Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот CTAHKO » 21 юни 2016 11:27

Serafim написа:Иначе всичко казано до тук звучи много хубаво и утопично - държавата ще субсидира бизнеса, ще притежава малка част от бизнеса, като гарант, ще получава приходи тези малки проценти собственост, съответно ще получава още по-големи приходи от данъците на дружеството, ще има работна заетост, търговия, производство и тн. Много хубаво, обаче бихте ли се доверили на ГЕРБ, ДПС, РБ, АБВ, Атака, ПФ и др. производни възспитаници на БКП, че ще свършат с тази цел или със задни мисли?

Честно казано и аз не знам, но си мисля, че ако заплатите на представителите на държавата са регламентирани и обвързани с финансовите резултати на фирмата (проценти, бонуси и т.н.), резултатите няма да са толкова плачевни. Даже ми се струва, че ще са повече от добри. Но пак нещата опират до контрола и контролните органи 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Serafim
Контакти:

Мнениеот Serafim » 21 юни 2016 11:41

CTAHKO написа:
Serafim написа:Иначе всичко казано до тук звучи много хубаво и утопично - държавата ще субсидира бизнеса, ще притежава малка част от бизнеса, като гарант, ще получава приходи тези малки проценти собственост, съответно ще получава още по-големи приходи от данъците на дружеството, ще има работна заетост, търговия, производство и тн. Много хубаво, обаче бихте ли се доверили на ГЕРБ, ДПС, РБ, АБВ, Атака, ПФ и др. производни възспитаници на БКП, че ще свършат с тази цел или със задни мисли?

Честно казано и аз не знам, но си мисля, че ако заплатите на представителите на държавата са регламентирани и обвързани с финансовите резултати на фирмата (проценти, бонуси и т.н.), резултатите няма да са толкова плачевни. Даже ми се струва, че ще са повече от добри. Но пак нещата опират до контрола и контролните органи 8-)

Не, не е така. Ще ти обясня след малко защо. Първо ще кажа, че идеята за такова партньорство между държавата и бизнеса, с дейно участие на държавата е утопична и изхождаме от там, че хората, представляващи държавата, ще са заинтересовани бизнеса да процъфтява от там и икономиката. Ще се събират данъци, ще се откриват работни места, ще има повече пари за харчене от хората, като една част от тях пак ще отива в хазната, под формата на данъци.

Но конкретно за това, казано от теб, опираме до един проблем, който сме го виждали преди, при палновата икономика. Ще дам нагледен пример при планова икономика - имаме фабрика, която произвежда обувки. Тази фабрика трябва да произвежда 200 000 чифта обувки годишно по план. В тази фабрика работят общо 100 човека на различни длъжности и 1 директор. Произведените обувки се продават под себестойността им, защото това е планова икономика - трябва да се произвеждат обувки, а не е задължително предприятието да е на печалба. Дали всички обувки се продават в действителност или не е отделна тема. В края на фискалната година директора на предприятието може да извади завишени приходи под формата на шантажи, за да изглежда, че всичко е наред. А може и просто държавата да е наясно, че това предприятие е на загуба. Тя ще покрие загубите му - защото е нужно някой да произвежда обувки. Нужно е тия хора да работят някъде, да получават заплати.

Та в ден днешен, ако възнаграждението на намесниците на държавата (като аз не смятам, че те трябва да са задължително на ръководни постове) е обвързано с това как се представя конкретното предприятие мисля, че ще има конфликт на интереси. Представителя на държавата ще се опитва всячески да изкара нещата така, че дружеството е на печалба, за да има по-висока заплата. Понякога не е въпрос на това дали работиш или се скатаваш. Тоест дружеството може да опитва всичко, но конкуретни дружества да подбиват цената, защото труда и данъците им са по-ниски. В този момент, когато държавата няма вече печеливш ход и не иска да покрива загубите на дружеството (от нашите данъци), може да реши да се изтегли от него, ако кредита към търговската банка е покрит. Това може да доведе до фалит, закриване на работни места (вкл. и на представителите на държавта в предприятието. Нещо, което те ще се опитат да избегнат всячески и със всякакви методи).

