Чечи Богомилов за Петел: Не ЦСКА, а Черно море е първият български отбор, срещу който е играл Йохан Кройф!
28.03.2016 / 20:45
http://petel.bg/Не ЦСКА, а Черно море е първият български отбор, срещу който е играл великия Йохан Кройф. Това заяви за petel.bg голмайстор №1 в историята на „моряците” Стефан Богомилов-Чечи.
„Четох, че ЦСКА е гостувал за контрола на Аякс на 7 август 1966 година и губи със 1:7. В материала пише, че „червените” от София са първия български отбор, срещу който е играл Йохан Кройф. Това обаче не е вярно. Същото лято, но през юни, Аякс гостува на Черно море за приятелски двубой във Варна. Бихме ги с 3:1 на стадион „Юри Гагарин”. Два гола вкара Здравко Митев, а един – аз. На почивката вече водехме с 3:1. Кройф игра за тях през второто полувреме. Влизането му им даде импулс и ни притиснаха здраво, но ние удържахме преднината си. Още тогава си личеше, че пред младия Кройф има голямо бъдеще”, заяви за petel.bg Богомилов. Той разкри и нещо любопитно на вечерята след мача: „Техният ръководител ни попита дали сме ставали шампиони на България. Когато му казахме, че сме ставали, но отдавна, той се учуди. После ни попита имаме ли национали. Отговорихме му – „не”. Той се хвана за главата. Помня, че от Варна Аякс излетяха за европейска столица и два дни по-късно биха националния тим на Франция или Испания с 2:0.”
В едно от интервютата си Йохан Кройф също потвърждава, че е играл във въпросния мач във Варна. “За първи път видях Златните пясъци през 1966 година, когато бях на 19. С Аякс гостувахме за приятелски мачове по Българското крайбрежие. Помня, че бях на терена при загубата ни от Черно море с 1:3”, спомня си холандецът.
Както е известно, Йохан Кройф почина на 24 март 2016 година от рак на белия дроб.