yavorescu написа:Едно от моите пиленца ми каза, че са "спестени" едни 200,000 лв чрез дренажната система -- изградена е по най-некадърния и най-евтиния начин, за да може да си ги цункат тия парички. Правен е анализ на валежите във Варна като интензивност и периодичност и са стигнали до извода, че може да се мине метър и с много по-кьопава дренажна система. Информацията е от лице, заемащо ръководна длъжност във фирма-подизпълнител (или изпълнител, не разбрах точно).
Важно: Информацията НЕ Е проверена чрез друг източник и дори този източник не може да се счита за "първа ръка", защото не ми е предадена лично. Ще се опитам да се докопам до повече факти -- най-вече да удостоверя дали въпросното лице е наистина такъв, за какъвто се представя. Не ми стана ясно дали изпълнителя ще усвои спестените средства, или наш Маринчо/Шабанчо.
Никъде не се видя да слагат отводинителни тръби под терена,, за това вече се писа в един друг форум, където почти всеки ден се споделят новини и снимки за ремонта, може и да си прав за жалост...Естествено, че трябва да се спестят пари, как иначе, хубава работа, ама българска.
То дренажът е най-важното за тоя терен, който никога не го е имал, след това ако решат да сменят нещо, ще сменят само пластовете чимове, а те ако са направили калпав дренаж, нямам думи просто. Не знам какви анализатори са, ама явно парата е била приоритет в анализирането им, виждаме, че климатът става различен, има своите аномалии и вероятно още ще се променя, не могат да предвидят какъв ще е след години, едно нещо трябваше да направят като хората за дълго време напред.