10 Ноември 1989 г. – денят, който промени всичко

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Re: 10 Ноември 1989 г. – денят, който промени всичко

Мнениеот iliev72 » 11 ное 2016 00:48

galina4 , забавен си , но не съм питал недорасляк като теб !!!
добре си го преписал , но 90% от това което си преписал е художествена измислица !!!
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 11 ное 2016 01:58

galina4 написа:
GOLEADOR написа:Гледам ,че фена на шестбуквеното четирицифрие се надява ЦСКА да го няма,напразни надежди.Отбора на всяка власт може само да завижда за любовта на народа към ЦСКА и да се надява Герена да се пълни поне на половина колкото се пълни Армията.

ТОВА Е В ОБЩИ ЛИНИИ КОМЕНТАРА МИ ОТНОСНО ОТБОРА НА НАРОДА (С ЧЕТИРИ БУКВИ И ПЕТОЛЪЧКА)

"Приветствие от членът на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров до спортистите, треньорите, деятелите и ръководителите на ЦСКА "Септемврийско знаме" във връзка с 40-годишнината на армейския клуб:

"... Ние не можем да не отбележим, че ЦСКА Септемврийско знаме е рожба на народната власт... Очертаните от Тринадесетия конгрес и последващите го пленуми на ЦК на БКП цели и задачи изискват решително преустройство..

Това се отнася в пълна сила и за всички членове на Централния спортен клуб на армията "Септемврийско знаме". С високите критерии на Тринадасетия партиен конгрес трябва да мерим всяка изява на армейските спортисти и на клуба като цяло".

ГЛАВА ПЪРВА
Задачите на ЦСКА Септемврийско знаме са да работи за възпитанието на ЯРКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ у членовете, спортистите...

Ръководството на идейно-възпитателната работа се осъществява от партийнополитически апарат, съвет за идеологическа работа...

Укази на държавен съвет на Народна Република България за награждаване на ЦСКА СЗ

1. Народен Орден на Труда – 1968г.

2. Червено Знаме на Труда – 1970г.

3. Червено Знаме на Труда – 1972г.

4. НРБ – III степен – 1973г.

5. НРБ – II степен – 1976г.

6. НРБ – I степен – 1980г.

ЦСКА СЗ премина през много етапи. Опорна точка бе БКП. Тя РЪКОВОДЕШЕ, тя НАСОЧВАШЕ, тя ЗАДЪЛЖАВАШЕ. Активно бе съдействието на Министерството на Народната отбрана и районните комитети на БКП..., защото е необходимо да се създават здрави и силни хора, способни да защтават социалистическите завоевания.

Нужно е обаче, да се подчертае, че успехите и постиженията на армейските спортисти имат здрави опорни точки в ДРУЖБАТА СЪС СЪВЕТСКИТЕ спортисти. РОЖБА НА НАРОДНАТА ВЛАСТ... ПОД КРИЛОТО на партията тя издигаше снага... Успехите окрилят... вдъхновяват да се работи все така упорито за постигане на още по-високи резултати в развитието на масовата физкултура и масовия спорт на КОМУНИСТИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ. ТОВА Е ОТПЛАТА ЗА ГРИЖИТЕ, КОИТО ПОЛАГАТ ПАРТИЯТА, РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА и комитетите на БКП от бившите райони.
Основание за приноса в развитието на националния спорт дават ВСЕКИДНЕВНИТЕ ГРИЖИ НА МНО, общинските комитети на БКП...

ЗАЩО АРМЕЙСКИТЕ СПОРТИСТИ ИЗБРАХА ЧЕРВЕНИЯ ЦВЯТ?
При създаването на армейския клуб като наследник на славното работническо прогресивно физкултурно движение отпреди 9.9.1944г. Червените знамена, развявали се през незабравимите 1923г. и 1944г.

Главното в дейността на армейския клуб е да осъществява политиката на БКП, като неотменна черта на СОЦИАЛИСТИЧЕСКЯ ЖИВОТ... да възпитава ЯРКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ, ДУХ НА ВЯРНОСТ И ПРЕКЛОННОСТ НА ДЕЛОТО НА ПАРТИЯТА, обич към родината и СССР, братска солидарност с народите от социалистическите страни.

ЦСКА СЗ провежда своята дейност в съответствие с партийните и съюзните решения в най-тясна връзка с поделенията на МНО, органите и организациите на БСФС, ДКМС, БПС, МНП... да работи за формиране на МАРСКСИСТКО-ЛЕНИНСКИ МИРОГЛЕД У СПОРТИСТИТЕ, като ги възпитава в ДУХА И ТРАДИЦИИТЕ НА БКП, учи ги на ПАРТИЙНОКЛАСОВ подход към всички направления в живота и подготвя НЕПОКОЛЕБИМИ, ВСЕОТДАЙНИ СТРОИТЕЛИ И БРАНИТЕЛИ НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА С ЯРКИ КОУНИСТИЧЕСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ.

