Siegfried написа:Затова и по-рано наблегнах на това как всеки сам трябва да отговаря за себе си и да се самоусъвършенства колкото се може по-добре. Идеалист означава да вярваш в идеята, мисълта като първата и неделима субстанция на битието. Затова и аз апелирам повече да се мисли и разсъждава и по-малко да чакаме наготово някой да ни снесе поредния лозунг в тиквите. А животът в България предразполага към политическо изтрезняване още на млади години, както стана с мен. Затова и политиката съм я оставил настрана, защото там положението е неспасяемо. Друга беше моята цел, която остана явно неразбрана, но това не ме бърка чак толкова. Който иска да е вълк, който иска да е човек - все ми е едно, честно казано. Видя се с какъв материал разполагаме, затова и няма какво повече да очаквам.
Използвах метафора, не го приемай това толкова буквално. Просто ти казвам, че в живота е пълно с хора, които ще са готови да се възползват от наивността ти. Другото не го оспорвам. Но в момента е такава ситуацията на международната сцена, че отново се стига до БОРБА за ЖИВОТ. И тогава морал, вярвания, религия и т.н. не играят. А ако си мислиш, че със замах на ръката и добродетели ще се промени нещо, жестоко се лъжеш. Управляващите имат достатъчно инструменти и начини, за да поддържат статуквото, като на места направо са се бетонирали. Моментът, ситуацията е така и ние трябва да действаме според тях или рискуваме ние да бъдем смачканите.
С това не казвам, че трябва да убиваме бежанци, цигани, да налагаме определена религия и т.н. Но не трябва да се подценяват условията и средата, защото техните въздействия върху нас са бавни, но сигурни.