galina4 написа:КРАСОТА ВЯРА БОРБА написа:Помня тази дата като вчера,учуденият поглед на Първия и не можах да повярвам на това което виждах.Преди това гледах редовно Свгляд по съветската телевизия,виждах какво става в Полша,Чехословакия и не вярвах че ще стане у нас,заддунайската република.Но за разлика от централна Европа където имаше частна собственост и религия при нас перестройката все още не е завършена.През 1969г в БКП се създава комитет за прогнозиране и развитие с първи председатаел Александър Лилов.,,Христос Воскресе,докладваха ми вече''.И когато в Дума четях мемоарите на Томбуев и аз наистина не повярвах какво ще се случи след ,,демокрацията''.,,Хора бърникащи в кофите за боклук.пенсионери умират заради недостиг на средства за храна,платено здравеопазване,платено образование,просяци,богати и бедни без средна класа.Това е началото на 900те писано от партиен член.Не бил спал 3 дни,но днес това е факт.Като думите на Тато..не ножете да боядисате това което построих за 40 години. И наистина.Посрещнахме перестройката когато 90 процента от хората имаха собствено жилище,а и не малко къщи из селата наоколо и се самозадоволяваха.Идваха в града да си починат на работа.Чакахме по 15 години за жигули ,ходихме с цървули,ядохме марули.И това всичко приключи с плана на Ран-Ъп,корсара с едно око.Приватизацията стана пиратизация.Партийните велможи приложиха диктатура на пролетариата,но не по убеждение ,а с финикийски знаци.Предложиха ни едни брадатковци,които бяха техни кадри,а техните кадри ни докараха мадритският крадец.Сега е начело пат техен човек школувал при Първият и държащ да го наричат такъв от мастити бизнесмени.,,,Сега на трона ти стои тевтонец,но земя тевстка ли е това''.По възрастните ще ме разберат.Бог да паи България.Ние не можем.
Щом наричаш бай Тошо Тато, много ми е ясна каква ти е разцветката...
Не можели да боядисат това, което по негово време били построено за 40 години. Какво беше построено? Заводи-гиганти работещи на държавни дотации. Химически и оловно-цинкови гиганти сред плодородни полета за да ги замърсяват бързо и успешно.
Научни норми за хранене - празни рафтове в магазините, един ден в седмицата пилешки, един рибешки. Хотели за чужденци с валута и почивни станции за партийците и семействата им и ведонмствени за МНО, МВР, ГУСВ и т. н.
Открит лист за да идеш до Калотино или надолу към Петрич. Кандидатствуване във висши ученби заведения и при късмет и следеване. Стига да останат свободни места покрай разните параграфи за деца на активни борци, герои на труда, заслужили спортисти, малцинстав от разни окръзи и т.н.
Панелки в големите градове за да приютят многоброините партийни и профсъюзни кадри, военни че и децата и внуците им. София се напълни със селяни с партийни книжки и всякакъв вид фуражки.
А бе, рай си беше. Реален социализъм! Нали имаше и "Генерален план за развитие на България 1965-1980 година" и влизане в първата фаза на комунизЪма!
Чел си мемоарите на Тамбуев? Браво! Бих ти препоръчалa и една негова друга книга "Като милионер в Австралия". Там ще видиш какъв червен ибрикчия е бил същия тоя Тамбуев...