Red_Neck написа:[q="NOMER14"]v.r.s.:
....навремето по цял ден тичахме, но не да гоним покемони, а гонехме топката.
Кратко, ясно и точно.
Колега, бъркаш масовия спорт с т.нар. "целеви".
В големия спорт се завъртяха огромни пари, а ние изоставаме в процеса.
Лично аз предпочитам да се финансира масовия спорт.
Сърбия е пример за достъпни съоръжения - зали, басейни и т.н.
Майната им на медалите.[/quote]
Мисълта ми е, че за да излизат добри спортисти, то трябва да има от къде да тръгнат.
Навремето преди започване на часовете задължително правехме гимнастика в двора на училището, организираха училищни първенства, по физическо се изучаваха различни спортове, като лека атлетика, борба, спортна гимнастика и т.н., идваха съгледвачи от различни спортни школи, избираха деца, които им допадаха като физика за даденият спорт и ги канеха да отидат в залата или стадиона за да ги изпробват и така се тръгваше. В дворовете на училищата имаше баскетболни, футболни и волейболни игрища, лостове, успоредки, шведска стена, игрища и маси за тенис и т.н., като всеки можеше да отиде и да тренира, без да му правят забележка охранители и без да се заключват порталите на училищата. Сравнявам училището до блока, в който живея, как беше тогава и как е сега, като оставям настрана, че вече не съществуват някои от тези площадки и самият асфалт в двора е напукан и с дупки.
Нека държавата и общините направят спортни площадки където да има възможност да се спортува, като по този начин да извадят децата от виртуалната реалност, в която прекарват повечето време и постепенно нещата ще се променят. Не казвам, че ще стигнем нивото от преди години, но това ще даде възможност да отлепим дъното.
Аз съм на 45 години и все още гледам да спортувам за здраве и удоволствие, като тичам или карам колело, но когато отида на стадиона да тичам виждам, че децата и младите хора са малко. Дори все по-рядко виждам деца да играят футбол навън, а повечето, които отиват на площадките да го правят са мъже около моите години.
Така, че според мен масовият спорт захранваше с деца школите на т. нар. "целеви", А колкото до парите, това вече е друга тема и там наистина изоставаме много, но за някои в другата тема, относно къде са медалите, не трябвало да се дават и тези, тъй като нямало медали.