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 21 юни 2016 12:32

Serafim написа:Та в ден днешен, ако възнаграждението на намесниците на държавата (като аз не смятам, че те трябва да са задължително на ръководни постове) е обвързано с това как се представя конкретното предприятие мисля, че ще има конфликт на интереси. Представителя на държавата ще се опитва всячески да изкара нещата така, че дружеството е на печалба, за да има по-висока заплата. Понякога не е въпрос на това дали работиш или се скатаваш. Тоест дружеството може да опитва всичко, но конкуретни дружества да подбиват цената, защото труда и данъците им са по-ниски. В този момент, когато държавата няма вече печеливш ход и не иска да покрива загубите на дружеството (от нашите данъци), може да реши да се изтегли от него, ако кредита към търговската банка е покрит. Това може да доведе до фалит, закриване на работни места (вкл. и на представителите на държавта в предприятието. Нещо, което те ще се опитат да избегнат всячески и със всякакви методи).

Чакай малко сега. Фирмата си е частна, управлението също. Това което има държавата е представител в управителния съвет, който участва във вземането на решения.Тези решения се заверяват нотариално, а доколкото знам, на публичните дружества се публикуват и в държавен вестник. Та скрито покрито трудно може да има. Представителят на държавата няма да има интерес да се фалира фирмата, за да се куи на безценица, щото тя вече е частна. Частникът пък няма да има интерес да се показват завишени резултати, щото това излиза от неговия джоб. Финансовите резултати се изнасят след външен одит. Не че пак не могат да се манипулират, ама е доста по-трудно. Но тук ефектът идва от другаде. От нисколихвеното кредитиране, което пък ще принуди другите банки също да свалят лихвите.

sofiqneca77
Контакти:

Мнениеот sofiqneca77 » 21 юни 2016 15:21

fcb_bg написа:
Uncle_Sam написа:НСР воден от Путин направиха първия си опит за премахването на Човекът, който иска да ги спре и да увеличи благосъстоятието на човечеството - Тръмп. Днес му изпратиха послание, а утре?

Да бе, след като им утрепа 2 президента през миналия и по-миналия век, сега е взел на мушка кандидат.

Освен това има президенти на САЩ, които са избрани с измама! Такъв е случаят с Хари Труман , който изобщо бе е бил харесван от американския народ и е нямал никакъв шанс да спечели изборите пред неговият конкурент Хенри Уолъс, който е бил против войните на САЩ и е бил за леви идеи - работниците да получават справедливо заплащане , обикновения човек да има социални придобивки и т.н. и е бил харесван от американския народ!
През април 1945 г. Хенри Уолъс и Хари Труман са в изборна надпревара за президен на САЩ! Всички са очквали Хенри Уолъс да е новият президент на САЩ , който е бил харесван от народа!
Но богати престъпни и влиятлни фамилии като Рокфелер, Ротшилд и др. , които не им е удобен Уолъс , защото той е за САЩ да си гледат собственият двор и да не се месят в чужди работи, както и със социалните си идеи правят всичко възможно да спечели Труман , дори и с фалшификации на иозборите - защото е бил удобен на тези мафиотски фамилии!
И изборите през 1945 г. в САЩ се фалшифицират!И Труман става президент измама!
Ако изборите в САЩ са били наистина демократични и честни и Уолъс е бил спечелил, нямаше да се пуснат двете атомни бомби над Хирошима и Нагасаки!
Който се интересува повече за фашифицираните избори в САЩ за вицепрезидент през 1944г. и за президент през 1945г. може да гледа филмът на Оливър Стоун "Неразказаната история на САЩ"! В него има доста интерена информация за тъмните страни в политиката на САЩ!

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 21 юни 2016 17:04

CTAHKO написа:
Thsmith написа:И до какво води според теб създаването на държавни фирми? Защото точно за 3-4 години ще се стигне до ситуацията от 97 година в която трябва да се разкарва всичко на пожар само и само за да не му се покриват загубите. Държавна фирма в БГ е пълен абсурд. Виж, че министрите не може да се натиснат да не правят скандални обществени поръчки и тук говорим за хора, които са във фокус и са избираеми, говорим за служебен лукс, а не за същинското крадене, а ти искаш да дадеш възможност на 100 тици Вальо Топловци да точат не млн, а направо млрд от централния бюджет :lol:

Ако 97 година ти е далеч, погледни Венецуела и гладните бунтове които следват в момента именно след такива намеси и масирани държавни фирми. Пресъхна златния петролен дъжд, който ги захранваше и изведнъж всичко рухна като пясъчна кула.

