"Толерастията" е християнска ценност

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Re: "Толерастията" е християнска ценност

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 23:15

diplomat написа:
Siegfried написа:Това е аргументът на Томас Хобс, а не на Джон Лок, по чиито аргументи е формирана днешната представа за обществения договор ;) Лок не твърди, че човек е зъл по природа, а че държавата е нужна, за да гарантира спазването на естествените ни права - свободата и частната собственост, докато според теорията на Хобс абсолютната власт, съсредоточена у монарха или парламента е нужна, за да запази хората от взаимно унищожение. В примитивните общества, които ги има днес, няма институции или бюрокрация, но въпреки това съжителстват сравнително мирно :)
Какво става като рухне системата? Ми минаваме на анархизъм, който според мен ще ни пасне перфектно.

Идеята първоначално е формирана от Хобс, но Лок е смятан за бащата на днешния либерализъм, така е. Прекалено голям теоретик и идеалист е за мен. А "Левиатан" на Хобс е много добро произведение. ;) Замисли се, от какво трябва държавата да опазва гражданите, тяхната свобода и собственост? Едва ли е от извънземни (поне за тогавашните времена)... :mrgreen:

Като цяло темата не донесе нищо полезно, както предрекох, освен разделение и обиди.

Обидите със сигурност не са от моя страна, а политическа теория бе една от специалностите, които завърших в университета и съм чел както Левиатан, така и книгите на Лок. Последният може да е идеалист, но с времето се оказа прав и примерът с примитивните общества е доста силен по отношение на изконната човешка природа.
Държавата е създадена от хората, по тяхна воля. Тя не е паднала от небето, следователно нейното сътворяване има някаква цел и тя е за по-голяма взаимна сигурност и запазването на гореспоменатите от мен основни условия за нормалното съществуване на обществото. Ако хората не са мислили за нищо друго освен да се убиват взаимно в естественото природно изходно състояние, не би се стигнало дори до формирането на елементарните институции, които познаваме днес. Теорията на Лок е оптимална и точна, но на места трудно приложима и не по вина само на местните.
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 23:17

sin4ec написа:Твоите коментари са евтина пикня, а нямаш капацитет за нищо. Жалък чалгар, еби се в гъза и си стой там , на село в Германия. Да ти ебат жената сирийците на площада и да се радваш. Мухльо нещастен!

Изображение

Живот и здраве да има :)
Последна промяна от Siegfried на 10 окт 2016 23:23, променено общо 1 път.
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 10 окт 2016 23:19

Siegfried написа:
diplomat написа:
Siegfried написа:Това е аргументът на Томас Хобс, а не на Джон Лок, по чиито аргументи е формирана днешната представа за обществения договор ;) Лок не твърди, че човек е зъл по природа, а че държавата е нужна, за да гарантира спазването на естествените ни права - свободата и частната собственост, докато според теорията на Хобс абсолютната власт, съсредоточена у монарха или парламента е нужна, за да запази хората от взаимно унищожение. В примитивните общества, които ги има днес, няма институции или бюрокрация, но въпреки това съжителстват сравнително мирно :)
Какво става като рухне системата? Ми минаваме на анархизъм, който според мен ще ни пасне перфектно.

Идеята първоначално е формирана от Хобс, но Лок е смятан за бащата на днешния либерализъм, така е. Прекалено голям теоретик и идеалист е за мен. А "Левиатан" на Хобс е много добро произведение. ;) Замисли се, от какво трябва държавата да опазва гражданите, тяхната свобода и собственост? Едва ли е от извънземни (поне за тогавашните времена)... :mrgreen:

Като цяло темата не донесе нищо полезно, както предрекох, освен разделение и обиди.

Обидите със сигурност не са от моя страна, а политическа теория бе една от специалностите, които завърших в университета и съм чел както Левиатан, така и книгите на Лок. Последният може да е идеалист, но с времето се оказа прав и примерът с примитивните общества е доста силен по отношение на изконната човешка природа.
Държавата е създадена от хората, по тяхна воля. Тя не е паднала от небето, следователно нейното сътворяване има някаква цел и тя е за по-голяма взаимна сигурност и запазването на гореспоменатите от мен основни условия за нормалното съществуване на обществото. Ако хората не са мислили за нищо друго освен да се убиват взаимно в естественото природно изходно състояние, не би се стигнало дори до формирането на елементарните институции, които познаваме днес. Теорията на Лок е оптимална и точна, но на места трудно приложима и не по вина само на местните.

