Левски: Всичко около клуба
Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist
Re: Всекидневната около Левски
На думи изглежда прекрасно да разчитаме на собствени кадри в първия отбор. На практика обаче с този материал при 17-18-19 годишните е трудно постижимо. Както знаем разликата между юношите и мъжете в родния футбол е от земята до небето. Аз не случайно "рева" често, че не трябва да се вкарват юноши през глава в първия отбор. Там трябва да взимат участие само напълно готови и изградени играчи, които постепенно да свикват и да се налагат. Пускането през глава би имало смисъл само, ако разпуснем първия отбор и се наложи да играем с юноши. При други условия това е несериозно.
R.I.P.
ЦСКА (5 май 1948 – 9 септември 2016)
Дай на глупака власт и му гледай сеира!
koisa написа:На думи изглежда прекрасно да разчитаме на собствени кадри в първия отбор. На практика обаче с този материал при 17-18-19 годишните е трудно постижимо. Както знаем разликата между юношите и мъжете в родния футбол е от земята до небето. Аз не случайно "рева" често, че не трябва да се вкарват юноши през глава в първия отбор. Там трябва да взимат участие само напълно готови и изградени играчи, които постепенно да свикват и да се налагат. Пускането през глава би имало смисъл само, ако разпуснем първия отбор и се наложи да играем с юноши. При други условия това е несериозно.
Звучи прекрасно! В първия отбор играят "само напълно готови и изградени играчи", които са с класа над останалите отбори и спечелването на титлата и купата в България не са проблем. Засега ограничаваме мечтите за ЕКТ. Без да съм специалист ботаника твърдя, че такива играчи няма как да поникнат между тревата на стадион "Георги Аспарухов". Дори и да се добавят имена на компании в името. Трябва да се открият. Да се привлекат. Всички по време на представянето ще заявят, че знаят какъв голям отбор е "Левски" и от малки следят изявите му. Но без да претендирам за особени познания в областта на икономиката съм сигурен, че привличането и задържането на такива играчи струва пари. Не малко.Освен това поради някои специфични особености на процеса се оказва, че в последните години привличаме много футболисти, но не ги задържаме. Почти всички не са за задържане.
Не трябва да "разпуснем първия отбор" за да се дава шанс на момчета от школата. Юноши се "вкарват" във всички отбори по света. И някои от тях доказват, че разликата между юношеския и първия отбор не е "от земята до небето". Юноши трябва да се привличат в първия отбор. Не "през глава", а такива, в които са забелязани качества. Да свикват с първия отбор, да се изграждат. Но това става като им се дават шансове за изява. За съжаление в "Левски" изграждането на тези футболисти става в продължение на 5-6 години. През този период те играят 5-6 мача, като броят на минутите рядко много често е двуцифрено число. След което ...
Утвърждаването на собствени кадри в първия отбор не е несериозно. В последните години се върши несериозно в "Левски". От слабо ръководство и слаби треньори.
Живко6461 написа:Звучи прекрасно! В първия отбор играят "само напълно готови и изградени играчи", които са с класа над останалите отбори и спечелването на титлата и купата в България не са проблем. Засега ограничаваме мечтите за ЕКТ. Без да съм специалист ботаника твърдя, че такива играчи няма как да поникнат между тревата на стадион "Георги Аспарухов".
Явно не си ме разбрал или аз не съм се изразил правилно. Определено нямах предвид това, което си написал.
Не казвам, че от школата трябва да излизат играчи с класа над останалите в България и спечелването на титлата и купата с тях да не е проблем. Не, че е лошо да се случи. Дори го пожелавам!
Това, което имах предвид е, че в първия отбор трябва да влизат момчета, които поне малко от малко отговарят физически и технически на играчите от първия отбор. И не казвам настоящите играчи, защото те не са някакво голямо мерило. Останалото е талант и опит, които се развиват и придобиват с годините.
