Drunken_Master написа:Serafim написа:И какво искаш да кажеш по-конкретно?
Много ясно, че има сфери, в които трябва да се работи по празниците. Нали иначе, като ти спре интернета или кабеларката, ще кажеш: "Евах ги тия буклуци, един мач неа изгледам сеа, щот никой няма да дигне тоя пуст телефон".
А отделно - българина много работлив, ама ако има как все да изкяри една почивка повече...
Колкото до надника - питайте, бе хора. На работа встъпиха доста нови хора. Въпроси нямат, предимно. Никой не пита как седи въпроса със отпуските (как се излиза, дали се спазва някакъв график или малко по-рано питаш/казваш, че ти се излиза), дали се плаща овъртайм, как се плаща по празници.
Знам, че в дълбоката провинция нещата са различни. Особено за хора, работещи в разни складове, долнопробни кръчмета, магазини и тн., ама все пак...
Какво ще рече това "питай" ? Я ми обясни...Я да питам и аз...Ти като питаш за "надника" и шефа ще ти има едно на ум най-вероятно...
Що пишете глупости не мога да разбера...Аааа извинявайте,вие сте от меееееееегаполиса наречен София,дето заплатите са 3-4 пъти по-високи от "провинцията"...
Между впрочем не работя в долнопробно кръчме,а съм управител на един от най-добрите ресторанти в Русе...Аз като управител взимам 1000 лв,а брат ми,който също е управител,но в София взима 2400 лв.Много ми е чудно,като става въпрос за София,как софиянци много се чудят,че градът им почнал да "мйека"...Ами ше "мйека",като има работа там и се дават по-високи заплати...съвсем нормално.Всеки - къща храни...
Общо взето пишем глупости,само да ни минава деня...
Я ПАК МИ ОБЯСНЕТЕ КАК СТАВА РАБОТАТА:
ОТИВАШ ПРИ ШЕФЪТ СИ И МУ КАЗВАШ: "ИСКАМ ДВОЕН НАДНИК ЗАРАДИ ВЕЛИКДЕН !" При което той веднага ще ти каже: "ОК !"
Така ли се прави...Или ? Щото не разбирам...аз съм от "дълбока провинция"...
Мнението ми беше насочено основно към хората, които не вършат кой знае какво, но искат повече. Не съм визирал работяги, като теб, но си се впрегнал.
Та - какво питаш? Питаш всичко, когато постъпваш. Както евентуално ти бъдещ работодател те преценява на интервюто, така и ти може да го прецениш що за стока е, когато му зададеш по-конкретни въпроси. "Как се ползват отпуските - дали според вътрешен график, който се спазва на 100% или може месец-два предварително да пуснеш молба? Може ли да се ползва неплатена отпуска, в случай, че излезе нещо непредвидено, а платения отпуск вече е използван? Заплаща ли се извънреден труд, как се заплаща на празниците? Ако се работи на смени и трябва да дойдеш извънредно (отсъстващ, болен колега и тн) като извънреден труд ли се плаща, или като нормален работен ден? Заплатите до кое число се превеждат? По карта, на ръка, какви осигуровки, колко часа по договор, а на практика?"
Това са въпроси, които е съвсем нормално да бъдат зададени, при все, че ти ще си продаваш труда на/за човек, а той ще заплаща за него. Приеми го като наем. По самите отговори може да прецениш какъв човек седи срещу теб.
Не съм от София. Заплатите за неквалифициран персонал (какъвто може да е управител и на ресторант, магазин и почти всичко във сферата на услугите, туризма и ресторантьорството) не са много по-различни, отколкото в повечето градове в провинцията. Ако един продавач в голяма верига магазина в София взема около 600лв. с включени разни бонуси, под формата на купони или дребни отстъпки, в град с около 100 хил. население ще взема 450-500лв. Сметни си квартирата, която не е много по-скъпа от тези в Пловдив, Варна и Бургас, но добави още между 20 и 50 лв. за път на месец + средно по час, час и малко за път на ден и тегли чертата.
Средната заплата в София е по-висока, основно поради две причини. Едната е, че мениджърския състав. В София са представителствата на много големи фирми. Съответно техните мениджъри вдигат заплата, много. Сметни колко взема изпълнителните директори на някои от големите вериги магазини, на Луфтханза, на големите счетоводни и одиторски къщи и тн. и тн. Само виж какви офиси на компании има в Бизнес парка и си представи техните заплати.
Другия фактор е, че хората наистина не са съгласни да работят за 450-500лв. Или с други думи - колкото биха вземали и в провинцията. Може да е със 100 повече, но е нещо. И това е така, защото: в София има повече работа, имаш повече разходи, губи се време в пътуване.
Познавам хора, които наистина работят за 500-600лв. в София. Познавам и такива, които вземат по 1500+, работещи в кол център. (с други думи не са експертен персонал).
Забравих да добавя - началото на 2011 работех в един склад в провинцията. Тогава бях доста по-зелен, но още на интервюто ми се стори малко ала-бала работата. Казаха ми, че с разни купони на месец ще връзвам около 400лв. "Около еди колко си пари" бих го приел за сериозен отговор, само ако ми изложат някаква схема: основната заплата е еди си колко, останалото е бонус/заработка/премия, която е обвързана с работата. Очаквай от-до лева".
Другото беше, че трябваше да си открия сметка в конкретна банка... Що в конкретна? Ами ако имам кредит към друга банка, която иска превод на зпалата там? Що трябва да вадя парите от едната сметка, да ги внасям в друга банка? Не е ли по-лесно от счетоводството да ми превеждат заплата по I-ban, който съм им дал?
Ей такива неща миришат много и трябва да ни алармират.