Red_Neck написа:Кашчей написа:Red_Neck написа: Най-големият японски доставчик на гориво JX Holdings планира да инсталира 2000 водородни станции за автомобили с горивни клетки в Япония до 2020 г., съобщава бизнес ежедневникът Nikkei, цитиран от Дарик Финанс.
Първата станция ще бъде пусната още до края на месеца в префектурата Канагава (околностите на Токио), 40 други ще заработят в района на столицата през 2015 г.
"След това, като се наблюдава развитието на употребата на автомобили с горивни клетки, JX планира да оборудва до 2000 обекта с водородни резервоари и помпи", пише вестникът. JX обмисля план от такъв мащаб, като разчита на нови технологии, за да се намали наполовина разхода за осигуряване и доставка на водород.
Япония залага на водорода като енергиен ресурс за бъдещето, особено за автомобилите с горивни клетки, които при работа не изхвърлят въглероден диоксид.
Неслучайно хамериканците започнаха да си експлоатират залежите на нефт.
За теб енергията само гориво за автомобили ли е?
Не верев ли ще го караме тази вечер?

Електриката е далеч по-лесна за решение.
ЕС се стреми към 30%-тен дял възобновяема ... по-голямата част от остатъка ще се падне на атомната.
Няма да е баш лесно, но пък 50 години са прекалено много време. Според мен, само лобитата биха забавили прогреса в тази област.
Много скоро екологичните съображения ще бъдат изцяло водещи ....дано само не е късно.
ВЕИ са хубава идея, ама не става за навсякъде, освен това е твърде скъпа за прошляци, като нас. ВЕЦ са зависими от зимата и валежите в планините, вятърните мелници от вятъра, а фотоволтаиците от слънцето. Как мислиш, че можем да се снабдим с електричество само от ВЕИ. Гледам по Карибите, на Хаваите имат къщи с фотоволтаици на покрива, ама там имат по 300 слънчеви дни в годината. Как я виждаш Швеция, Норвегия, Англия, с фотоволтаици? У нас съм виждал такива в Южна България, но на север от Стара планина не съм срещал. Да не говорим, че тук май обложиха с такса и дворните кладенци за вода-хем държавата (общината) с нищо не ти помага, хем ти взема и пари за това.