doktora25 написа:Принципно съм ЗА увеличаване броя на отборите. Колкото повече европейски представители, толкова по-добре. Неведнъж съм казвал, че трябва да си гледаме на първо място нашите интереси и да не ни пука за тези на рекламодателите, мениджърите и управниците. Също нямам и нищо против екзотиката в тези турнири, която могат да донесат някои по-рядко класиращи се държави. Единственото, което би ме притеснило е ако намалеят сблъсъците между европейски отбори в груповата фаза. Не е задължително това да се случи, макар че изглежда много вероятно в регламента да бъдат заложени правила за провеждане на жребия именно в тази посока.
Голяма ГРЕШКА си допуснал! Това увеличаване на броя на отборите на Световните Първенства по Футбол се прави не заради Европейските отбори, ами заради отборите от Африка, Азия, и Северна Америка.
В момента квотите на Зона Европа за Световните Първенства с 32 отбора са 13. Като в Русия 2018 по изключение ще има 14 европейски отбора заради домакина Русия.
При първото предложение направено на заседание на ФИФА през Октомври 2016 г., когато беше обсъждан варианта да се увеличи броя на отборите на Световните Първенства по Футбол от 32 на 40, тогава бяха разяснени и квотите, които ще получат отделните континенти както следва:
"Then, assuming a single host nation would get automatic entry, the proposal for sharing 39 qualifying slots was: Europe 14; Africa 7; Asia 6; South America 5; North, Central America and Caribbean 5; Oceania 1; plus a final slot awarded "based on sporting merits using a method yet to be defined."
Going from 40 to 48 can add at least one more from each continent."
Източник на информацията:
http://abcnews.go.com/Sports/wireStory/ ... p-44631025Както става ясно от написаното в последното изречение от цитата (Going from 40 to 48 can add at least one more from each continent.) при друго евентуално предложение за увеличаване броя на отборите, което да включва не 40, ами направо 48 отбора (което вече стана факт на 10 Януари 2017 г. и дори беше одобрено), тогава следва да се добави по още една квота за всеки континент, и така Европа да получи 15 квоти.
Следователно, на Световното Първенство по Футбол през 2026, Европа ще има едва 15 отбора от общо 48 отбора!
За сравнение в Русия 2018 при 32 отбора, Европа ще има 14 отбора.