Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

MORSKI
Контакти:

Re: Кой е най-стария Ф.К. във България

Мнениеот MORSKI » 01 фев 2010 16:21

SHYNE написа:
ЕМИЛ написа:Черно море е наследник на Владислав Варна и е най-старият Ф.К. у нас.То и Левски е създаден 1913 но на емблемата пише друго.

следователно на коя емблема стои най-дъртата година ? :lol:

На нашата емблема не пише нищо.Шефовете могат д акажат утре да пипе 313 година, но това значи ли, че сме 313 година :lol:
Стига глупсоти- вие не сте 1912- вие сте дружество тогава...Такова дружество има във ЯВарна от 1909, но това не значи, че сме ФК!!!
Първие ФУТБОЛЕН КЛУБ-не ДРУЖЕСТВО е ТИЧА ВАРНА 1913 година, месец след това е Славия....След това е Левски- а вие както с еказ апо-горе сте 1917....
Иначе ако говорим за дружества- първото такова е Доростол- още 1902 година...
А топка за първи път идва във Варна- 1889 мисля бжеше от швейцарския учител Жорж Режибюс...
Така, че всякакви спорове по тази тема са излизшни, на Ботев на елблемата, ако ще и 202 година да пише- по документи официално са ФК от 1917 година ;)

Но тези спорове са безсмислени- никога няма да има консенсус по тези въпроси ;) Всеки от Славия, Черно Море и Ботев ще дърпа към своята черга!

MORSKI
Контакти:

Мнениеот MORSKI » 01 фев 2010 16:23

SHYNE написа:
ПФК ЧЕРНО МОРЕ - 1909

:shock:
Редно е черноморци да зачитат за година на създаването на клуба си 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” – “Спортист”, а не 1913 г.

не знам кое му е редното , ама щом така сте решили ОКи :lol: ,това е от вашия сайт :lol:

Не е от нашия сайт, а от световна енциклопедия на футбола, пич ;)
И аз не знам кое е редното д апишете, че сте 1912 при все, че едно е спортно дружество- както казах преид вас има няколко такива, друго е РЕГИСТРИРАН ФК ;)

Потребителски аватар
Alternative
Контакти:

Мнениеот Alternative » 01 фев 2010 16:26

MORSKI написа:Стига глупсоти- вие не сте 1912- вие сте дружество тогава...

Ботев Пловдив е най-старият съществуващ български футболен клуб . Основан е на 12 март 1912 година от възпитаници на Пловдивската мъжка гимназия и Католическия колеж „Св. Августин“.
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 01 фев 2010 16:32

Всъщност,какво значение има кой кога е създаден?

Потребителски аватар
Veso1913
Контакти:

Мнениеот Veso1913 » 01 фев 2010 16:32

В най-скоро време Ботев пд ще бъде най-новоучреденият куб.Или ще стане Ботев 2010.Няма как!Ще трябва да изтърпим жалките им напъни да кривят историята още няколко месеца.За феновете на Ботев.Мочета,гледайте си дерджето на отбора сега,в момента.Не се занимавайте с неща,които не са от вашата компетенция.В световната футболна енциклопедия ясно и точно е записано.Тича е първият ФУТБОЛЕН клуб в България.А Черно море е неговият наследник.Точка.Всичко останало е избиване на комплекси.
,,Не ме вади без повод,не ме прибирай без слава"!

someone
Контакти:

Мнениеот someone » 01 фев 2010 16:36

На първия медал ли ще дадат, та е толкова важно... ПСЖ са 1970 година създадени и май не се натискат да се изкарат наследници на 16 отбора, които са се обединили 12 пъти...

Потребителски аватар
Alternative
Контакти:

Мнениеот Alternative » 01 фев 2010 16:37

Veso1913 написа:В най-скоро време Ботев пд ще бъде най-новоучреденият куб.Или ще стане Ботев 2010.Няма как!Ще трябва да изтърпим жалките им напъни да кривят историята още няколко месеца.За феновете на Ботев.Мочета,гледайте си дерджето на отбора сега,в момента.Не се занимавайте с неща,които не са от вашата компетенция.В световната футболна енциклопедия ясно и точно е записано.Тича е първият ФУТБОЛЕН клуб в България.А Черно море е неговият наследник.Точка.Всичко останало е избиване на комплекси.

Никой отбор не е застрахован от подобна участ,и никой не се "напъва".
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
kufur

Мнениеот kufur » 01 фев 2010 16:38

Не зная кой е най-старият клуб, но зная кой е най-старият фен клуб...Това са фенклубовете на Левски, някъде около 1860-65 е имало национален фенклуб, наричали са ги още Революционни комитети.Аз по този въпрос имах матура, а оная шматка ми писа 3= и то защото била от Левски иначе трябвало да ме изгонят от училище????????????????,лудница ви казвам.После всички дето познавам от сектора(Б) ме подкрепиха в твърдението ми.Сега майка и тати са наели адвокат,ще я съдим тази невежа историчка.Адвокатеца е много печен,сливи за смет продава..казва тати и от петел млеко дои

Потребителски аватар
San-Jose
Контакти:

Мнениеот San-Jose » 01 фев 2010 16:38

Спортно дружество Ботев е основано през 1912, а футболния отбор се появява чак пред 1917, така че не сте най-стария ФК в България, това е Черно море като наследник на Спортист Варна, който е основан през 1909, не случайно за първи път футболната игра се е появила във Варна, няма какво повече да коментирам
Последна промяна от San-Jose на 01 фев 2010 16:40, променено общо 1 път.

falcon

Мнениеот falcon » 01 фев 2010 16:40

Във Варна:

през 1907 "Атлас"
през 1909 "Спортист"
през 1913 "Тича"

В София :

през 1910 "Ботев" (по-късно Ботев се обединява с "Развитие" и се получава "Славия")
през 1913 "Левски"

В Пловдив първият клуб е:

през 1912 "Ботев"
През 1912 година в Пловдив се е създало спортно дружество, а не футболен клуб.

Тъй като се търси най-стария клуб клуб "Атлас" е първия организиран клуб за футбол в България.

А иначе футбола в България официално се появява през 1894 г. Жорж дьо Режибюс е бил учител във Варненската мъжка гимназия и там той демонстрира за пръв път футболната игра с два ученически отбора. През 1897 г. в България се издават "Първи правила и ръководство по футбол".

През 1907 в Софийската гимназия се основава първият ученически клуб. През същата година във Варна се основава и клуб "Атлас".

Върни се в “Архив”