Германски журналист за проблемите на българските медии

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Германски журналист за проблемите на българските медии

Мнениеот unist_gp » 26 яну 2010 13:07

Преплитането на интереси - пагубно за качеството
Изображение

Германският журналист Дирк Фьоргер за ефекта от преплитането на интересите на политиката, бизнеса и средствата за масово осведомяване върху хигиената на медийното пространство и качеството на българската журналистика.
До края на 2009 Дирк Фьоргер бе ръководител на базираната в София Медийна програма на фондация „Конрад Аденауер”. Ето какво каза той в интервю за Дойче веле:

"В България често истинските медийни собственици не са известни. Проблемът е, че когато собствениците са маскирани, зрителите, слушателите и читателите губят представа за политическата ориентация на телевизиите, радиостанциите, печатните и интернет-изданията. А щом зад собствеността на медиите се крият сенчести бизнесмени, то е ясно, че в тези медии няма да се намери разследващ имотното им благополучие журналист.

Фьоргер: "Медиите трябва да критикуват, а не да раболепничат сервантилничат"
Изображение

Медиите като партийни говорители

В България напоследък стана популярна една медийна група, ръководена от жена с впечатляващи физиологични особености, която изкупува наред всички попаднали й под ръка вестници и телевизии. В такъв случай се предполага, че зад завесите се таи определено политическо присъствие, което е далеч от идеята за медийната свобода. Така определени медии се изявяват като говорители на политически партии.

Особена група представлява собствеността на германски издателски концерни, които притежават медии в България. Положителният ефект от подобен род партньорство са финансовите инжекции на германските издатели, които спасяват тукашните медии от банкрут. Чужденците обаче не са особено заинтересовани от повишаването на качеството на медийната продукция.

Моето впечатление е, че много от българските медии се ориентират в посоката, от която духа вятъра на властта, въпреки че тяхната мисия е не да раболепничат, а да критикуват.

Бившите агенти

Съвсем обясним е големият дял на свързаните с бившата Държавна сигурност собственици на български медии. От една страна повечето от тях са хора, изникнали от старата система и готови да инвестират в медиите спечеленото чрез нея. От друга страна българските медии предпочитат да използват труда на млади и нископлатени журналисти, като по този начин опитните и несвързани с бившата номенклатура колеги бяха отстранени от медийното пространство.
Интересен бе пресният скандал по повод на изявленията на премиера Бойко Борисов, че мастит телевизионен шоумен му е поискал половината от партията ГЕРБ. Изводът от подобни мелодрами е, че политиците нямат право да се бъркат в работата на медиите, но заедно с това е недопустимо медиите да се пробват като актьори на политическата сцена. И в България, а и в Германия, но като че ли повече в България, може да се забележи, че много журналисти притежават списъци с номерата на мобилните телефони на повече или по-малко известни политици и бизнесмени. Като цяло подобни контакти не би трябвало да будят учудване, защото в своята работа медиите се нуждаят от преки контакти със силните на деня и техните опоненти.

Изображение
Побратимяването между политици и журналисти - с фатално влияние

Нож с две остриета

Но подобни връзки в българските условия често се израждат в „побратимявания” между политици, журналисти и бизнесмени, а това фатално нарушава хигиената на медийната среда. Приятелското и още повече сервилното отношение към политици и партии не се вписва в обичайното за медиите поведение. Журналистите далеч повече им отива да критикуват, като спазват правилата на своята професионална етика.

Концентрация и комерсиализация е краткото описание на бъдещето на медийния пазар в България. Сегашната зависимост на българските медии от партиите и политиците ще намалее, но пък ще нарасне зависимостта на журналистическата гилдия от бизнеса. В България обаче намерих и чудесни журналисти и именно в българските медии публикувах статии, които в Германия едва ли щяха да бъдат добре приети. Проблемът е в системата и в собствеността на медиите...”

