Заговорихте за схеми и няма как да се стърпя да не спомена прословутата фраза, че не схемите играят на терена, а играчите.. Класата, опита и взаимовръзките мужду тях - това са компонентите, които правят дадена схема успешна в КОНКРЕТНИЯ отбор. Няма никаква гаранция, че с други играчи в друг отбор, дадения треньор ще постигне същите успехи, налагайки ''любимата си схема''. Затова и можем да разделим треньорите на два вида - тези, които нагаждат схемата на игра според наличния потенциал на играчите в отбора или тези, които променят състава дотогава, докато не напаснат играчите на схемата, която харесват. Според мен и двата варианта на процедиране могат да бъдат успешни, но пак всичко зависи от конкретните обстоятелства
Иначе моята любима схема на игра е 3-4-3 (3-1-3-2-1). Говоря за Аякс по времето на Ван Гаал (1991-1997) Футболът на холандците по това време ми е нещо като идеал, който самият Ван Гаал не успя впоследствие да репликира никъде, където работи - нито в Барселона, нито в АЗ Алкмаар, нито в Байерн Мюнхен и националният отбор на Холандия; за периода му в Манчестър Юнайтед даже не ми се и говори

"Running is for animals. You need a brain and a ball for football"
Ето я в изпълнение не къде да е, а на Бернабеу:
https://vimeo.com/150491178