ЦСКА СЗ се ръководи от ЗАПОВЕДИТЕ НА МИНИСТЪРА НА НАРОДНАТА ОТБРАНА, непосредственото ръководство се осъществява от заместник-министър на народната отбрана"

А коментара ти за шестбуквеното четерицифрие къде е?Нещо наблягаш на петолъчката,сякаш отбора на всяка власт не е носил гордо такава в емблемата си.А за червения цвят какво да кажем?Или вашия цвят е "малинен?
За БКП какво да кажа,та вие сте отбора на всяка власт и като такива сте под протекцията на фамилията на диктатора!За това и до сега всички останали живи от тази фамилия са от Левски-1914.Сега ще почнеш да се оправдаваш,че през 40-те години отбора вяи е фашистки.Ок,викали сте Зиг хайл и сте пропагандирали нацизма сред привържениците си,но това е така до падането им от власт,след това ставате комунисти.След падането на комунизма станахте мутренски отбор,щото те бяха на власт.За това и на стадиона ви се скандираше "Пуснете мутрата (или там както се казва човечеца - Спасете Левски"!После Турците режеха баницата и вие станахте еничари.На стадиона ви се виеха маанета и се провеждаха политически мероприятия на ДПС.За това и съдбата ви е такава,където и да отидете ви сочат навсякъде с пръст,останалото си го знаеш...
[center]Изображение[/center]
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 11 ное 2016 09:09

Специално за госпожа Галина.Госпожо,комунизма е утопия създадена от евреите.Демокрацията също,но не е създадена от евреи ,а от ешкиназита за световно господство.В началото на предният век в Русия са открити огромни залежи на нефт,но.царя саботира първият ционистки конгрес за евробанка.Дай да почнем от тук и ще видим че 97 процента от политкомисарите на болшевишката партия са евреи.ТКЗС са еврейски кибуци,Форт Нокс е в частни ръце както и Държавният резерв.До сега има само един президент католик когото убиха,а всички са юленове на тайни съвети,завършили определени институти.За два бутнати блока бяха на прага на трета световна.Избират си за президент според олигархията от военни,меценати и тем подобни хазари.Путин е срещу тях ,както по принцип всички руснаци срещу евреите които не ни признават за хора.Ако аз съм самотен вие сте ми дружка по клавиатура.И ако коментирам,това не означава че харесвам.И вместо и вие да се хвалите погледнете множенството българи.Е там е проблема.А не спор между мен и теб.Извинявам се че съм обидил цвете с глупак,но какво правите на вашата възраст в спортен сайт.Капитане да така е.Имаше хубави неща,но и лоши.Маляци,имаше три вида салам,кучешки,траен,шпеков,създармата никой не я купуваше.Коняка беше Слънчев бряг.Плиска,Плиска Ахелой,карловската луканка беше по 11лв,а надника около 10.Направете си сметка Никога не съм мислил за ток вода гориво,сега не е така.300лв ми е само тока за 100 квадрата.Преди беше разделение на две системи.а сега какво е.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 11 ное 2016 12:12

Аз и моето семейство не сме видяли лошо от соца.

Но все пак ненавиждам онзи строй, поради ред причини.
Колко сме били добре икономически лъсна още в първите дни след срива на строя.
Нема Държава, която да е била силна икономически, и да се срине за има-нема месец-два, след падането на даден режим.
Бяхме добре благодарение на СССР, без тяхната дотация и помощ, щяхме да сме като Конго и Замбия.
СССР обаче фалираха, именно защото издържаха такива като нас.
А и икономиката от затворен тип ( предимно ) ... Няма как да издържи в конкуренцията на пазарната икономика.

Днес реалноста е такава, че смело можем да заявим, че ако не бяха онези 45 години социализъм, сега щяхме да сме като австрийците, или поне като словенците ( най-западната соц. провинция, ако можем така да се изразим ) ... Ама не би.
Също така, днес, бившите ни колеги от СИВ, са много по напред от нас.
Някой задава ли си въпросът, що тъй ?
Въпросът е риторичен... Щото скъсаха със соца още в първите няколко години след разпада.
А също така и ограничиха до минимум участието в политиката си на комуноидни елементи.
Т'ва е истината, болезнена за носталгиците, но срещу фактите - не се вика.

