Uncle_Sam написа:Кашчей написа:Alkonost написа:Кашчей написа:1982 написа:На мен ми е по-интересна подбудата на подобни хора, защо го правят, дали някой им плаща наистина, за да сеят раздори по форуми и сайтове, или го правят от някаква извратена лична подбуда ?!
п.п.: и, понеже винаги, когато осъзная, че не съм прав за нещо, държа да се извиня, искам да ти се извиня, че те набеждавах по едно време, че ти си поредният профил на Александров, не бях прав и грешката е изцяло моя, за което пак се извинявам.![]()
Имам някакъв бегъл спомен, че Достоевски кръщава един от романите си "Идиот", не защото героят страда от мецицински идиотизъм, а защото отговаря на старогръцко значение на думата-човек, който не полага никакъв съзнателен труд, за благото на обществото.
Дали е вярно не знам, но определено такива хора са вредни! Тяхното АЗ е ухилена маймуна пред огледалото, която се радва сама на себе си, и на номерата, които прави.
Не реагирай първосигнално на заглавието "Идиот" - все пак Достоевски е най-великият писател, живял някога на тази планета. Преди много време четох интересно обяснение какво писателят се опитва да ни обясни, наричайки така героя си. Накратко беше нещо такова - когато природата отнеме малко от разсъдъка на човека, понякога, но далеч не винаги, от душата на "идиота" изплуват добротата, човечността и още куп други качества, крайно нужни, но толкова рядко присъщи на "нормалните". Не знам дали си чел романа, но от началото до края направо ти се набива в очите една аналогия между поведението на Мишкин и живота на Христос с неговата саможертва за благото на хората. И единственият, който се опитва да направи нещо за благото на обществото и на отделните негови представители в книгата, е именно князът.
При всички религии без изключение има вярване, че лудите са поне с една стъпка по-близо до Бога от останалите. Не изключвам, че Достоевски е отговорил с "Идиот" и на въпроса защо е така.
Като дадох за пример този роман (който не съм чел и сигурно няма да прочета), имах предвид по-скоро значението на термина и смисълът, в който той е използван, връзвайки го с нечие поведение във форума.
С термините при Бога те видяхме, че не струваш и тук ли трябва да се изявяваш с незнанието си?
Ако не сме ние, невежите, как ще изпъкнете вие, знаещите?!
Сега си почеши поникващите крилца и се възнеси с тях натам, накъдето те води душата ти!
И да, Идиот е човек, който не върши нищо полезно за обществото....като теб.