ФОРЕКС и фондови пазари

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

alchemist
Контакти:

Re: ФОРЕКС и фондови пазари

Мнениеот alchemist » 03 мар 2016 13:53

CTAHKO написа:
alchemist написа:Опциите са фантастичен продукт. Можеш да ги ползваш и ако основната ти търговия е с акции или с фючърси, малко по-трудно е с форекс. Чрез тях можеш да си дадеш предимство, когато купуваш или продаваш акции т.е. да си подобриш покупната цена или продажната цена. Можеш да си хеджираш позицията чрез тях и т.н Както и при всички други продукти обаче, психологията е ... вероятно номер едно. Основно страх и алчност. Почти всяко действие се гради на тези две емоции. Колкото по беземоционално действаш толкова по-добре! Пазара не го интересува дали искаш още малко повече да изкараш или дали се страхуваш. Той е такъв какъвто е. От тук нататък си ти.

VSA е интересна теория, също както Вълните на Елиът, но за мен и двете са приложими само понякога. Според мен по-важно е и силно подценявано е т.нар "size matter!" . От всички фалити, по-голямата част са се случили поради неправилна работа с размера на позициите и сметката като цяло. Ако добавим към това и голата неподплатена надежда породена от алчността, то тогава картинката става цветна ...

Nevils88 - благодаря за пожеланията! И аз ти желая много успехи в областа и не само в нея. И не съм толкоз напред в материала ;) Да разбирам това - онова, но има още много какво да уча!!!

Алхимик, за форекса и опциите не съм много съгласен. Дори си има стратегии, чрез следене на опционните нива. При това доста успешни. В крайна сметка, валутната търговия се състои от ордери и те определят посоката на движение на даден инструмент. Дали ще са чрез опции или директно на спот пазара, едва ли има някакво значение. Но е факт, че големите пари са при опциите. В този ред на мисли, това може да ти предостави чудесна възможност да се възползуваш от големите пари, покрай тях и ти да щипнеш малко от баницата :) Ето тук съм намерил един полезен сайт, който ежедневно предоставя опционните нива и обемите. В общи линии, където има големи обеми, цената се влачи в тази посока :) Може да се види и датата около която трябва да стигне нивата :)

http://www.forexpf.ru/news/2016/03/03/b ... odnya.html

П.П. Така като гледам, еврото го гласят за 1.10 - 1.11 до наалото на Март, спрямо долара :) Да видим дали ще го постигнат :)

П.П. 2. Ако някой разполага и с други линкове за сайтове, чрез които могат да се следят опциите и нивата, да дава :)

Станко, твърде възможно е да не съм прав относно валутните опции. Преди доста години избягах от форекса и сега той е нещо като мръсна дума за мен и признавам , че съм много негативно настроен към всичко включващо форекс. Дали обаче не е време да го погледна пак ? Мерси за линка!
Сега проверих опциите върху 6Е (фючърсите върху EUR/USD) - доста ликвидни са, интересно. И без това ми е време да разширя продуктите които търгувам. Благодаря , че ми обърна внимание!
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

Потребителски аватар
nevils88
Контакти:

Мнениеот nevils88 » 03 мар 2016 19:23

CTAHKO написа: Така написано изглежда просто и лесно, но на риъл не е много лесно :) Важното е да си изградиш навиците и дисциплината, от там на татък надграждаш.

Така е. Съгласен съм с всичко написано, най-вече с последните думи. Това и имах в предвид. Ако някой иска да сподели собствен опит. Ще кажа за себе си: след 2-3 години симултативно търгуване (paper trade), всичко беше ОК. Правех пари на симултативния акаунт. Картината обаче коренно се промени когато минах на истински пари! Всички съветват първо да се пробваш на хартия и след това да се хвърлиш в огъня :-) Да, съгласен, но за мен това не беше от голяма полза. Когато изпиташ истинската болка, когато адреналина се повиши яко-тогава започваш да се ошлайфваш. Поне за мен беше така. Започваш сам да се опознаваш, започваш пътя към себе си, към своите слаби места, своите страхове. И тук няма място за самоизвинения и оправдания. Сам срещу себе си и целия свят на трейдърите :-) Да, не е лесно, бих казал че е много трудно даже. За мен "пътят на болката", макар и по-скъп, беше по-полезен. Та за това ми беше думата, за личните трейдърски преживявания :-)
Наяколко думи за още нещо което ми направи впечатление. Много хора се изказват по темата и всички казват верни неща по принцип. Има дори професионалсти в тази област от България. Не трябва да бъркаме обаче трейдърството, в смисъла в който се изплозва във ФОРЕКС, фючърсите и инвестирането, диверсификации и портфолиа. Това са две коренно различни неща! При фючърсите и форекс(доколкото знам) позицията се задържа, секунди, минути, час-два, може и ден-в зависимост от целите и агресивноста на трейдъра. Станко беше споменал за "скалпирането", типичен пример за бърз трейд. Инвестициите изискват от друга страна, време и по-голям капитал. А от там вече и портфолио, диверсифициране и т.н. Не съм сигурен за опциите, но мисля че и при тях позициите се задържат по-продължително време. Алхимика ще каже :-)
Честит Празник на всички!

