"Толерастията" е християнска ценност

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Re: "Толерастията" е християнска ценност

Мнениеот diplomat » 10 окт 2016 22:48

Siegfried написа:
il4o_iliew написа:Синчец си е прав в случая. Ти си живееш в свой собствен свят, нямащ нищо общо с реалността.

Тогава защо ми се пъчите, че сте българи и патриоти? Нали човек за човека е вълк? Едното не върви с другото. А светът е един и същ за всички.

"Човек за човека е вълк" е именно аргументът, поради който се създава теорията за "обществен договор" или просто казано - създаването на конституционна държава. Сам каза, че системата рухва, не работи, не е ефективна - това до какво води?

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 22:50

diplomat написа:
Siegfried написа:
diplomat написа:
Siegfried написа:Щом на стари години не е еволюирал интелектуално, какво друго да очаквам като отговор. Освен псувни и заучени клишета нищо съществено не каза. И не си мисли, че си единственият, комуто е светнала лампичката в един момент, гледайки какво се случва на родната политическа сцена. Разликата е, че аз никога не съм им доставял удоволствието да им помагам по какъвто и да било начин и то без да ми се налага да се бия с когото и да било. Нарича се МИСЛЕНЕ и четене на историята. Благодарение на тях разбирам по-добре света около мен и не изпитвам нуждата да се държа като диво животно в джунгла. Относно догмите - и в това ли доживях да бъда обвинен? :mrgreen: Обвиняваш ме в заучени фразички, а сам не усещаш как ги употребяваш. Ако бях на твоето ниво, най-вероятно щях да ти отвърна с нещо по-нелицеприятно от Пиндостан и прочие, но съм прекалено добре възпитан, за да си го позволя. Дано някой ден пораснеш не на само на години ;) защото годините не са гаранция нито за опит, нито за мъдрост.
Хай, със здраве ;)

Не е така, братленце. Ти ги гледаш нещата през твоята призма, той през неговата, но годинките си казват думата. Аз също често не съм съгласен със Синчец и начина му на комуникация, но това си идва с територията и средата. ;) Когато ти забият поредния нож в гърба, без значение дали ще е даден човек или цялата система, пак се замисли над тези неща. На момента реалностите са такива просто. По-добре бъди вълк и не се оставяй на овцете да те набутат в стадото, за да може и ти да си остриган. ;)

Хем човек за човека е вълк, хем да сме патриоти, хем да се обединяваме срещу чуждите.

Е как става това? Хем вълци, хем патриоти? :mrgreen: А системата е боклук, това всеки би трябвало да го е разбрал. Ама поне се имам за човек, а не за диво животно.

Аз съм си последователен в аргументите, не е като за първи път да обсъждаме тук теми. ;) Просто не искам да бъдеш поредния идеалист, който чак на късни години ще осъзнае реалността, щото си много кадърен човек и не заслужаваш да си пропиляваш живота. Това не значи, че не трябва да оставиш, един вид, подобаващо наследство след себе си, но със сляпа вяра в позитивното и доброто няма да стане. :(

Затова и по-рано наблегнах на това как всеки сам трябва да отговаря за себе си и да се самоусъвършенства колкото се може по-добре. Идеалист означава да вярваш в идеята, мисълта като първата и неделима субстанция на битието. Затова и аз апелирам повече да се мисли и разсъждава и по-малко да чакаме наготово някой да ни снесе поредния лозунг в тиквите. А животът в България предразполага към политическо изтрезняване още на млади години, както стана с мен. Затова и политиката съм я оставил настрана, защото там положението е неспасяемо. Друга беше моята цел, която остана явно неразбрана, но това не ме бърка чак толкова. Който иска да е вълк, който иска да е човек - все ми е едно, честно казано. Видя се с какъв материал разполагаме, затова и няма какво повече да очаквам.
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 22:53

diplomat написа:
Siegfried написа:
il4o_iliew написа:Синчец си е прав в случая. Ти си живееш в свой собствен свят, нямащ нищо общо с реалността.

Тогава защо ми се пъчите, че сте българи и патриоти? Нали човек за човека е вълк? Едното не върви с другото. А светът е един и същ за всички.

"Човек за човека е вълк" е именно аргументът, поради който се създава теорията за "обществен договор" или просто казано - създаването на конституционна държава. Сам каза, че системата рухва, не работи, не е ефективна - това до какво води?

