Човек... ще се опитам максимално ясно и кратко да написа няколко хипотетични ситуации, явно ти е сторило много сложно предишното ми обяснение, а може и мен да не ме бива да обяснявам.
1. Предполагам няма да оспориш, че една ситуация разглежда по различен начин от различни камери? Правилото за 5 пръста и перспективата си го чувал.
- Какво правиш правим ако рефера гледа повторение от камера която показва едно, вземе решение и след 2 мин се пусне повторение от друга камера с която показва, че е напълно неправилно?
Какво се случва след това? Вече няма как да се твърди, че не е видял. Скандала е страшен и във всички остава впечатлението, че нещата са манипулирани. Ходи обяснявай какво си гледал.
Какво се случва с феновете и с броя им ако започне да преобладава чувството за умишлена несправедливост?
2. Какво правим когато различни рефери взимат коренно различни решения за едни и същи ситуации след повторение? Тогава няма как нещата да се обяснят с позиция на рефера и тн. Стоп кадър и различно решение, какво следва след това и какъв скандал?
3. Как се отразява ситуация в която треньори, ръководство и фенове не обвиняват рефера за грешка, а го посочват като умишлена кражба?
4. Какво правим със спорните положение след повторения? Как решаваш на коя страна да си и как другата да не се чувства отново умишлено ощетена?
Разликата между умишлено ощетяване и случайна грешка е много голяма в разбирането на хората.
Ако аз ходя по улицата и без да искам се блъсна в теб и те настъпя, кажа ти извинявай, но не те видях, какво става? Казваш ок и си продължаваме. Ако обаче ходя срещу теб, закова се и ти скоча върху крака нарочно? Как ще го приемеш? Същото е с тези решения.
Това би било огромен проблем, душата на феновете е най-важна. Отнемеш ли им удоволствието от победите и загубите и наслоиш ли мнение, че всичко е нагласено = край. Заради това и на бг стадионите има 500 души на кръст.
Ето представи си, че топката не излиза в тъч, а става гол. 2/3 ти от хората са за "засада", а "1/3" против. Какво правим когато в един мач се отсъди след стоп кадър, а в друг не?
http://video.data.bg/41/114981Или тук? Какво става ако тоя от ПСЖ го изгони един съдия за сериозна груба игра, а друг го санкционира за опасна игра с жълт картон? След повторения?
http://video.data.bg/41/122494