Автор: Н. Цеков/Редактор: М. Илчева
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5164222,00.html

КОМЕНТАР
В този ред на мисли ЕВАЛА НА ГОНГ, че не се мазнят пред чалгарите, мафиотите, наркоманите и коцраките на Иван Асен!
Последна промяна от unist_gp на 26 яну 2010 13:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
lakito7

Re: Германски журналист за проблемите на българските медии

Мнениеот lakito7 » 26 яну 2010 13:18

Гонг сега са много по добре настроени към Батков,отколкото навремето срещу Лафчис.Макар,че сега резултатите са много по лоши от тогава,а парите също ги нямаше,но Лафчис успяваше да прави силен отбор.Защо ли е така? :?:
България е нашата родина,
Апостолa е нашия баща,
"Георги Аспарухов" е стадиона,
a Левски е в нашите сърца!

http://www.cashfiesta.com/php/join.php?ref=lakito7

Потребителски аватар
Hristo_Stoichkov
Контакти:

Мнениеот Hristo_Stoichkov » 26 яну 2010 13:48

"КОМЕНТАР
В този ред на мисли ЕВАЛА НА ГОНГ, че не се мазнят пред чалгарите, мафиотите, наркоманите и коцраките на Иван Асен!"

Да бе и не се мазнят на вашия отбор :lol:
Нямате си напрества колко жалко звучат на моменти,но вие сте си от левски и си ги пропускате тези неща.Баси там има един от ЦСКА и той горкия за да не ги дразни се старае да е адски неутрален дори когато говори за ЦСКА.Томито не дразни толкова ама другото г....о как дразни не е истина.
А и ибърнете внимание когато някой футбона личност свързана по някакъв начин с Левски и са се натрупали журналисти пред него,как му се задават въпросите от гонг -жалка е картината(донякаде се повтарят нещата и с медията РИНГ-но там в още по голяма степен според мене)
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 26 яну 2010 13:58

...Светът не се върти около конфронтацията Левски-ЦСКА.... :mrgreen: :mrgreen:
Ставаше въпрос за нещо съвсем друго

iohan.law
Контакти:

Мнениеот iohan.law » 26 яну 2010 13:59

"Да бе и не се мазнят на вашия отбор :lol:
Нямате си напрества колко жалко звучат на моменти,но вие сте си от левски и си ги пропускате тези неща.Баси там има един от ЦСКА и той горкия за да не ги дразни се старае да е адски неутрален дори когато говори за ЦСКА.Томито не дразни толкова ама другото г....о как дразни не е истина.
А и ибърнете внимание когато някой футбона личност свързана по някакъв начин с Левски и са се натрупали журналисти пред него,как му се задават въпросите от гонг -жалка е картината(донякаде се повтарят нещата и с медията РИНГ-но там в още по голяма степен според мене)[/quote]"
Hristo_Stoichkov, хайде научи първо български език до 5 клас, пък тогава давай мнение за журналистите. Левски се пише ВИНАГИ с Главна буква и в българския език има доста препинателни знаци, не само тирета.

Потребителски аватар
Hristo_Stoichkov
Контакти:

Мнениеот Hristo_Stoichkov » 26 яну 2010 14:11

Да бе ужасен съм ,за нищо не ствам .Да си призная не бях прочел целия пост просто ми направи впечатление коментара накрая и се опитах да ви обясня как изглеждат сините медии от гледна точка на другите фенове.
ГОСПОЖА УЧИТЕЛКО БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ПОПРАВКАТА
хич не ме интересува какви грешки съм допуснал докато пишя бързо от офиса.Баси тука си е спортен форум и всеки си изказва мнението а не да се старае да изкара някоя и друга оценка по български език .Сигурен съм че и сега съм допуснал греши и не ме интересува.
ИзображениеИзображениеИзображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
love_hurts

Мнениеот love_hurts » 26 яну 2010 14:38

Ясно е, че Гонг е доста смешна и посредствена медия, която е Про-Левски настроена. Забележете снимки от пътя на Левски към София :lol: :lol:, снимки от не знам си къде си на Левски. Напълно смешни и несъстоятелни неща се качват като статии. Томислав Русев съм го слушал един път и умрях от смях. Много е слаб като журналист, като фен вече вие си знаете. Като цяло в медията няма и 10-15% професионализъм. Тъпото е, че на всякъде е така. Нека това им е утеха.

