Serafim написа:metodito написа:Аз пък си нямам абсолютно никакво понятие как може да не знае английски. Ако искаш да си професионалист в дадена област, трябва да черпиш и чужд опит, а за това трябва да поназнайваш някой и друг език. Принципно и друго говори това, че не знае английски, ама айде да не отварям дума. Да не говорим, че с този глобализиран футбол, днес в съблекалнята на кой да е по-читав клуб се говорят поне три езика, сигурно.
Аз бях първия, който стискаше палци избора да е Роси, а не Грант. Но си прав, че дадена личност, особено в мултикултурна работна среда, да не знае английски говори много лошо за него. Още повече, че идва от страна, в която незнаенето на чужд език им е национален спорт. Съответно би трябвало да светне нещо на Русев, но уви. Може би в отборите, в които е бил Роси, е било задължително да се говори италиански, не знам. Съответно ако е професионалист и иска да се развива, би следвало да научи български и да кара играчите му също да го говорят. Между другото Роси не е дядка, по-млад е с една година от Херо. А като сме на тема езики - Детелин Баялцалиев нещо вече отсъства, отново Симов превежда. То изначало го повикаха, защото Симов май малко спеставяше от превода и го караше по-накратко. Съвсем ясно си личеше, Роси говори, говори, а Тошко с 2-3 думи преразказва. А идеята на преводача не е такава. В тоя ред на мисли дали Роси и някои други не са понаучили малко български, а след като Симов е така или иначе в щаба му, да са се лишили от заплатата на Детелин? Или пък той си има и други ангажименти.
Аз още преди няколко месеца се чудих това. То и не само това, ми от италиански на какъв език бива превеждано. Иначе, примерно във волейбола, италианския си е май като задължително условие, все едно. И на мен ми направи на няколко пъти впечатление: говори-говори Роси, оня каже три думи на кръст и спира. Тук е грешката на "Левски". Самият Роси веднъж зачекна темата, ако си спомняш говори за нюанси, които нали трудно могат да се предадат, и такива неща.
А иначе, западноевропейците - особено немци, италианци и французи, не искат да говорят английски. Англичани и американци пък направо си казват: аз що да уча друг език, като по целия свят говорят английски?!