Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот fcb_bg » 06 авг 2018 01:12

Thsmith написа:
pampi написа:
Ха, като сте почнали, англосаксонски соросоидни патрЕоти , цензорирайте Левски, Ботев и Вазов, зар, ако няма робство, няма и освобождение от Русия ... ха- ха - ха! 8-)

Робство няма и това няма никаква връзка с Руско-Турската война : ) Има окупация, анексация или каквото там си избереш, но няма робство и роби.

Тъй е, няма робство, само докато дойде турчина на коня до дувара ти и извика: Гяур, изкарай 2 агнета, че съм гладен и мойш му се обади.
А Възрожденската литература е пълна с робство, роби, робия, само защото комунетата така са я редактирали, нали тъй? Ваньо, Васко и другите не са ползвали тия страшни слова. :lol:
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 06 авг 2018 01:19

Без значение какви слова са ползвали, редно е да сме обективни от историческа гледна точка.
Ти като достатъчно начетен и словоохотлив, кажи с какво се различава ситуацията от тази на Испанска Холандия и "роби" ли са били калвинистите и другите лутерани?
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

AndreshkoGacovBacov
Контакти:

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 06 авг 2018 01:21

Thsmith написа:..........
Робство няма и това няма никаква връзка с Руско-Турската война : ) Има окупация, анексация или каквото там си избереш, но няма робство и роби.
............

Щом ти си казал - значи няма ...
пОчвай да редактираш ... / и без това повечето "цитати" вече са извадени от "учебния материал" за малките евро-джЕндърчета .../

:lol:

Из бележките на Левски:

Аз Васил Лъвский в Карлово роден, от българска майка юнак аз роден, не щях да съм турский и никакъв роб, същото да гледам и на милия си род
(из недовършената римувана автобиография — тефтерче на Васил Левски)

Близо е времето вече — българинът не ще бъде роб, а свободен.
(до окръжния център в с. Голям извор (Тетевенско), 12.XII.1872 г.)

Ето, близко е времето да покажем на душманите, че българинът не ще бъде вече роб, а свободен. И който от тях не признае нашите закони и не заживее с нас по същите граждански правила, той в един миг с всичко ще стане прах и пепел… (в. „Свобода“ – 12.12.1872 г.)

Из публицистиката на Ботев:

И робът, който чака да му покажат враговете на неговото нравствено и политическо освобождение, да види помощ във вековната си инстинктивна борба срещу тях,…

Ето с какви убеждения, с какви надежди и мисли ний разкриваме уста и викаме пред грозния час всеки емигрантин, всяка благородна душа, всеки свестен българин, кой е оставил бащино огнище не за да промени едно робство на друго;
(„Намясто програма“)

Както Ангел и Лефтер, тъй и Добри бяха от онез класически хайдути, в кои се явява животът на народ поробен със сичките оттенъци на характера му, на обстоятелствата, и кои учудват ни с добрини, учудват и със злини.
(„Примери от турското правосъдие“)

И всичко това в Турция е реформи, и реформи здрави и трайни, основани на дълбоката любов между турчин и българин, между господари и роби.

Такъв е бил българският народ, и ето го и днес пак чист от всяко чуждо влияние, пак с тоя патриархален живот, пак с тази първобитност – след толкова и при такива страдания, пред зори, той се провиква от вратата на къщата си: пее отходня молитва на Турция, на робството; проклина свойто преминало, което е мрачно и той го мрази;
(„Народът вчера, днес и утре“)

Сънливият тиранин залитна на трона от думите. “Болгаристан калктъ” и окачи мъртвия Черковен въпрос на галваническа кука, с кое, без да иска, призна името на робите си – призна борбата.
(„Петрушан“)

Из поезията на Ботев:

Жетва е сега… Пейте, робини,
тез тъжни песни! Грей и ти слънце,
в таз робска земя! Ще да загине
и тоя юнак… Но млъкни сърце!
(„Хаджи Димитър“)
А тиранинът върлува
и безчести край наш роден:
коли, беси, бие, псува
и глоби народ поробен!
(„В механата“)

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът,
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът!

(„Моята молитва“)

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
(„Обесването на Васил Левски“)

А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!
(„Елегия“)

Из поезията на Иван Вазов:

Тоз народ поробен
дa мисли за слава не беше способeн;
игото тежеше на неговий врат,
без да предизвика гордия му яд.

(поемата „Каблешков“)

Девет годин той
скита се бездомен, без сън, без покой,
под вънкашност чужда и под име ново
и с сърце порасло и за кръст готово,
и носи съзнание, крепост, светлина
на робите слепи в робската страна.

