребни притежатели на акции, свободно търгувани на борсата;
- около 15 % - Evonik – химическа компания;
- около 5 % - Signal Iduna – застраховки и финанси;
- и др.
Тук неограничено отговорният съдружник, т.е. клубът, управлява оперативно (съвет на директорите) и определя текущата политика на дружеството, като може да наложи вето върху решение, прието с мнозинството от акциите на другите акционери, което не е в интерес на клуба.
В България този тип дружества донякъде е уреден чрез ТЗ.
Без да навлизам повече в повече правни и финансови подробности (по образование аз съм икономист, но не съм финансист, още по-малко юрист), това би било една възможна форма за управление на „Левски“, като клубът стане неограничено отговорен съдружник. Като пожелание, една мощна фирма като Главболгарстрой (примерно) може да бъде привлечена като ограничено отговорен съдружник, а задълженията към фирмата да бъдат капитализирани във вид на дялова вноска.
(Така преди време задължения на клуба "Левски" към фирми на г-н Тодор Батков бяха капитализирани с увеличаване на капитала на акционерното дружество. По подобен начин задълженията на ПФК „Литекс“ към „Литекс Комерс“ участват като дялова вноска в капитала на ... ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД).
П.П. Накрая, вместо заключение: Според мен сега в управлението на "Левски" не са необходими големи левскари "със сини сърца". На "Левски" му е необходим ръководител - добър организатор (надявам се, че Наско Сираков с известна помощ ще се справи). Необходими са професионалисти - юристи, финансисти, специалисти по маркетинг (неотдавна аз не успях да си купя от малките календарчета за 2020 г. с отбора, защото "били свършили", а щях да взема поне 10 за подарък на приятели-левскари - това само като пример). Тези специалисти трябва (длъжни са) да извършат прехода от модела "бащица" към някакъв по-цивилизован, европейски модел (макар че и в родината на футбола е пълно с бащици на клубове). На "Левски" не трябва и треньор, който е голям левскар, който е бил голям футболист - наказва е "кръвния враг" дори със счупена глава, но който като треньор и ръководител е посредствен. "Левски" има нужда от треньор - професионалист, треньор без цвят (тук някои ще ми се разсърдят). Ако ще (теоретично) Стойчо Младенов да дойде на "Георги Аспарухов" (без да го съблекат), аз пръв ще му окажа доверие като фен, ако представи ясна и професионално обоснована концепция; ако пък направи "Левски" шампион и го вкара в групите на ШЛ - ще ида на стадиона и лично ще му стисна ръката.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