Живко6461 написа:Не трябва да "разпуснем първия отбор" за да се дава шанс на момчета от школата. Юноши се "вкарват" във всички отбори по света. И някои от тях доказват, че разликата между юношеския и първия отбор не е "от земята до небето". Юноши трябва да се привличат в първия отбор. Не "през глава", а такива, в които са забелязани качества. Да свикват с първия отбор, да се изграждат. Но това става като им се дават шансове за изява. За съжаление в "Левски" изграждането на тези футболисти става в продължение на 5-6 години. През този период те играят 5-6 мача, като броят на минутите рядко много често е двуцифрено число.
Тук доста сериозно изкривяваш думите ми. Такова нещо не съм имал предвид. Само казах, че това би оправдало пускането на не напълно развити момчета през глава в първия отбор.
Защо не се дава повече шанс на момчетата в първия отбор не е чак толкова трудно за разбиране:
1. Всеки ден тренират с мъжете и треньорите виждат, че на тях не може да се разчита, защото все още им липсва част от онези данни, които съм отбелязал по-горе.
2. Когато тренорът вместо скъпоплатен чижденец пусне юношка с недоразвити качества и той не оправдае очакванията се задават неприятни въпроси. Ето защо треньорите не смеят да рискуват и пускат малките в последните 10-15 мин.
3. Както знаем треньорската професия е много крехка и един мач може да ти вземе скалпа. Малко са треньорите, които биха жертвали работата си рискувайки с пускането на юноши за сметка на скъпоплатените чужденци.
Живко6461 написа:Утвърждаването на собствени кадри в първия отбор не е несериозно. В последните години се върши несериозно в "Левски". От слабо ръководство и слаби треньори.
И тук извърташ думите ми, но нямам намерение да се повтарям.
Според мен връзката се губи при интегрирането на юношите към мъжкия футбол. Когато това се преодолее, ще можем да разчитаме предимно на собствени кадри. Талантливи деца колко искаш!
R.I.P.
- анто маина
Като е въпрос за юношите,да ви попитам ,какво стана с онова момче дето вкарваше на ЦСКА много голове,мисля Табаков се казваше?Какво се случи с него, че го хвалеха много приятели левскари?
Koisa, разбрал съм те правилно. И не изкривявам думите ти.
1. Може би ти не си ме разбрал. Не твърдя, че според теб от школата трябва да излизат футболисти с класа над останалите, а че в първия отбор трябва да играят състезатели с такива качества. Естествено, че те трябва да са привлечени от други клубове. След това съм се опитал да обясня как става привличането и задържането в отбора на такива футболисти.
2. Аз също твърдя, че в първия отбор трябва да се привличат юноши, които притежават необходимите качества - физически, технически, а и морални. Ръководството и треньорите трябва да осигурят условията за подготовка на такива кадри. И нека не превръщаме едно клише в неразрешим проблем. На 18-20 години момчетата вече имат физика на мъже. Съответно футболистите не би трябвало да отстъпват сериозно. А привличаните в мъжките отбори изобщо не би трябвало да са "не напълно развити". Кога ще се развият, кога ще бъдат привлечени в първия отбор? Малко по горе споменах кои отговарят за това.
3. Треньорите след като забелязват, че млади футболисти не отговарят на изискванията не би трябвало да ги привличат, респ. задържат в отбора. Надявам се, че в "Левски" няма планови показатели от вида на "През настоящата година в първият отбор трябва да бъдат привлечени от школата n футболиста на възраст 18-19 години и m на възраст 16-18 години".