Това е аргументът на Томас Хобс, а не на Джон Лок, по чиито аргументи е формирана днешната представа за обществения договор ;) Лок не твърди, че човек е зъл по природа, а че държавата е нужна, за да гарантира спазването на естествените ни права - свободата и частната собственост, докато според теорията на Хобс абсолютната власт, съсредоточена у монарха или парламента е нужна, за да запази хората от взаимно унищожение. В примитивните общества, които ги има днес, няма институции или бюрокрация, но въпреки това съжителстват сравнително мирно :)
Какво става като рухне системата? Ми минаваме на анархизъм, който според мен ще ни пасне перфектно.
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 окт 2016 22:54

Siegfried написа:

Кой ти се пъчи, бе, тъпанар? Написа камион глупости в темата и все нещо ти е криво. Ми утре арабите като ебат жена ти на площада, ръкопляскай им и им давай съвети как да я ебат по-правилно!
Или ти се иска и тебе да наебат? Ще те наебат, не се безпокой.
Баси нещастника жалък. В съвременен свят живеел, напредничав бил...тъпанар!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 10 окт 2016 22:58

Siegfried написа:Затова и по-рано наблегнах на това как всеки сам трябва да отговаря за себе си и да се самоусъвършенства колкото се може по-добре. Идеалист означава да вярваш в идеята, мисълта като първата и неделима субстанция на битието. Затова и аз апелирам повече да се мисли и разсъждава и по-малко да чакаме наготово някой да ни снесе поредния лозунг в тиквите. А животът в България предразполага към политическо изтрезняване още на млади години, както стана с мен. Затова и политиката съм я оставил настрана, защото там положението е неспасяемо. Друга беше моята цел, която остана явно неразбрана, но това не ме бърка чак толкова. Който иска да е вълк, който иска да е човек - все ми е едно, честно казано. Видя се с какъв материал разполагаме, затова и няма какво повече да очаквам.

Използвах метафора, не го приемай това толкова буквално. Просто ти казвам, че в живота е пълно с хора, които ще са готови да се възползват от наивността ти. Другото не го оспорвам. Но в момента е такава ситуацията на международната сцена, че отново се стига до БОРБА за ЖИВОТ. И тогава морал, вярвания, религия и т.н. не играят. А ако си мислиш, че със замах на ръката и добродетели ще се промени нещо, жестоко се лъжеш. Управляващите имат достатъчно инструменти и начини, за да поддържат статуквото, като на места направо са се бетонирали. Моментът, ситуацията е така и ние трябва да действаме според тях или рискуваме ние да бъдем смачканите.

С това не казвам, че трябва да убиваме бежанци, цигани, да налагаме определена религия и т.н. Но не трябва да се подценяват условията и средата, защото техните въздействия върху нас са бавни, но сигурни. ;)

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 22:59

sin4ec написа:
Siegfried написа:

Кой ти се пъчи, бе, тъпанар? Написа камион глупости в темата и все нещо ти е криво. Ми утре арабите като ебат жена ти на площада, ръкопляскай им и им давай съвети как да я ебат по-правилно!
Или ти се иска и тебе да наебат? Ще те наебат, не се безпокой.
Баси нещастника жалък. В съвременен свят живеел, напредничав бил...тъпанар!

Така се спори по български - който повече псува, толкова по-прав и интелигентен става. :) А моите коментари не са писани за такива като теб, защото знам, че нямате капацитета да ги разберете. Така че, моля, не ме занимавай повече с глупости, тупай се в гърдите и викай БУЛГАР,БУЛГАР! Чудеса така или иначе не съм очаквал.

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 10 окт 2016 23:02

diplomat написа:
Siegfried написа:Затова и по-рано наблегнах на това как всеки сам трябва да отговаря за себе си и да се самоусъвършенства колкото се може по-добре. Идеалист означава да вярваш в идеята, мисълта като първата и неделима субстанция на битието. Затова и аз апелирам повече да се мисли и разсъждава и по-малко да чакаме наготово някой да ни снесе поредния лозунг в тиквите. А животът в България предразполага към политическо изтрезняване още на млади години, както стана с мен. Затова и политиката съм я оставил настрана, защото там положението е неспасяемо. Друга беше моята цел, която остана явно неразбрана, но това не ме бърка чак толкова. Който иска да е вълк, който иска да е човек - все ми е едно, честно казано. Видя се с какъв материал разполагаме, затова и няма какво повече да очаквам.