Директно по темата ...
След 89-та сменихме системата, но не и политиците.
Тоест, като в историята, дето не се прави нов бардак със стари ...
Само че, ние направихме точно това.
Ние сме жив пример за това, какво се получава, когато комунисти по убеждение, си играят на демокрация.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg][rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/661.png[/rimg] [rimg]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/687.png[/rimg]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Re: Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 11 ное 2016 13:45

Странджата написа:Надявам се не си мислиш, че това за Английската по мое време не е било истина. Само една година след това това беше премахнато, но аз вече бях в осми клас ... Колкото до МИО, то само потвърждава тезата за по-равни сред равните тогава и за мита за равните възможности. Равни бяха толкова, колкото и сега, но просто мерните единици се смениха :)

Един от изпитите за МИО беше по западен език (в моя случай немски). На първо и второ място при момчетата без привилегии с немски език (където бях класиран и аз), бяха две селянчета (употребявам тази дума в добрия смисъл), завършили Ловешката гимназия. И като студенти те бяха сред най-упоритите и добри по успех, единият дори спечели стипендия, за да следва в СССР след първи курс. Повтарям: Да, имаше привилегии, които в крайна сметка е**ха майката на целия строй (употребявам термина условно), защото избутваха напред "нашите момчета", които бяха понякога некадърници, но имаше и достатъчно възможности за умните и кадърните младежи. Сега е същото, само че привилегиите бяха заменени с богатството на родителите. По-бедните деца трябва да учат яко за стипендия, или да работят, за да се издържат. На пак умните, кадърните и упоритите ще успеят. Имам примери с най-близки хора, но по понятни причини не желая да навлизам в подробности... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Re: Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 11 ное 2016 13:59

galina4 написа:Капитане!
Малки уточнения!! И аз съм завършила немската гимназия в София по времето когато директорка беше Хинкова, даскалите по физическо Рунев и Николова, по биология немеца Голм, по история Милчарек и т.н. Вярно е, че който учеше здраво влизаше и така, но не бяха всички. Сигурно и вашите са тичали да гледат залепения списък на приетите в Немската, след приемния ти език по български. Когато ме приеха в Юридичския от 240 места имаше само някъде около 40 на общо остнование. Останалите бяха с разни параграфи. И затова много отличници но с оценки по 4 или 5 на приемните изпити останаха навън.
Разликата беше, че едните с параграфите с диплома 3-4 и приемни с 2 тройки бяха почти винаги вътре, докато нормалните с отлична диплома, трябваше да гонят оценки на приемните от 5 нагоре за да се klacират евентуално. И мнозина ползваха трика да напишат по 10-12 специалности за следване и ако не можеха да влезнат в желаната, отиваха да следват другаде ако ги приемеха и после се прехвърлаха.
Мен като ме приеха в Юридическия бяхме общо 6 групи, но до края на годината броя им стана 12.
За началните, прогимназиялните училища и гимназиите, освен езиковите и Музикалната, нямаше сита. Те си бяха по район. Там спор няма. Аз не си спомням да съм кандидатствувала за член на Комсомола. Знам че един ден в часа на класния, ни четоха някакво политическо конско и едно комсомолско влечуго ни раздаде книжките и после ни събираха по 10 стотинки всеки месец. При теб може би е имало някакъв ритуал, щом сте били в районния комитет. да ви дават книжките. Знам че районния комитет за немската гимназия беше някъде на ул. "Цар Борис".
В моя склас нямаше деца на работници. Повечето бяха на военни, служители. В съседния учеше племенника на бай Тошо- Христо Малеев и сина Веселин Георгиев (Весо Кюфтето) на един треньор от Левски Драган Георгиев. По късно в немската като завършвах вече дойде да учи и чорбарчто Средков. Имахме още 2 футболисти - братя Божинови. След подготвителния обач оформиха нова паралелка (D) в която бяха изключително деца на дипломати, генерални директори и хор от голямото "доброутро".

И на мен Хинкова беше директор, а Милчо Рунев ми беше класен. Николова я помня, а немците не ги заварих. По биология ни предаваше пак немец - Браде (ако не бъркам името), а по история и география - Гроше.
Бяхме към Димитровски район, а РК на Комсомола беше на "Княз Борис I" (не на цар Борис ;) ). Ритуал - силно казано, просто ни приеха на конвейер. В моя клас учеше щерката на Марий Иванов - заместник-министър на машиностроенето.
В "D" клас по мое време учеха предимно деца от провинцията, които живееха на общежитие.
За нивото на успех при приемните изпити: И за езиковите гимназии, и за по-престижните специалности във ВУЗ, младежите с привилегии и висок бал бяха класирани редовно, за да издърпат такива с по-нисък бал. Затова винаги първите в класирането с привилегии имаха по-нисък бал от последните в класирането без привилегии... 8-)
П.П. Смътно си спомням Борето Средков... :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 11 ное 2016 14:11

1982 написа:
Жълто-черен Пловдив написа:Но си беше мизерия в сравнение със сегашния стандарт...