Аз сега съм 2-ри курс "политически науки", така че поне и двамата знаем за какво говорим. :mrgreen: Много е дълга тази тема за обществения договор и нямам много желание или време да я дискутираме сериозно сега. За момента си оставаме на нашите позиции, но поне се уважаваме като мислещи хора (надявам се). ;)

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 23:22

Уважавам всеки един интелигентен и мислещ човек, който умее възпитано да изразява мислите си. За щастие, в твое лице виждам една такава личност и това вътрешно ме успокоява и ободрява :!: Не всичко е загубено и, за радост, има още много какво да се надгражда.
Със здраве, колега ;)

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 окт 2016 23:27

Siegfried написа:
sin4ec написа:Твоите коментари са евтина пикня, а нямаш капацитет за нищо. Жалък чалгар, еби се в гъза и си стой там , на село в Германия. Да ти ебат жената сирийците на площада и да се радваш. Мухльо нещастен!

Изображение

Наздраве, колега! Аз пия червено, но в твоя чест ще си сипя една биричка. Не го взимай вътрешно, тук сме за отмора и забавление, не за да променяме света. Да си жив и здрав, да видиш внуци и правнуци да ти лазят по коленете! :)
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 23:29

sin4ec написа:
Siegfried написа:

Изображение

Наздраве, колега! Аз пия червено, но в твоя чест ще си сипя една биричка. Не го взимай вътрешно, тук сме за отмора и забавление, не за да променяме света. Да си жив и здрав, да видиш внуци и правнуци да ти лазят по коленете! :)

Благодаря, да ти се връща в пъти повече ;)

От обиди не се плаша, споко. Ама малко прекаляваш. Жена нямам още, ама как да кажа на приятелката си сега какво си ѝ пожелал в този форум :mrgreen: Все тая. Лека вечер от мен :geek:

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 окт 2016 23:37

Siegfried написа:
От обиди не се плаша, споко. Ама малко прекаляваш. Жена нямам още, ама как да кажа на приятелката си сега какво си ѝ пожелал в този форум :mrgreen: Все тая. Лека вечер от мен :geek:

Е кво съм ѝ обещал-да стане баба и прабаба и внуци да ѝ лазят на коленете! ;)
Амин!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Dr0w
Контакти:

Мнениеот Dr0w » 11 окт 2016 00:26

Соросоидската измет никога няма да успее да изврати българското самосъзнание настройвайки го срещу братска Русия ,колкото и пари да наливат в пропагандата...Просто ни свързва много - и по кръв и по дух и по геополитически интереси и добруването ,което произтича от тях.A англо-саксонските лъжи варират от съмнителни до смехотворни. Но може би ако премахнат българите като водещ етнос на територията на страната обаче ще успеят и най-накрая ще установят мечтан контрол над стадото живеещо на територията...
River Plate ,колко плащат началниците ти глобалисти за подобни "съобщения" да се постват по форумите?

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 11 окт 2016 01:23

Dr0w написа:братска Русия

Да пикая на братската ти Русия, московска подлого. Ти не си българин, ти си русофил.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 11 окт 2016 09:22

Dr0w написа:Соросоидската измет никога няма да успее да изврати българското самосъзнание настройвайки го срещу братска Русия ,колкото и пари да наливат в пропагандата...Просто ни свързва много - и по кръв и по дух и по геополитически интереси и добруването ,което произтича от тях.A англо-саксонските лъжи варират от съмнителни до смехотворни. Но може би ако премахнат българите като водещ етнос на територията на страната обаче ще успеят и най-накрая ще установят мечтан контрол над стадото живеещо на територията...
River Plate ,колко плащат началниците ти глобалисти за подобни "съобщения" да се постват по форумите?

Плащат ми достатъчно, за да живея добре и да обикалям света :mrgreen: Ама и да не ми плащаха, пак щях да го правя, защото такива като вас национални предатели, трябва да се гърчите от жлъч и злоба. Продадохте суверенитета и унизихте България за 45г. и още го правите. Безочливи гниди. Българите сме направили западния цивилизационен избор, още от Раковски насам. Българския национализъм е прозападен и винаги против вечния ни враг Русия, избила цвета на нацията ни, цялото духовенство и духът ни!

1982 написа:
Dr0w написа:братска Русия

Да пикая на братската ти Русия, московска подлого. Ти не си българин, ти си русофил.

Изображение
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Върни се в “Свободна зона”