il4o_iliew написа:
Тц, военно-промишления комплекс на запада им продаде оръжието, разузнаввателните агенции на запада ги тренират. Също както Ал Кайда, което си е творение на ЦРУ. После станаха лоши. После при Кадафи пък добри. И те така. Според зависи.
Т,нар "ислямисти" за мърсънърис на ЦРУ, Мосад и другите разузнавателни агенции, "загрижени за националната сигурност" на държавите си.
МВФ и СБ просто ги държи в постоянен дълг с идеята в бъдеще западните корпорации да им изкупят земята за жълти стотинки.
Че различните тайни служби на "Големите" си отгледаха ислямисти, е факт.
Но отново -
не в това е основният проблем.
Щото в исторически план е пълно с походи на мюсюлмани, с едничката цел да разпространяват "правата вяра" сред "неверниците".
Също така е пълно с религиозни прочиствания на цели региони от християни.
Тоест, крайни ислямисти е имало и преди ЦРУ, Мосад, МИ5, КГБ и т.н.
Днес в Африка и Азия има Държави, които не са особено богати на природни ресурси, там нема корпорации, като цяло, "Големите" нямат финансов интерес към тях.
Та там, кое предизвиква мюсюлманите да колят различните ?
Аз съм съгласен, че в исляма има и спокойни течения, но дори и кротките мюсюлмани са много лесно податливи на радикализъм.
Просто ислямът, не е като останалите религии, вярвания и учения.
Ислямът е държавна доктрина и там светското, до колкото го има, трябва да е подчинено на духовенството.
Ислямът е крайно нетолерантен към другите религии.
Можеби съм предубеден, но за едно такова твърдение има безброй доказателства и факти.