Така е, имаше малък избор, макар и малък, помня че магазините тогава не бяха това изобилие, което са сега. И аз съм се радвал на Родопче-то, еле па веднъж баща ми като уреди от Кореком-а шоколадово яйце .... лелееееееее, такава радост, и до днес си го спомням ясно. :mrgreen: :mrgreen: Да не говорим като дочака най-сетне шибания Вартбург, за когото чакаше години наред ..... радвахме се, все едно е взел току-що новата Е-класа. :lol: :lol:

Баща ми се редеше всеки вторник сутринта на щанда за електроуреди в ЦУМ, за да купи на младото семейство (моя милост и жена ми) автоматична пералня "Перла" (тогава пускаха по няколко бройки). Печка ни пратиха от Пловдив. Спалня си взехме от магазин "Явор" по случайност, защото едни хора преди нас се бяха отказали, като дадохме пари на един циганин - носач, за да ни уреди. Телевизор "Велико Търново" си купихме чрез познат директно от склада на завода в София. За телефон чакахме 8 години. За жилище не сме чакали, защото през цялата 1983 година работих като такелажник в строителството - т.н. комсомолски строителни набори по 70-то ПМС (купуваш си жилище без да чакаш и без лихвоточки, но работиш за определен срок в строителството). И т.н., и т.н... 8-)

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 11 ное 2016 14:25

THE G.A.M.E написа:....Бяхме добре благодарение на СССР, без тяхната дотация и помощ, щяхме да сме като Конго и Замбия. СССР обаче фалираха, именно защото издържаха такива като нас.
А и икономиката от затворен тип ( предимно ) ... Няма как да издържи в конкуренцията на пазарната икономика.
....Директно по темата ...
След 89-та сменихме системата, но не и политиците.
Тоест, като в историята, дето не се прави нов бардак със стари ...
Само че, ние направихме точно това.
Ние сме жив пример за това, какво се получава, когато комунисти по убеждение, си играят на демокрация.

1. Никого не са дотирали СССР! :lol: Не ни бъркай с разните комунистически движения по света, поддържани от руснаците и със страни като Куба. Просто търговията в рамките на СИВ се извършваше по нереални цени. Купувахме за копейки, но и продавахме за копейки. Друг е въпросът, че реекспортирахме част от руския нефт срещу долари, а руснаците си затваряха очите. За сметка на това те ни държаха здраво юздите (политически и икономически) и спираха всякакви евентуални проекти за сътрудничество със западни фирми. СССР се срина, защото не издържа икономически на надпреварата във въоръжаването, която Западът предизвика умишлено. ;)
2. За другото в общи линии си прав, с едно съществено изключение. Тези, които извършиха дворцовия преврат на 10 ноември, 1989 година, не бяха комунисти по убеждение... 8-)

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 11 ное 2016 14:40

Captain Stottlemeyer написа:
1982 написа:
Жълто-черен Пловдив написа:Но си беше мизерия в сравнение със сегашния стандарт...

Така е, имаше малък избор, макар и малък, помня че магазините тогава не бяха това изобилие, което са сега. И аз съм се радвал на Родопче-то, еле па веднъж баща ми като уреди от Кореком-а шоколадово яйце .... лелееееееее, такава радост, и до днес си го спомням ясно. :mrgreen: :mrgreen: Да не говорим като дочака най-сетне шибания Вартбург, за когото чакаше години наред ..... радвахме се, все едно е взел току-що новата Е-класа. :lol: :lol:

Баща ми се редеше всеки вторник сутринта на щанда за електроуреди в ЦУМ, за да купи на младото семейство (моя милост и жена ми) автоматична пералня "Перла" (тогава пускаха по няколко бройки). Печка ни пратиха от Пловдив. Спалня си взехме от магазин "Явор" по случайност, защото едни хора преди нас се бяха отказали, като дадохме пари на един циганин - носач, за да ни уреди. Телевизор "Велико Търново" си купихме чрез познат директно от склада на завода в София. За телефон чакахме 8 години. За жилище не сме чакали, защото през цялата 1983 година работих като такелажник в строителството - т.н. комсомолски строителни набори по 70-то ПМС (купуваш си жилище без да чакаш и без лихвоточки, но работиш за определен срок в строителството). И т.н., и т.н... 8-)

Ние телефон получихме чак ....... след `89-а. :lol: :lol: :lol: За жилище нашите чакаха до 1989-а, същата година го дочакахме, ама не помня вече колко години сме чакали, но си бяха бая, преди това се бутахме в една боксониера.

За "Велико Търново"-то баба ми се реди по опашки, за да си купи, ние бяхме на "Електрон". Бахти чудовището, по двама мъже го носеха, и пак се препотяваха. :mrgreen:
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 11 ное 2016 15:34

1982 написа:

Въпрос на историческо развитие. ;) Преди войната заводът в Айзенах е произвеждал BMW, така че при определени обстоятелства "шибаният Wartburg" би могъл да бъде едно шибано спортно BMW... 8-)

Върни се в “Свободна зона”