А В А Т А Р - повече от филм

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

А В А Т А Р - повече от филм

Мнениеот Siegfried » 16 яну 2010 00:19

[offtopic]Моля учтиво хората , които не са гледали филма , да не пишат . Благодаря ![/offtopic]

Изображение

[center]А В А Т А Р[/center]

Защо хората харесват фантастиката в киното ???

Фантастиката е жанр , който несъмнено ми е любим . Защо ли ? Аз знам , че мнозина от вас ще кажат , че във фантастиката няма нищо друго освен глупави зелени човечета и тн . Аз ще им кажа , че в много фанатастични филми са засегнати важни проблеми не само на нашето общество , а изобщо на цялата планета . Примери - много са , няма смисъл да ги изброявам . Но е безспорен факт , че тези филми наистина са ценени от хората до ден днешен и си остават вечни класики на световното кино . Неслучайно фантастиката е избрана , за да ни представи този проблем . Тя е внушителна , интересна , привлича окото и същевременно ни кара да се замислим над дадения проблем . Затова класическите фантастика от типа на Междузвездни войни , 2001 Космическа Одисея са ценени не само заради страхотните си ефекти , но и заради уникалния им сюжет .

Защо хората харесват АВАТАР ???

Изображение
Изображение

Както вече споменах , хората харесват фантастиката поради куп причини . Но за мен АВАТАР е не само революция в самото правене на фантастични филми , но и революция на човешкото мислене . Да започнем първо с ефектите - зашеметяващи . Новите технологии са най-добрият приятел на Джеймс Камерън , визуално филмът е блестящ , а фактът и че е 3D , може да заинтригува зрителя още повече . Сюжет - сюжетът наглед не е нещо особено , но всъщност не е така . Самият Камерън е използвал доста изразни средства и похвати , за да ни представи историята . Един от тези елементи е градацията , която за мен гради сюжета и го прави интересен . Историята не е банална , в нея има много неща , с които ние се сблъскваме всеки ден - любов , гняв , конфликт . Подобен тип структура на такъв мащабен филм за мен е много подходяща .
Дотук за ефектите и сюжета . Нека кажа нещо и за смисъла и посланието на филма към самите нас -

Какво ни казва АВАТАР ???

Изображение
Изображение

За пръв аз срещам толкова критичен филм спрямо човека като личност . Но според мен тази критика е с основание и напълно заслужена , защото не всеки вижда в какво се е превърнал днешния човек . Той се е превърнал в една безчувствена машина , жадна за власт и разруха . Човекът унищожава не само заобикалящата го среда - той се и самоунищожава . Именно тези недостатъци са представени във филма .
Хората отиват на Пандора , за да добиват някакъв ценен материал . Те няма да се спрат пред нищо само и само за да постигнат целта си . Те сеят разруха на красивата планета . Те не зачитат законите на природата , те не зачитат нищо . Страстта на човека да убива и да унищожава ще умре последна , както се казва и в ,,В един есенен ден по шосето '' . За съжаление е така , затова и Камерън се опитва да ни покаже в какво сме се превърнали и какво причиняваме на всичко около нас .
Образът и на на'ви също не е случаен , те са пълен антипод на човешката природа , защото те ценят заобикалящата ги среда и живеят в хармония с нея . Може би и целта на тяхната роля е да се поучим от тях и да забравим за собствената си разрушителна природа .

Изображение

Заветът на АВАТАР

Изображение

Какво иска да ни каже Камерън ? Аз мисля , че знам . Иска да ни каже , че нашата задача от днес нататък е проста . Ние трябва да постигнем мир не само с природата и всичко друго , но не и на последно място със самите себе си . В човека има нещо светло , има добра страна , която трябва да надделее над черната ни страна . Не можем цял живот да бъдем раздвоени между доброто и злото . Рано или късно ние трябва да направим нашия избор .
Доброто е живо , то само трябва да бъде ... събудено .

Изображение
Изображение
Изображение
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
_RoKi_
Контакти:

Re: А В А Т А Р - повече от филм

Мнениеот _RoKi_ » 16 яну 2010 00:20

Наистина много добър филм с много ефекти :)

Потребителски аватар
Gonzo0009
Контакти:

Мнениеот Gonzo0009 » 16 яну 2010 00:31

Кавкви са тия сини същества? :)
Последна промяна от Gonzo0009 на 16 яну 2010 00:48, променено общо 1 път.
moje suze prema tebi padaju... moje suze padaju nagore

man_united_fen
Контакти:

Мнениеот man_united_fen » 16 яну 2010 00:32

И на мен много ми допадна филма :)
1914

Потребителски аватар
ogrizko
Контакти:

Мнениеот ogrizko » 16 яну 2010 00:42

И на мен филма много ми хареса заради идеите вложени в него ;) Вече ми е сред любимите филми :geek:
ИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
originalni.be
Контакти:

Мнениеот originalni.be » 16 яну 2010 00:45

Не ми допада изобщо ;)
ORIGINALNI...BE =)

Потребителски аватар
Masaba
Контакти:

Мнениеот Masaba » 16 яну 2010 00:46

Изображение
Гледам и игра има по Аватар :roll:

Потребителски аватар
Един град-един отбор
Контакти:

Мнениеот Един град-един отбор » 16 яну 2010 01:33

По принцип харесвам фантастика и ефекти, но този филм така и не го разбрах и не ми допадна ... :shock:
БОТЕВ ПЛОВДИВ
Символ на град Пловдив от 12 март 1912 година.
ПЛОВДИВ Е САМО НАШ!

nikopp1
Контакти:

Мнениеот nikopp1 » 16 яну 2010 01:39

Скоро ще го гледам :)

Потребителски аватар
MuFc1878
Контакти:

Мнениеот MuFc1878 » 16 яну 2010 02:01

Каквото и да се каже за филма ще е малко. С нетърпение чакам 2-ра част.

Върни се в “Свободна зона”