Като съм започнал с критиката, във форума се шири един модератор: stenly - изключително неадекватен и си позволява доста своеволия.
batmanlevski написа: Батков,България е с теб !

ЕМИЛ написа:Изслушах го внимателно интервюто на Батков и мога да ви кажа ,че този човек хич не си поплюва.Тепърва ЦСКА ще ги сполетява синият гняв.Приятели червени-светът ще ви се види тесен......

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 26 яну 2010 15:05

love_hurts написа:Ясно е, че Гонг е доста смешна и посредствена медия, която е Про-Левски настроена. Забележете снимки от пътя на Левски към София :lol: :lol:, снимки от не знам си къде си на Левски. Напълно смешни и несъстоятелни неща се качват като статии. Томислав Русев съм го слушал един път и умрях от смях. Много е слаб като журналист, като фен вече вие си знаете. Като цяло в медията няма и 10-15% професионализъм. Тъпото е, че на всякъде е така. Нека това им е утеха.

Като съм започнал с критиката, във форума се шири един модератор: stenly - изключително неадекватен и си позволява доста своеволия.

Ти си със сигурност журналист в турския вестник Меридиан Мач! :mrgreen: И си единственият,пред който се е откроило "актвиното" участие във форума на въпросния модератор :mrgreen:

Потребителски аватар
love_hurts

Мнениеот love_hurts » 26 яну 2010 15:42

unist_gp написа:
love_hurts написа:Ясно е, че Гонг е доста смешна и посредствена медия, която е Про-Левски настроена. Забележете снимки от пътя на Левски към София :lol: :lol:, снимки от не знам си къде си на Левски. Напълно смешни и несъстоятелни неща се качват като статии. Томислав Русев съм го слушал един път и умрях от смях. Много е слаб като журналист, като фен вече вие си знаете. Като цяло в медията няма и 10-15% професионализъм. Тъпото е, че на всякъде е така. Нека това им е утеха.

Ти си със сигурност журналист в турския вестник Меридиан Мач! :mrgreen: И си единственият,пред който се е откроило "актвиното" участие във форума на въпросния модератор :mrgreen:

Определено не съм никъде журналист,не знам как си направи такива изводи, а въпросният модератор ми направи грозно впечетление покрай друг потребител. :) Да не говорим, че и дори lakito7 е усетил с какъв медиен конфорт се ползва Батков в Гонг, отдавна съм казал, че в тази медия някои хора са на заплатка !

Изказвания на Томислав Русев( разбирал съм ги от хора във форума), като знам нещо ама не мога да го кажа в момента са смешни. Изглежда някой му пречи да говори и му слага цензура с $$.
batmanlevski написа: Батков,България е с теб !

ЕМИЛ написа:Изслушах го внимателно интервюто на Батков и мога да ви кажа ,че този човек хич не си поплюва.Тепърва ЦСКА ще ги сполетява синият гняв.Приятели червени-светът ще ви се види тесен......

пелинат

Мнениеот пелинат » 26 яну 2010 16:16

В.Грънч. отново изби рибата с драматичния си репортаж от пътуването на Левски по дестинацията Каварна-София.Бяхме осведомявани за всеки километър от прехода.С радост посрещнахме новината ,че в 19.30ч. автобусът премина край Омуртаг.Този репортаж удари в земята всички постижения на Елена Йончева от Чечня,Афганистан и Сомалия взети заедно.Добре ,че някой от сайта се усети ,че Грънчаров става за смях и посъкрати малко епичното произведение.На следващия ден излезе фотоепопея "Пътят на Левски към София",а сега до дни очаквам и игрален филм на същата тема.За какви проблеми да говорим като то няма журналисти.В спортната журналистика хора като Асен Спиридонов,донякъде Н.Александров,Сашо Йовков,Сашо Диков,Иво Славейков са рядкост.Другите са слугинаж.Сега се задават едни 19-20годишни момченца,който разбират от всичко и са компетентни във всяка област ,пълнят саитовете със злобни коментари,публикуват откровенни лъжи и са готови на всичко само и само имената им да са в медийното пространство.

Върни се в “Свободна зона”