Ти хубаво даваш Венецуела за пример, ама що не дадеш и Китай ;) Или не ти отърва 8-) И смятам, че точно китайският модел би бил доста по-печеливш. Не е нужно да се създават държавни фирми. По-скоро частни фирми, с частно управление, с държавно дялово участие. Съответно тези фирми с държавно участие да се ползват с преференции при кредитирането от държавна ТЪРГОВСКА банка. Дефакто единствено банката ще ти е изцяло държавна. А да видим дали няма да паднат спекулативно високите лихви и на другите банки, и дали няма да се облекчат условията за бизнеса 8-)

Кое му е печелившото и какво да не ми отърва? Ревеш от експлоатация, а иска да давам за пример Китай? Ми то те са по страшни и от капиталистите от кошмарите ви бре :lol: Нз, че желанието ти е да работиш за купичка ориз :lol: с
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 21 юни 2016 17:12

CTAHKO написа:Пампи, Брекзита се размина май 8-) Поне това показват борсите :) В Четтвъртък фундаменталните лаици ще има да се оправдават пак "Новината беше отиграна предварително на борсите" :lol: И ще взимат едни луди милиони за тези приказки от хиляда и една нощ, дето ги слушаме всеки път :lol:

Аз съм интрадей и съм техничар, не ми дреме кой какво приказва. От януари насам цари някакво подозрително спокойствие и при паунда и при еврото, джиткат си в коридор от 1000 пипса с много резки и насечени движения, което ми говори, че "големите пари" се ошумоляват в кеша и все още изчакват... какво чакат беш ли го...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 21 юни 2016 17:45

pampi написа:
CTAHKO написа:Пампи, Брекзита се размина май 8-) Поне това показват борсите :) В Четтвъртък фундаменталните лаици ще има да се оправдават пак "Новината беше отиграна предварително на борсите" :lol: И ще взимат едни луди милиони за тези приказки от хиляда и една нощ, дето ги слушаме всеки път :lol:

Аз съм интрадей и съм техничар, не ми дреме кой какво приказва. От януари насам цари някакво подозрително спокойствие и при паунда и при еврото, джиткат си в коридор от 1000 пипса с много резки и насечени движения, което ми говори, че "големите пари" се ошумоляват в кеша и все още изчакват... какво чакат беш ли го...

Е то и аз, ама като има такива важни събития ми е интересно, какви са реакциите на пазарните участници и как показват предварително изхода от тях :) Иначе миналата седмица облажиме от Курода едни 700 пипса за няколко часа, после и на дълги ги бях хванал от дъното usd/jpy и gbp/jpy, ама бях решил че до референдума няма да пипам йени, паунд и евро и ги затворих в петъка на още 200 пипса печалба. Та работата е ясна де, Брекзит няма да има.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 21 юни 2016 17:53

Thsmith написа:Кое му е печелившото и какво да не ми отърва? Ревеш от експлоатация, а иска да давам за пример Китай? Ми то те са по страшни и от капиталистите от кошмарите ви бре :lol: Нз, че желанието ти е да работиш за купичка ориз :lol: с

Какви купички за ориз те гонят бре, либертарианецо 8-) Иди кажи на Джак Ма, че работниците му работят за една купичка ориз, да видиш как ще ти се изсмеят 8-)

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 21 юни 2016 18:06

CTAHKO написа:
Thsmith написа:Кое му е печелившото и какво да не ми отърва? Ревеш от експлоатация, а иска да давам за пример Китай? Ми то те са по страшни и от капиталистите от кошмарите ви бре :lol: Нз, че желанието ти е да работиш за купичка ориз :lol: с

Какви купички за ориз те гонят бре, либертарианецо 8-) Иди кажи на Джак Ма, че работниците му работят за една купичка ориз, да видиш как ще ти се изсмеят 8-)

На колко души е работодател Джак Ма и колко души общо е населението на Китай? Не ми отговаряй, няма смисъл.

https://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_China
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 21 юни 2016 18:29

ndrangheta написа:
CTAHKO написа:

На колко души е работодател Джак Ма и колко души общо е населението на Китай? Не ми отговаряй, няма смисъл.

https://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_China

А колко такива като Джак Ма има в Китай :?: А колко струва купичката с ориз в Китай :?: А да си чувал нещо за паритет на покупателна способност :?: Не ми отговаряй няма смисъл 8-) Що не вземете и тук да плащате като на китайците и техните купички с ориз ;)

325 долара минимална заплата в Китай

В България колко е 8-)

http://www.economy.bg/world/view/16644/ ... ta-v-Kitaj

Върни се в “Свободна зона”