За разлика от футбола, климатиците са пълна мистерия и тъмна Индия за мен. Жегите в последните години ме убедиха, че е крайно време да си закупя климатик, но както споменах съм пълен лаик в науката в охлаждането на помещения.
Стаите, които искам да охлаждам са две - хол и спалня. В спалнята се влиза от хола. Размерите на стаите са, както следва:
хол: 650х350х320см
Спалня: 500х350х320см
Идеята ми е климатика да е в хола, но ми се иска да може да охлажда и спалнята, поне до толкова, че да може да се спи.
Според вас възможна ли е подобна конфигурация само с един климатк? Какви са минусите на един такъв план? Какви марки климатици бихте ми препоръчали / принципно предпочитам да дам повече пари за добро качество/? Има ли проблем тялото да се монтира на пода на балкона, тъй като не искам да го слагам на фасадата на сградата.
Изобщо всички съвети и препоръки са добре дошли. Предварително благодаря!
Съвет за климатик
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Съвет за климатик
Климатика е един Дайкин!
- LamarinTenekijiev
320см е височината на помещението ли? 

Последна промяна от LamarinTenekijiev на 20 юни 2016 12:07, променено общо 2 пъти.
Хубаво си решил , но това си е цяла наука която българина не признава и ще ти обясня защо.
Като дойде зимата всички правим изолации за да ни е топло и никой не мисли , че лятото всичко топлина остава в тези помещения.
Лятото се сещаме за климатика , но нали ти е ясно че като отвън напича вътре няма как да е студено ако изолацията не е направена да диша.
Има една наука за топлото и студеното - Топлотехника. И там тези всички неща се обосновават с формули.
Намери човек който да ти сметне топлоизолацията която имаш в момента и да ти каже точно какво ти трябва като климатик.
Само с размери не става или ако някой такъв вземе да ти дава акъл просто го остави да си каже приказка и чао.
И ако ще слагаш климатизация я прави целият апартамент , а не за определени стаи защото рано или късно ще почнете да отваряте и климатика ще започне да не смогва. И ще започне да псуваш , че този климатик нищо не върши.
Като дойде зимата всички правим изолации за да ни е топло и никой не мисли , че лятото всичко топлина остава в тези помещения.
Лятото се сещаме за климатика , но нали ти е ясно че като отвън напича вътре няма как да е студено ако изолацията не е направена да диша.
Има една наука за топлото и студеното - Топлотехника. И там тези всички неща се обосновават с формули.
Намери човек който да ти сметне топлоизолацията която имаш в момента и да ти каже точно какво ти трябва като климатик.
Само с размери не става или ако някой такъв вземе да ти дава акъл просто го остави да си каже приказка и чао.
И ако ще слагаш климатизация я прави целият апартамент , а не за определени стаи защото рано или късно ще почнете да отваряте и климатика ще започне да не смогва. И ще започне да псуваш , че този климатик нищо не върши.
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.
LamarinTenekijiev написа:320см е височината на помещението ли?
да
iliev72 написа:Хубаво си решил , но това си е цяла наука която българина не признава и ще ти обясня защо.
Мерси за съветите. Имам поставена 10см топлоизолация. Другата част от апартамента е коридор, баня и малка стая около 10кв.м, тази част също смятам да я снабдя с климатик, но на по-късен етап.
-
- Контакти:
За мен най-доброто на пазара са Mitsubishi. Квадратурата ти е 40.25 м2, а обема 128.8 м3 - за мен това е доста голям обем, който трябва да се топли/охлажда. За да успее да охлажда на 100% без да се тормози компресорът ти е нужен климатик с мощност на охлаждане поне 6.44Kw. Дори и на този ще му дойде горница: http://www.victoria2000.com/mitsubishi- ... 21-000-btu (давам го само като пример, не рекламирам сайта, просто на него попаднах).
Изключително много зависят и странични фактори като: панел/тухла, изложение на стаята, изолация, дограма и т.н.
Не пречи, че климатика е на пода на терасата.
П.П. Най-добре отиди в няколко офиса и се консултирай като кажеш на служителите точно какво желаеш.
---------
Личен опит:
Аз охлаждам (само за спане) 2 стаи + коридор (обем 85 м3) на около 27 градуса нощем с Фуджитсу 12-ка. Дограмата ми е дървена - високо качество, всички стаи са външно и частично вътрешно изолирани. Сметката ми не се увеличава с повече от 25 лева месечно.
Изключително много зависят и странични фактори като: панел/тухла, изложение на стаята, изолация, дограма и т.н.
П.П. Най-добре отиди в няколко офиса и се консултирай като кажеш на служителите точно какво желаеш.
---------
Личен опит:
Аз охлаждам (само за спане) 2 стаи + коридор (обем 85 м3) на около 27 градуса нощем с Фуджитсу 12-ка. Дограмата ми е дървена - високо качество, всички стаи са външно и частично вътрешно изолирани. Сметката ми не се увеличава с повече от 25 лева месечно.
Последна промяна от Viv.Brooke на 20 юни 2016 12:09, променено общо 1 път.
[center]01001100011101010110
01000110111101100111
01101111011100100110
01010111010001110011
[/center]
01000110111101100111
01101111011100100110
01010111010001110011

Колега,топлоизолацията и в зима и в лято е голям плюс.Мой съвет е с кубатурата на апартамента си отиди при някой представитрел на DAIKIN и си поръчай суперинверторна сплит система(което не означава 2 вътрешни тела задължително)По-скъпо е,но инвестицията се връща в много бързи срокове.Успех!
I'M BLIND!IMPRESS ME!
- LamarinTenekijiev
Според размерите, които си посочил излиза, че кубатурата общо на двете помещения е 128.8...или около 40кв.м.
Виж това!
http://www.vimaks-klimatici.com/klimati ... -1854.html
Виж това!
http://www.vimaks-klimatici.com/klimati ... -1854.html
Viv.Brooke написа:За мен най-доброто на пазара са Mitsubishi. Квадратурата ти е 40.25 м2, а обема 128.8 м3 - за мен това е доста голям обем, който трябва да се топли/охлажда. За да успее да охлажда на 100% без да се тормози компресорът ти е нужен климатик с мощност на охлаждане 6.44Kw. Дори и на този ще му дойде горница: http://www.victoria2000.com/mitsubishi- ... 21-000-btu (давам го само като пример, не рекламирам сайта, просто на него попаднах).
---------
Личен опит:
Да, за съжаление обемът е доста голям. Аз също съм се спрял на мицубиши/дайкин/хитачи. Тухлена е сградата с изцяло западно изложение, външна и вътрешна изолация. Нямам намерение да използвам климатикът за отопление по принцип.