4. Не е ненормално да се търси отговорност от треньора защо даден футболист играе, а не оправдава очакванията. Без значение юноша или 25-35 годишен. Но нима не трябва да се търси сметка на треньора и други отговорни лица защо скъпоплатените футболисти са неизменни титуляри независимо, че не показват нищо впечатляващо. А и защо са получават подобни заплати. Необходими ли са примери? Ако ръководителите и треньорите са наистина професионалисти и се стремят да изградят силен отбор отговорът на въпроса защо в даден мач е гласувано доверие на младока, който е играл слабо и дори сме загубили заради него, би бил много по-малко труден отколкото същия въпрос се задава постоянното титулярно място на "утвърденото име", което през целия сезон има само посредствени изяви. Треньорската професия е наистина е "крехка". Защо обаче трябва да се взема скалпа на треньор позволил си да пусне в игра млад футболист, който е разочаровал с изявите си в един-два мача, а не трябва да се търси отговорност от треньор редуващ непрекъснати слаби игри и загубил много точки с едни и същи титуляри, доказващи непрекъснато, че са посредствени футболисти. Извинявам се, изпадам в тафталогия.
5. Според теб възможно ли да бъдат утвърдени кадри от школата в първия отбор с епизодични изяви от по 10-15 минути, дори и по-малко, във вече решени мачове? Какво самочувствие може да има момче от школата, което тренира с първия отбор, но броят на годините, прекарани в отбора е по-голям от броя на мачовете? Или когато при контузени титуляри се картотекира спешно опитен футболист, който има аналогична статистика във визитката си за последните години?
6. Прав си, че връзката се губи при интегрирането на младите в първия отбор. Не "извъртам" твои думи, а аз твърдя, че "Утвърждаването на собствени кадри в първия отбор не е несериозно. В последните години се върши несериозно в "Левски". От слабо ръководство и слаби треньори.".
Унасям се. Време е за мача.
1. Може би ти не си ме разбрал. Не твърдя, че според теб от школата трябва да излизат футболисти с класа над останалите, а че в първия отбор трябва да играят състезатели с такива качества. Естествено, че те трябва да са привлечени от други клубове. След това съм се опитал да обясня как става привличането и задържането в отбора на такива футболисти.
2. Аз също твърдя, че в първия отбор трябва да се привличат юноши, които притежават необходимите качества - физически, технически, а и морални. Ръководството и треньорите трябва да осигурят условията за подготовка на такива кадри. И нека не превръщаме едно клише в неразрешим проблем. На 18-20 години момчетата вече имат физика на мъже. Съответно футболистите не би трябвало да отстъпват сериозно. А привличаните в мъжките отбори изобщо не би трябвало да са "не напълно развити". Кога ще се развият, кога ще бъдат привлечени в първия отбор? Малко по горе споменах кои отговарят за това.
3. Треньорите след като забелязват, че млади футболисти не отговарят на изискванията не би трябвало да ги привличат, респ. задържат в отбора. Надявам се, че в "Левски" няма планови показатели от вида на "През настоящата година в първият отбор трябва да бъдат привлечени от школата n футболиста на възраст 18-19 години и m на възраст 16-18 години".
4. Не е ненормално да се търси отговорност от треньора защо даден футболист играе, а не оправдава очакванията. Без значение юноша или 25-35 годишен. Но нима не трябва да се търси сметка на треньора и други отговорни лица защо скъпоплатените футболисти са неизменни титуляри независимо, че не показват нищо впечатляващо. А и защо са получават подобни заплати. Необходими ли са примери? Ако ръководителите и треньорите са наистина професионалисти и се стремят да изградят силен отбор отговорът на въпроса защо в даден мач е гласувано доверие на младока, който е играл слабо и дори сме загубили заради него, би бил много по-малко труден отколкото същия въпрос се задава постоянното титулярно място на "утвърденото име", което през целия сезон има само посредствени изяви. Треньорската професия е наистина е "крехка". Защо обаче трябва да се взема скалпа на треньор позволил си да пусне в игра млад футболист, който е разочаровал с изявите си в един-два мача, а не трябва да се търси отговорност от треньор редуващ непрекъснати слаби игри и загубил много точки с едни и същи титуляри, доказващи непрекъснато, че са посредствени футболисти. Извинявам се, изпадам в тафталогия.
