Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 20:39

Soulen написа:
diplomat написа:
donald_cook написа:
diplomat написа:Да, те Израел толкова се обичат с Турция. :lol:

Ами обичат се , САЩ е създадена от еврейската ционистка клика , която десетилетия наред правеше Турция силна държава с цел да я противипостави на православните християнски народи като нашия!Факт!
Но скоро 1/3 от тяхната територия ще се създаде държава Кюрдистан!
Туркия ке падне!

Евреите повече ненавиждат чалмите, не знам какво ми лафиш. :lol:

Аз мисля, че си струва да пренебрегнат тая омраза, в името на това да се справят с могъщия си общ враг в лицето на България. Време е и Русия да влезе в антибългарската коалиция на САЩ, ЕС, Турция, Израел, ескимосите и чунгучанците. Тогава поне биха имали шанс срещу нас 8-)

Ето ти песничка за чунгучанците:
https://www.youtube.com/watch?v=f7sK3APPW08
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 20:40

samobotev написа:Гледам никой не коментира как сега през 21 век живеят кюрдите на територията на днешна Турция. Пълноправни граждани ли са , дава ли им се право да гласуват, имат ли нормална работа като по голяма част от турците ?

Като се отговори на тези въпроси вече спокойно човек може да си отговори какви права и как въобще са живели българите под турско или османско робство и то във доста по мътни и кървави векове от днешните.

И престанете в тези безумни и глупави спорове да намесвате Русия и САЩ, че ставате смешни в желанието си да се подмажите на едните или другите

А ти знаеш ли как са живяли по време на Османската държава? Най-дивите им войски са били именно от кюрди...

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 20:43

1982 написа:Ами, обективността не е на твоя страна. Няма как един роб да притежава имот, къща и ниви, да има право на свободно пътуване, да упражнява различни занаяти и професии, да има приходи, да плаща данъци .....

Гърци и сърби защо не се наричат роби, и те са православни християни, и те са живяли под отоманска власт и са търпяли редица насилия и тормоз, защо само ние много държим да се именуваме роби ??!

Защото не си наясно с историята им. И гърците и сърбите са имали територии със специален статут, в който те са правили всичко което поискат това до 18 век, а малко по-късно дори свободни територии, докато такива на територията на българската етническа общност по време на Османската държава няма.

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 20:45

ivan56 написа:А както казва един историк.Много е просто.
Има робство-има Освободител, няма робство няма Освободител 8-)

Този историк може да си завре дипломата в онази част от тялото си където не огрява слънцето...

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 10 мар 2016 21:11

Der Schmarotzer написа:
1982 написа:Ами, обективността не е на твоя страна. Няма как един роб да притежава имот, къща и ниви, да има право на свободно пътуване, да упражнява различни занаяти и професии, да има приходи, да плаща данъци .....

Гърци и сърби защо не се наричат роби, и те са православни християни, и те са живяли под отоманска власт и са търпяли редица насилия и тормоз, защо само ние много държим да се именуваме роби ??!

Защото не си наясно с историята им. И гърците и сърбите са имали територии със специален статут, в който те са правили всичко което поискат това до 18 век, а малко по-късно дори свободни територии, докато такива на територията на българската етническа общност по време на Османската държава няма.

Напротив, запознат съм, и изтърпяват същите зверства, каквито и ние, особено за сърбите съм презапознат.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 21:45

1982 написа:
Der Schmarotzer написа:

Напротив, запознат съм, и изтърпяват същите зверства, каквито и ние, особено за сърбите съм презапознат.

Ако си запознат нямаше да пишеш глупости. Кои са тези сръбски територии, които имат особен статут в Османската държава от 14 до 19 век и каква е ролята им във формирането на съвременната сръбска идентичност и национална идеология?

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 10 мар 2016 22:07

Не ми пиши за статути, а какво е преживял обикновеният сръбски православен християнин .... третиран е по същия начин, както и българският православен християнин. Плащал е същите тежки данъци, преживял е много кланета и насилие на верска основа, гонения, ислямизация на дадени региони и т.н.

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 22:40

1982 написа:Не ми пиши за статути, а какво е преживял обикновеният сръбски православен християнин .... третиран е по същия начин, както и българският православен християнин. Плащал е същите тежки данъци, преживял е много кланета и насилие на верска основа, гонения, ислямизация на дадени региони и т.н.

T.e. ти не знаеш нищо, но иначе твърдиш, че знаеш много неща. По темата, нали точно това се опитвам да ти обясня - именно в тези територии с особен статут основната част от населението да не кажа повече от 90% е сръбско и има привилегии, които никой друг на Балканите под османска власт няма и тези привилегии го изравняват в почти всички отношения с управляващите мюсюлмани. Те са основата на която се заражда и се гради сръбското възраждане и националната идея.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 10 мар 2016 23:22

Пишеш пълни щуротии, аз ти обяснявам какви зверства и тирания са преживели, ти ми пишеш за привилегии .... очевидно въобще не си запознат със живота по тези земи по време на отоманската власт.

Затова вдигат няколко въстания, щото били "почти равни с управляващите мюсюлмани".

samobotev
Контакти:

Мнениеот samobotev » 11 мар 2016 13:27

В много държави в които е имало робство на тези роби се е плащало им им се е разрешавало да имат своя собственост и дори на теория ако са си събирали заплатата са можели за 50 или 10 години да се откупят. тук обаче идва едно голямо НО през тези години те е трябвало да работят с едни и същи инструменти било то лопати , кирки, кошници и ако случайно се счупят въпорсния роб е трябвало за своя сметка да набави необходимия инструмент и естествено като бачкаш бостояно по 14-16 часа всеки ден то всяка година трябва да копуваш нови инстументи които съответно му се продават на огромна надценка и спестените парички си заминават бързо бързо.
И така се оказва , че хората са биле принуждавани да работят по 20-30 години , пък върви после им обеснявай как не са точно роби и могат по всяко едно време да се откупят и да си тръгнат

Върни се в “Свободна зона”