Куин е основана през 1970, в състав -
вокалист Фреди Меркюри

китарист-Браян Мей

басист - Джон Диикън

и барабанист - Роджър Тейлър

В началото на 70-те години групата набира популярност във Великобритания, а когато излиза албумите Sheer Heart Attack (1974) и A Night at the Opera (1975) стават известни в цял свят.
Едни от най-известните им песни са
Killer Queen,Bohemian Rhapsody,We Will Rock You, We Are the Champions, Crazy Little Thing Called Love, Under Pressure, Radio Ga Ga, I Want to Break Free, I Want It All, A Kind of Magic, Friends Will Be Friends, Who Wants to Live Forever?, Princes of the Universe, The Show Must Go On и много други...

[img]http://www.watchmojo.com/blogs/images/freddy_mercury.jpg
[/img]

През 1986 година се провежда най-голямото и последното турне на групата със Фреди Меркюри, посетено от над 1 млн души(рекорд по онова време), 400 хиляди от който само в Англия, където 120 хиляди билета са разпродадени за 2 часа, за да напълнят стадион Уембли до пръсване.
В края на 80-те години здравете но Меркюри започва да се влошава, и тръгват слухове че е болен от СПИН. Въпреки проблемите, той продолжава да е част от групата до последно, записвайки нови песни. На 14 октомври 1991 излиза The Show Must Go On, само 6 седмици преди смъртта на Фреди. Песента символизира неговата желание да продолжи да пее , въпреки че знае че умира. Поради влошеното му здраве клип никога не е записан, вместо това са използвани кадри от стари клипове, показващи развитието на групата през годините.
На 23 ноември 1991 Фреди прави изявление от собствения си дом:
"Поради огромните спекулаций в пресата през последните 2 седмици, искам да потвърдя че съв ХИВ позитивен и съм болен от СПИН. Чувствах се в правото си да пазя тази информация до сега, за да запазя правото на лично пространство на тези около мен. Въпреки това, доъде времето приятелите и феновете ми по цял свят за узнаят истината и се надявам че всички се присъединят към мен, към докторите ми, и всички по целия свят в борбата срещу това ужасяващо заболяване. Личното ми простаранство винаги е било нещо специално за мен, и съм известен с това че рядко давам интервюта. Моля ви разберете, тази политика се запазва."
На следващия ден Фреди умира, болен от бронхопневмония.
През 1997 Дийкън напуска групата, а Мей и Тейлър продолжават да свирят заедно на специални събития. От 2004 до 2009-а , си сътрудничът с Пол Роджърс, като тримата се наричат Куин + Пол Роджърс.
Дискография на Queen :
* Queen (1973)
* Queen II (1974)
* Sheer Heart Attack (1974)
* A Night at the Opera (1975)
* A Day at the Races (1976)
* News of the World (1977)
* Jazz (1978)
* The Game (1980)
* Hot Space (1982)
* The Works (1984)
* A Kind of Magic (1986)
* The Miracle (1989)
* Innuendo (1991)
* Made in Heaven (1995)
Според BBC групата има продадени над 300 млн албума до 2009-та, нареждайки се на второ място, след Бийтълс.
Като за финал искам да ви препоръчам концерта на Уембли за който споменах по-горе

Едно невероятно шоу. Линкът е към Замунда http://zamunda.net/details.php?id=49108&hit=1