honda написа:goshopileto написа:pomiqrat написа:Не може. Има правила кога може.
Би ли ни образовал, моля!
Извинявам се ,че се намесвам в спора.
Един лиценз се издава при определени условия и може да бъде отнет при нарушаване на тези условия. В случая с НЛ няма отнемане на лиценза , ако имаше нарушаване на условията за лицензиране ,то може да бъдеш сигурен ,че щеше да бъде отнет.
Относно неплащането на данъци - може и да съм пропуснал, но аз на мен не ми е известно на НЛ официално да им е предявен иск за неплатени данъци и да бъдат "приканени" да ги платят.
Надявам се правиш разлика между "такса" и "данък" . В случая таксата се определя от ДКХ , а не от НЛ . За всеки е ясно ,че някой се е погрижил ДКХ да бъде доста "разсеяна" и реално да пази интереса на НЛ , а не на държавата. Но това е проблем както и на този ,който е назначил ДКХ(МФ) , така и на този ,който се е погрижил комисията да бъде " много благосклонна" към НЛ, само че това трябва да се докаже- нещо което ще стане изключително трудно.
Дори и да има укрити данъци няма как да бъдат предявени обвинения към акционерите( в случая ВБ), исковете трябва да бъдат насочени към мениджмънта на компанията( изпълнителен директор и главен счетоводител).
Аз не се наемам да коментирам какво се случва , ако вчера гласувания закон влезне в сила( все още не е). Този закон очевидно противоречи на Конституцията . Напълно е възможно НЛ да не се подчини на закона и какви последствия ще имат при евентуални действия насочени срещу НЛ основани на този закон и какво ще реши съда. За всеки е ясно,че закона противоречи на Конституцията, а Конституцията е върховен закон и е с приоритет.
За мен е по-вероятно НЛ да се подчини на закона и да заведе дело за пропуснати ползи поради неправомерни действия на държавата и да предявят иск основан на тренд как се е развивали приходите и печалбата им през последните няколко години до изтичане на лиценза им.
Сигурен съм ,че никой от замесените лица няма да излезе от цялата ситуация по-беден.
Защо мислиш, че тия дето са приели закона, не са се консултирали с юристи?
Например-масова хазартна психоза, увреждане на психиката, финансови загуби, деградация на личността... Конституцията пази здравето на гражданите, то е приоритет...