5. Според теб възможно ли да бъдат утвърдени кадри от школата в първия отбор с епизодични изяви от по 10-15 минути, дори и по-малко, във вече решени мачове? Какво самочувствие може да има момче от школата, което тренира с първия отбор, но броят на годините, прекарани в отбора е по-голям от броя на мачовете? Или когато при контузени титуляри се картотекира спешно опитен футболист, който има аналогична статистика във визитката си за последните години?
6. Прав си, че връзката се губи при интегрирането на младите в първия отбор. Не "извъртам" твои думи, а аз твърдя, че "Утвърждаването на собствени кадри в първия отбор не е несериозно. В последните години се върши несериозно в "Левски". От слабо ръководство и слаби треньори.".
Унасям се. Време е за мача.
Живко, съгласен съм с голяма част от написното и не смятам да споря повече на тази тема.
Не съм тръгнал да защитавам треньорите и решенията им да пускат юношите за по 10-15 мин. Обясних защо го правят според мен и донякъде виждам логика в решенията им колкото да не рискуват работното си място. Защо предпочитат скъполатените печки също съм обяснил. И аз като вас искам наши момчета да се раздават на макс със синята фланелка, но когато нямаме готов материал... Ето по-запознатите със школата казват, че до 3-4 години идват силни поколения млади играчи. Аз обаче се притеснявам, че ще се изгубят в опитите за интеграция към мъжкия футбол или ще отидат в други отбори/школи/академии преди да стигнат до получаването на шанс в първия отбор.
Не съм тръгнал да защитавам треньорите и решенията им да пускат юношите за по 10-15 мин. Обясних защо го правят според мен и донякъде виждам логика в решенията им колкото да не рискуват работното си място. Защо предпочитат скъполатените печки също съм обяснил. И аз като вас искам наши момчета да се раздават на макс със синята фланелка, но когато нямаме готов материал... Ето по-запознатите със школата казват, че до 3-4 години идват силни поколения млади играчи. Аз обаче се притеснявам, че ще се изгубят в опитите за интеграция към мъжкия футбол или ще отидат в други отбори/школи/академии преди да стигнат до получаването на шанс в първия отбор.
R.I.P.
На моменти играехме добре.
Слаби сме, това е реалността.
Би било супер да градим, но всички знаем какво ще се случи лятото.
САМО ЛЕВСКИ!
САМО ЛЕВСКИ!
[rimg]https://media.giphy.com/media/9vIL25IitVIoU/giphy.gif[/rimg]
[rimg]https://media.giphy.com/media/UuWYtmkzvT68w/giphy.gif[/rimg]
[rimg]https://media4.giphy.com/media/GCp2YAIRzqV9K/200.gif#19[/rimg]
[rimg]https://media.giphy.com/media/UuWYtmkzvT68w/giphy.gif[/rimg]
[rimg]https://media4.giphy.com/media/GCp2YAIRzqV9K/200.gif#19[/rimg]
Някой знае ли защо в нашия сектор биха някакво момче?
Доколкото разбрах е било заради червено яке и сега момчето е в болницата със спукан череп и множество контузии по цялото тяло.
После се чудим защо не искат хората да идват на стадиона...

R.I.P.
Sardukar написа:На моменти играехме добре.
САМО ЛЕВСКИ!
Какво ще се случи?
България има природни богатства,
България има народ несломим,
България има от всичко по малко
но само един - ЛЕВСКИ футболен тим !
България има народ несломим,
България има от всичко по малко
но само един - ЛЕВСКИ футболен тим !
koisa написа:Някой знае ли защо в нашия сектор биха някакво момче?Доколкото разбрах е било заради червено яке и сега момчето е в болницата със спукан череп и множество контузии по цялото тяло.
![]()
Уж заради това, че е бил с червено яке.
Аз не видях самия бой, само как момчето скочи през високата ограда и отиде при стюардите и полицаите.
Имаше много кръв по устата му, походката му беше крива. Явно е бил в шок и не е знаел какво прави.
В целия сектор миришеше на трева, после се чудим защо става бой между наши в сектора...