icko65 написа:А другите балкански държави защо не се именуват роби?Ми защото не са били всички роби.Задайте им същия въпрос на темата и да видим как ще отговорят!
А ние всички ли сме били роби ??! ..... или една много малка част ?!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
icko65 написа:А другите балкански държави защо не се именуват роби?Ми защото не са били всички роби.Задайте им същия въпрос на темата и да видим как ще отговорят!
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА
4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.
1982 написа:Ама, Ице, то огромната част от българите са именно тези с имотите, къщите, приходите и т.н. А не робите.
На Отоманската империя са й били нужни поданици, а не роби. Защото робът данъци не плаща, а именно данъците издържат тази огромна администрация и армия.
Какви роби са били Кольо Фичето, Добри Желязков и т.н., айде, моля ти се.
Soulen написа:Когато категоризирате периода като робски, трябва поне 50% от населението да са били роби. Все едно ние да сме циганска държава, защото имаме цигани, или Русия да е мюсюлманска държава, защото имат еди колко си милиона потенциални джихадисти. Нелепо е.
4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.
icko65 написа:1982 написа:Ама, Ице, то огромната част от българите са именно тези с имотите, къщите, приходите и т.н. А не робите.
На Отоманската империя са й били нужни поданици, а не роби. Защото робът данъци не плаща, а именно данъците издържат тази огромна администрация и армия.
Колегата Солен ме разбра..ти кво не разбра?С последният ти пост съм съгласен.
1982 написа:icko65 написа:1982 написа:Ама, Ице, то огромната част от българите са именно тези с имотите, къщите, приходите и т.н. А не робите.
Колегата Солен ме разбра..ти кво не разбра?С последният ти пост съм съгласен.
Ми, не, като гледам не те е разбрал. Ти взимаш някаква много малка част от българите и лепиш етикет на база на нея, той ти го е посочил същото по-назад.
Особено място в османския управленски модел заема т.нар. система „кул" - роб. Теоретично всички поданици се смятат за „роби" на султана. Системата „кул" се формира от събираните чрез кръвен данък деца на неверниците, превръщани в еничари. От средата на ХV в. те са основният ресурс за набиране на висши държавни служители. Високите административни длъжности стават недостъпни за потомствените мюсюлмани. Те се заемат само от помюсюлманчени неверници, голямата част от които стават еничари, а малцина се издигат след години на обучение в столицата. Това е прословутата система на управление на робите, която толкова учудва чуждите европейски пътешественици и дипломати.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н.
Странджата написа:Че кои са класиците ни от 15 век ? Може би Константин Костенечки - ама той е по-рано. Или може би Киприан?
За авторство на апокрифи не съм чувал. И какво е писано в 15 век на български - много съм любопитен.
Странджата написа:И докато спиш - колко от еничарите, които са се издигнали до велики везири, са българи? И каква е интерпретацията на факта, който ще посочиш?
Давам ти жокер - единственият българин, издигнал се не до велик везир, а до човек, който може да му съперничи, е д-р Чомаков, но той не е бил еничарин ...
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 18 госта