Използвах метафора, не го приемай това толкова буквално. Просто ти казвам, че в живота е пълно с хора, които ще са готови да се възползват от наивността ти. Другото не го оспорвам. Но в момента е такава ситуацията на международната сцена, че отново се стига до БОРБА за ЖИВОТ. И тогава морал, вярвания, религия и т.н. не играят. А ако си мислиш, че със замах на ръката и добродетели ще се промени нещо, жестоко се лъжеш. Управляващите имат достатъчно инструменти и начини, за да поддържат статуквото, като на места направо са се бетонирали. Моментът, ситуацията е така и ние трябва да действаме според тях или рискуваме ние да бъдем смачканите.

С това не казвам, че трябва да убиваме бежанци, цигани, да налагаме определена религия и т.н. Но не трябва да се подценяват условията и средата, защото техните въздействия върху нас са бавни, но сигурни. ;)

Не ми харесва покровителствения ти тон, не защото ме дразни, а защото просто не отговаря на истината. Нито съм наивен, нито съм вчерашен, но това полудяване на българина не е в услуга нито на народа, нито на родината, защото тогава популизмът става опасното оръжие на онези, които имат полза от тази паника, параноя, страх сред гражданите. И за пореден път казвам - грам не ме вълнуват политиците, защото искам напук на тях да останем хора и да не се превръщаме в стадо и да не позволяваме на такъв елементарен популизъм да ни побърка съвсем.
И за това е късно обаче. Язък за народа, язък за държавата.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 10 окт 2016 23:07

Siegfried написа:Това е аргументът на Томас Хобс, а не на Джон Лок, по чиито аргументи е формирана днешната представа за обществения договор ;) Лок не твърди, че човек е зъл по природа, а че държавата е нужна, за да гарантира спазването на естествените ни права - свободата и частната собственост, докато според теорията на Хобс абсолютната власт, съсредоточена у монарха или парламента е нужна, за да запази хората от взаимно унищожение. В примитивните общества, които ги има днес, няма институции или бюрокрация, но въпреки това съжителстват сравнително мирно :)
Какво става като рухне системата? Ми минаваме на анархизъм, който според мен ще ни пасне перфектно.

Идеята първоначално е формирана от Хобс, но Лок е смятан за бащата на днешния либерализъм, така е. Прекалено голям теоретик и идеалист е за мен. А "Левиатан" на Хобс е много добро произведение. ;) Замисли се, от какво трябва държавата да опазва гражданите, тяхната свобода и собственост? Едва ли е от извънземни (поне за тогавашните времена)... :mrgreen:

Като цяло темата не донесе нищо полезно, както предрекох, освен разделение и обиди.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 10 окт 2016 23:10

Siegfried написа:Не ми харесва покровителствения ти тон, не защото ме дразни, а защото просто не отговаря на истината. Нито съм наивен, нито съм вчерашен, но това полудяване на българина не е в услуга нито на народа, нито на родината, защото тогава популизмът става опасното оръжие на онези, които имат полза от тази паника, параноя, страх сред гражданите. И за пореден път казвам - грам не ме вълнуват политиците, защото искам напук на тях да останем хора и да не се превръщаме в стадо и да не позволяваме на такъв елементарен популизъм да ни побърка съвсем.
И за това е късно обаче. Язък за народа, язък за държавата.

Добре, няма повече да коментирам с моите "покровителствени" мнения. :mrgreen: Жив и здрав, братле, нямам лоши чувства към теб. ;)

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 10 окт 2016 23:13

Siegfried написа:
Така се спори по български - който повече псува, толкова по-прав и интелигентен става. :) А моите коментари не са писани за такива като теб, защото знам, че нямате капацитета да ги разберете. Така че, моля, не ме занимавай повече с глупости, тупай се в гърдите и викай БУЛГАР,БУЛГАР! Чудеса така или иначе не съм очаквал.

Твоите коментари са евтина пикня, а нямаш капацитет за нищо. Жалък чалгар, еби се в гъза и си стой там , на село в Германия. Да ти ебат жената сирийците на площада и да се радваш. Мухльо нещастен!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Върни се в “Свободна зона”