(поемата „Левски“)

Перущице бедна, тнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналий роб!

(поемата „Кочо“)

:cry:

Като свършиш с "редактирането" - свИрни ... ше ти рЕдим една стипендийка от "Америка за България" ...

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 06 авг 2018 01:25

Thsmith написа:
pampi написа:
Ха, като сте почнали, англосаксонски соросоидни патрЕоти , цензорирайте Левски, Ботев и Вазов, зар, ако няма робство, няма и освобождение от Русия ... ха- ха - ха! 8-)

fcb_bg написа:
Значи излиза, че ти хем нема да правиш деца за прираст, хем и нема да се биеш за Родината си.

Фешън модел си ти, да знаеш! Такива тарикати по Османско, колко ги е имало и как са ревали от тъпото Освобождение, дет им е секнало уредения животец, колко ги е имало, ехееей.

Ще ме извиняваш, но аз не съм добитък и нямам намерение да си взимам крава за разплод.
Правиш деца не за да вдигаш прираст, а защото го искаш, защото си готов. Не да ги правиш и да ги зарежеш да се оправят сами.

Между другото, аз не случайно съм избрал подписа си и по точно цитирания текст в картинката. Мисля го наистина.

--
пп Какъв уреден животец? Нали бяха "роби" или вече не са? :lol:

Бая добитък сме значи дето сме си взели крави за разплод. Едно 99,9% от чатещите тукинка у форумо.... Бас ловя, че по-голямата част от тоя % ще хване и пушката да си брани Родината, а семейството при Проблем.
Ти си в останалата част от процентите.

Говориш за "Роби" като Бенчев, авера на Митьо. Те са били също "ей такива полезни роби".

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 06 авг 2018 01:26

Защо ми е да редактирам каквото и да било? Не е нужно. Исторически робство няма, няма и роби.

---
Ще хване дръжки. 5% ако отговорят на повиквателна ще е невероятна изненада, а за задържане повече от 2-3 седмици и дума не може да става.
Не отговори за седемте провинции.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 06 авг 2018 01:30

Thsmith написа:Без значение какви слова са ползвали, редно е да сме обективни от историческа гледна точка.
Ти като достатъчно начетен и словоохотлив, кажи с какво се различава ситуацията от тази на Испанска Холандия и "роби" ли са били калвинистите и другите лутерани?

Мен за Испанска Холандия, Американска гражданска война, Руско царство слабо ме интересува като сравнение.
даже изобщо не ме интересува, да ти река.

Интересува ме щерката на баба Пена от Панагюрище като я хареса турчина и я вземе дали е било робско отношение и дали 2-ри февруари наистина ли трябва да го почитаме като Птельовден или да си им кимаме и усмихваме съвременно и умно на педалите?

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 06 авг 2018 01:33

Ми нямало е ами, требе си да редактираме доста произведения. Инак някак си неудобно идва да им ги преподаваме на децата в тоя им вид словореден.
Нещо като с Истанбулската Конвенция...

AndreshkoGacovBacov
Контакти:

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 06 авг 2018 01:37

Thsmith написа:Защо ми е да редактирам каквото и да било? Не е нужно. Исторически робство няма...

Ама разбира се, че няма бе, колега ...
Това за "робството" са някакви опОрки на путлеристите и русофилистиците ...

Винаги си припОмняй "АКСИОМАТА" на модерната историография :

" Русия е една враждебна на България "империя", която идва да порОби "богатите и щастливи българи" , които имат къщи на 2 кАта и свободно пътуват и търгуват из цяла Европа ..."

И си свИркай щастливо ...

:lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 06 авг 2018 01:39

И най-вече на волейболните мачове на националния отбор у Варна, требе най-скоростно и радикално да се забрани на диктора/диджея да пуска "Боят настана".

Някак си е ненатовско, мислА!

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 06 авг 2018 01:47

AndreshkoGacovBacov написа:
Thsmith написа:Защо ми е да редактирам каквото и да било? Не е нужно. Исторически робство няма...

Ама разбира се, че няма бе, колега ...
Това за "робството" са някакви опОрки на путлеристите и русофилистиците ...

Винаги си припОмняй "АКСИОМАТА" на модерната историография :

" Русия е една враждебна на България "империя", която идва да порОби "богатите и щастливи българи" , които имат къщи на 2 кАта и свободно пътуват и търгуват из цяла Европа ..."

И си свИркай щастливо ...

:lol: :lol: :lol:

И един Кунчев броди, скита и се мае как да освободи народа български от робията и гнета османски, ами не ги остави да си гледат кефа при султана.

Върни се в “Свободна зона”