Уникално интервю на Нойберт. След като го прочетох осъзнах, че резултата от утрешния мач не е от голямо значение. Хората в ЦСКА имат огромни амбиции и грандиозни планове за бъдещето и ако се осъществят след време ЦСКА ще стане хегемон на балканите:
Томас Нойберт: ЦСКА ще бъде номер едно за дълги годиниЕто една избрана част от интервюто:
Знаех, че ще е трудно. Но искаме да изградим най-добрата академия в България и в цяла Източна Европа.
Искаме да изградим най-добрата база. В момента правим първите стъпки за това в Панчарево. След три месеца ще имаме много по-добри условия, през лятото ще ви покажем какво сме направили. Това са първите малки стъпки към голямата цел. Искам да създам нещо, което съществува само в Байерн Мюнхен, Барселона и Реал Мадрид. И ще го постигнем и тук. През лятото ще ви поканя да го обсъдим, ще ви покажа на компютър какво имам предвид. За мен важното е планът на ръководството. Като гледам какво правят и какво искат да постигнат, аз съм сигурен, че ЦСКА ще бъде номер едно в България. Може би след две, може би след три години. Но след като стане номер едно, ще бъде на върха за десет години! Ще сме по-силни от Лудогорец, от Левски, от всички. Никой друг в България няма толкова добър план и визия как да създаде мощен клуб, колкото ръководството на ЦСКА. Много ценя визията на Гриша и Дани Ганчеви и на Стойчо Стоилов. Впечатлен съм от начина, по който искат да подобрят ЦСКА. Всеки знае, че един сезон не е достатъчен. Може да ти трябват 3-4-5 години. Но ще видите, че ЦСКА ще бъде за дълго номер едно. Ще е по-добър от Стяуа, от Лудогорец, от Цървена звезда... Защото това не е кратък план, а е план за 10
години напред
Той ще е фантастичен за ЦСКА и за българския футбол.
Значи Панчарево е първата стъпка от този план?
- Може да се каже, да. Сега сме в ранните етапи. Вече бяха изградени два терена. В момента се работи по съблекалнята, фитнес центъра, бунгалата, ресторанта, академията... В рамките на 12 месеца предполагам, че всичко това ще е завършено. На този етап ситуацията е следната – след около две седмици съблекалните ще са завършени и отборът ще тренира постоянно там. След около шест седмици би трябвало да отворим фитнес центъра. Тогава ще поканим медиите, за да ви покажем защо точно по този начин сме го изградили. Ще има много нови неща. Аз съм голям фен на функционалните тренировки, на Speed Court тренировките, които са нещо ново за България, както и на Speed Track тренировките. Те идват от Германия, но са създадени по американския модел. За мен американците са най-добрите в атлетическата подготовка, както и тази за сила и скорост, през последните поне 20 години.
Може ли да обясните какво представляват Speed Court и Speed Track тренировките?
- Speed track е много простичко – имаш 50-метрова зона за спринтове. По пистата са поставени сензори, които измерват каква сила влагаш във всяка своя стъпка. Измерва се с каква сила правиш първите си две стъпки след старта – експлозивността е много важна. Можеш да измерваш на всеки няколко метра, за да анализираш. Speed track е тренировка по права линия – тръгваш и бягаш. Това е много полезно, за да правиш тестове на децата. Когато разполагаш с академия, можеш да подложиш всяко момче на този тест при едни и същи условия. Най-хубавото е, че тези тренировки ще се провеждат в зала и времето навън няма абсолютно никакво значение. Така че можеш да изградиш база данни, да сравняваш децата и да видиш 10-, 11- и 12-годишните деца каква перспектива имат. Ще установим още тогава дали могат да развият висока скорост след време. И ще знаем на какво да наблягаме в тренировките им през следващите две-три години. Ще можем да ги превърнем в някои от най-бързите играчи в цяла Европа.
Докато други деца може да нямат същата скорост, но пък да разполагат с друг набор от качества – например могат да са полузащитници. Ще бъдат разпределяни на позиции, на които нямаш толкова голяма нужда от скорост. Дотук бяха обясненията за Speed Track. Сега преминаваме към Speed Court – това е нещо напълно различно и същевременно е същото (смее се). Ако Speed Track е по права линия, то Speed Court е в три измерения. Във всеки ъгъл на залата имаш сензори и голям монитор. Трябва да направиш някои много агресивни, много бързи движения, за да активираш сензорите. Например – имаш 12 номера на въпросния монитор, който стои пред теб по време на тренировката. Изписва ти се номер едно и ти бягаш до сензора, който отговаря на него. В момента, в който го докоснеш, чуваш сигнал зад себе си. Обръщаш се и към теб идва топка. Чуваш нов сигнал и трябва да пратиш топката там, откъдето идва звукът. По този начин ти тренираш скоростта си, бързината на мислене, темпото, развиваш по-бързи реакции под напрежение. И най-важното – тренираш ловкостта, движението наляво, надясно, напред, назад, спиране, тръгване... Това е уникално!
Това е революционно за България…
- Абсолютно. И не само за България. Това беше революционно дори за Реал Мадрид и Байерн. Реал бе първият клуб, който закупи тази система за Speed Court и Speed Track тренировки едва преди 4 години! Преди три месеца го направиха Байерн, Шалке 04 и Лайпциг. Защото те осъзнават колко е важна. И ще го имаме тук в България, макар че ще отнеме малко повече време. [b]С помощта на тази система ще създам база данни за ЦСКА, за да сравнявам всички деца. И след две-три години ще разполагаме с данни за 1000-1500 момчета. И в ЦСКА ще събираме най-бързите и най-силните от цяла България[/b]