Непринуден написа:Сега за 4-те вереми сценария.
Както и очаквах някои софиянци в една друга тема преди 2 седмици проявиха веселяшко настроение с лафа, че грабвали семейството и отивали няколко седвици на село докато отмине вируса. Вероятно мислейки си, че ще трае и изчезне до края на тогава обявеното извънредно положение (което неминуемо ще се увеличава).
Тогава предвиждах до края на лятото да отидат нещата. Сега съм малко скептик за тая прогноза и съм ориентиран по-скоро към следващия вариант, да отнеме и есенните месеци.
Вариант 1. Най-опимистичния. Подобни вируси недолюбват лятото. Този? Чакаме да видим как ще реагира. Ако не понася лятото трябва да имаме първи чувствителни резултати до средата на юни. Там най-късно трябва да се забележи нещо видимо в статистиките (по-малко нови болни, повече излекувани и т.н.). Убиеца на вирусите са УВ лъчите, които са особенно силни през лятото. Кто се замисля ние добре сме се погрижили за тези лъчи с изтъняването на озоновия слой. Наред с по-лесно възможните ракови заболявания заради преките УВ лъчи, вируса също ще измучи на умряло.
Вариант 2. Не реагира на лятото или реагира, но не чак до там, че да изчезва.
Тук се развива следното. Лятото може и да му повлияе, но няма гаранция, че ще изчезва. Първо, лято е в северното полукълбо. В южното не е. Второ възможно е да стихне, нещо като пауза, заради топлото лято и от есента отначало втора вълна и тогава сме във вариант 3, все едно началото е от есента и отиде половин година напред още.
Възможно е при тези лоши развития да се върнем в нещо като вариант 2, защото дотогава ваксина няма да има, но е възможно да има някакво лечение близко до същината на проблема. Достатъчно е да предотвратява повечето смъртни случаи и да остават само тежките трески. При такива развития някои блокади ще паднат, но па ще има ограничения. Примерно баровете ще отворят, но ако е с 50 места масимум 10 ще влизат. Стадионите ще отворят, но ще се пускат да речем по няколко стотин човека в сектор и т.н. Рестрикции ще има, но по-леки, за да може да се отпусне икономиката.
Вариант 4. От 12 до 18 месеца. Минимума необходим за намиране на ваксина е 12 месеца. Ако стане обратното ще е световен рекорд (по думите на учени). Това не е заради бюрократични спънки. Ваксината на едно лекарство изисква оптимизиране. Например, за да няма странични ефекти и да те убие по друг начин. Това е варианта при който няма намаление, а дори и да е минал пика болестта все така си върви умерено честотно сред населението и не сработва нищо от по-горе казаното за по-кратко време да се отървем.
Необходимо е около 60-80 процента от човечеството да минат през болестта (ако няма ваксина), за да можем да излезем на улиците и да не ни е основен приоритет да се крием, тоест за да няма забрани.
Какво правиш, когато дойде COVID-20, 21,22, на зима? Ваксина? Това е смешно. Ще се появи или друга модификация или нещо съвсем различно. Този тип инженерни вируси не се махат. Ето примера със свинския грип. 11 години след появата му умират хора. Да помниш локадауни и подобни мерки? Запитай се защо? Не ме питай мен, не мога да дам отговор.
Става дума за нещо друго. Нямащо нищо общо с това, което се представя. Много хора съм чел и съм гледал как предупреждават за това, което се задава. И съм се смял с глас на "глупостите" им. Не го играя някой, който иска да "просвещава". Просто гледам как светът и човечеството се срутва, а аз не съм видял все още толкова много неща. Мисля на глас. Нищо повече. Не съм вярвал, че ще се радвам, че нямам деца... Мракобесно време.