Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
1982

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот 1982 » 09 мар 2016 17:51

icko65 написа:А другите балкански държави защо не се именуват роби?Ми защото не са били всички роби.Задайте им същия въпрос на темата и да видим как ще отговорят!

А ние всички ли сме били роби ??! ..... или една много малка част ?!
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 09 мар 2016 17:54

1982 написа:Ама, Ице, то огромната част от българите са именно тези с имотите, къщите, приходите и т.н. А не робите.

На Отоманската империя са й били нужни поданици, а не роби. Защото робът данъци не плаща, а именно данъците издържат тази огромна администрация и армия.

Какви роби са били Кольо Фичето, Добри Желязков и т.н., айде, моля ти се.

Колегата Солен ме разбра..ти кво не разбра?С последният ти пост съм съгласен.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 мар 2016 17:54

Soulen написа:Когато категоризирате периода като робски, трябва поне 50% от населението да са били роби. Все едно ние да сме циганска държава, защото имаме цигани, или Русия да е мюсюлманска държава, защото имат еди колко си милиона потенциални джихадисти. Нелепо е.

Е, то ако това е логиката, значи 45 години живяхме и под комунистическо робство. И тогава неудобните на режима ги пращаха за роби по Белене и насам-натам.

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 мар 2016 17:57

icko65 написа:
1982 написа:Ама, Ице, то огромната част от българите са именно тези с имотите, къщите, приходите и т.н. А не робите.

На Отоманската империя са й били нужни поданици, а не роби. Защото робът данъци не плаща, а именно данъците издържат тази огромна администрация и армия.

Ми, не, като гледам не те е разбрал. Ти взимаш някаква много малка част от българите и лепиш етикет на база на нея, той ти го е посочил същото по-назад.

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 09 мар 2016 18:37

1982 написа:
icko65 написа:

Ми, не, като гледам не те е разбрал. Ти взимаш някаква много малка част от българите и лепиш етикет на база на нея, той ти го е посочил същото по-назад.

Къде видя да лепя нещо?Казах че е имало робство и някои са били роби.Същото ти го бях казал и в друга тема преди 1-2 месеца.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

il4o_iliew
Контакти:

Мнениеот il4o_iliew » 09 мар 2016 20:12

Особено място в османския управленски модел заема т.нар. система „кул" - роб. Теоретично всички поданици се смятат за „роби" на султана. Системата „кул" се формира от събираните чрез кръвен данък деца на неверниците, превръщани в еничари. От средата на ХV в. те са основният ресурс за набиране на висши държавни служители. Високите административни длъжности стават недостъпни за потомствените мюсюлмани. Те се заемат само от помюсюлманчени неверници, голямата част от които стават еничари, а малцина се издигат след години на обучение в столицата. Това е прословутата система на управление на робите, която толкова учудва чуждите европейски пътешественици и дипломати.
THE G.A.M.E написа:Сега Армията на България е много по-мощна, защото на практика разполагаме с наличното въоражение и войскови единици, на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания, Канада и т.н. 8-)

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 мар 2016 21:09

Уголеми го още 5 пъти, нищо няма да постигнеш. Факт е, масовият българин не е бил роб, ами си е имал къща, имот, ниви, практикувал е занаяти, имал е приходи, плащал е данъци .... все неща, така присъщи за роба .... :lol: :lol: :lol:

dugin

Мнениеот dugin » 10 мар 2016 00:02

Отричането на турското робство е национално предателство и обслужва интересите на Турция!Факт! :!:
Обикновено отрицателите на турското робство прадедите им са били чорбаджии,на които им е било изгодно България да е под турско робство!Факт! 8-)

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: fcb_bg

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 20:20

Странджата написа:Че кои са класиците ни от 15 век ? Може би Константин Костенечки - ама той е по-рано. Или може би Киприан? :)
За авторство на апокрифи не съм чувал. И какво е писано в 15 век на български - много съм любопитен.

Доста неща са писани на български през 15 век . Справка т. 4 на История на България. Друг е въпросът, че някои от авторите не са българи, но пишат на средновековен български език. Що се отнася до Константин Костенечки той си е писал от началото на 15 век до 30-те г. на 15 век, макар тутори да са му били хора от последната четвърт на 14 век. Литературата през този период (15 век) е предимно религиозна със слова, поучения и пр. Няколко творби обаче се извисяват над останалите - Константин Костенечки - Житие на Стефан Лазаревич (макар и писано в сръбска среда и за формирането на сръбската политическа идея), За буквите. Димитър Кантакузин (той е грък, но пише и на среднобългарски, защото живее в средата на българи) - Молитва към Богородица и ред други произведения. Владислав Граматик (вероятно е сърбин от Косово) с Разказ за пренасяне на мощите на св. Йоан Рилски и доста сборници с религиозна и поучителна тематика, и още десетина други автори/преписвачим като Цамблак за Евтимий Търновски и Киприян Цамблак, Рилската школа с доста преписвани сборници и др.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: fcb_bg

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 мар 2016 20:36

Странджата написа:И докато спиш - колко от еничарите, които са се издигнали до велики везири, са българи? И каква е интерпретацията на факта, който ще посочиш?
Давам ти жокер - единственият българин, издигнал се не до велик везир, а до човек, който може да му съперничи, е д-р Чомаков, но той не е бил еничарин ...

Прегледай книжката Османски извори за ислямизационните процеси на Балканите (XVI-XIX в.).Серия извори 2. София 1990. Там ще намериш доста отговори на зададените въпроси за еничарите и българите.
И през 19 век съвсем не е само д-р Чомаков. Такива са наследниците на Софроний Врачански от рода Богориди, Гаврил Кръстевич и още десетина други. Що се отнася до 15-16 век, велики везири след 1453 г. стават всякакви - дори има един Хас Мурад паша, който е брат на Тома Палеолог Гидос. Още нещо - с навлизането и завладяването на османците на Балканите, старите икономически отношения се запазват - интересен пример за това са споразуменията между османци и византийци за преминаващите територии около Солун в едните и другите ръце няколко пъти (за това виж Matschke). В османски документи от държавната канцелария през 15 век, почти всички големи имоти, които се отдават на илтизам се владеят от християни и това са имоти за над 200-300 хиляди акчета до към 1-2 милиона, че и отгоре. Т.е. натрупаният паричен капитал (от ромеи и евреи) влиза в реалната османска икономика като капитал на християни. Още един пример от средата на 15 век. цитат от тимарски регистър - "Този имот се владее от .....(християнско име), брат на Месих паша." Още малко от тимарски регистър от средата на петнадесети век за Скопие. Бележка: "Али бей Чокадар, санджак беят на войнушкия санджак има приход от 150 000 акчета. Другият Али бей, брат му Якуб и (още едно име, което вече съм забравил) синове на Вукашин получават по 50 000 акчета годишен приход." Как звучи това? Примерите са с хиляди...
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Върни се в “Свободна зона”