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 03 мар 2016 20:32

nevils88 написа:Наяколко думи за още нещо което ми направи впечатление. Много хора се изказват по темата и всички казват верни неща по принцип. Има дори професионалсти в тази област от България. Не трябва да бъркаме обаче трейдърството, в смисъла в който се изплозва във ФОРЕКС, фючърсите и инвестирането, диверсификации и портфолиа. Това са две коренно различни неща! При фючърсите и форекс(доколкото знам) позицията се задържа, секунди, минути, час-два, може и ден-в зависимост от целите и агресивноста на трейдъра. Станко беше споменал за "скалпирането", типичен пример за бърз трейд. Инвестициите изискват от друга страна, време и по-голям капитал. А от там вече и портфолио, диверсифициране и т.н. Не съм сигурен за опциите, но мисля че и при тях позициите се задържат по-продължително време. Алхимика ще каже :-)

Трудно е да се направят такива разграничения. Някои инструменти можеш да ги разглеждаш като инвестиция и да ги държиш по-дълго време, може да спекулираш и да ги продаваш по-бързо, реализирайки печалба, може и да хеджираш. Дребните трейдъри по-скоро са спекуланти на валутния пазар, но ако вземем една централна банка или дори търговска банка, там нещата са малко по-различни. Акциите са още по-хубав пример - едни ги държат дълъг период, други ги продават бързо, за да реализират капиталова печалба и това не пречи да се включват в портфейли. То и самите портфейли могат да се характеризират с пасивен и активен стил на управление, като при вторите портфейлът постоянно се ребалансира.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
nevils88
Контакти:

Мнениеот nevils88 » 03 мар 2016 21:43

[quote="Tommi"]
Трудно е да се направят такива разграничения.
Напротив, даже е много лесно и със своя пост го доказваш :-) Всяка дума която казваш е вярна."Инвестицията e дългосрочно влагане на парични средства или капитал за придобиване на финансови инструменти или други активи с цел да се постигнат печелившо възвръщане във формата на лихва, друг доход или повишаване на стойността на инструмента." Като казваш банки, разбираш че става въпрос за огромни суми пари, нали така :-) Такива са и инвестиционните фондове и т.н. Разбира се че при тях е задължително да има хеджиране, портфейли, диверсификации и подобни. Нужно е да защитиш капитала си. Дефакто говорим за едно и също нещо. Определено не съм запознат с ФОРЕКС, но мисля че темата е най-вече за дребните търговци, спекуланти, както правилно казваш. Не знам с какви суми пишещите във този форум участват там, но не вярвам да са стотици хиляди. Аз, като дребен спекулант, рядко задържам позиция за през ноща. Колкото по-дълго стоиш на пазара, толкова по-голяма е въможноста да си загубиш парите. Въпрос на цели, стратегиии и т.н. :-)

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 03 мар 2016 23:27

Като кажем "ФОРЕКС" много хора правят асоциация с трейдърите, които си седят вкъщи и си цъкат по компютрите. Само че ФОРЕКС е международният валутен пазар, който включва и централните банки, търговските банки, други институционални инвеститори и т.н., затова ги споменах в предишния коментар. Малките трейдъри са просто финансовата цаца на този пазар. :)
Но ако разглеждаме само дребните участници, тогава съм напълно съгласен с теб. Само че това може да се види и на капиталовия пазар, например. Там също има дребни инвеститори и спекуланти, които общо взето търгуват по усет или следвайки определени тенденции, без да са много запознати с диверсификацията, с портфейлната теория, с подходите за оценка на дадена компания и т.н.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
nevils88
Контакти:

Мнениеот nevils88 » 04 мар 2016 09:12

Предполагам, търгуващите на ФОРЕКС са наясно с това, но все пак ако някой е забравил, днес 15:30 БГ време има анонс, новина, както искате така го наречете: "Non-Farm Employment Change". Не е здравословно човек да има позиция отворена по това време, освен ако не си пада по руска рулетка :-) Патил съм си на времето, когато не знаех за тези така наречени анонси-новини на ФОРЕКС.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 04 мар 2016 11:36

nevils88 написа:
CTAHKO написа: Така написано изглежда просто и лесно, но на риъл не е много лесно :) Важното е да си изградиш навиците и дисциплината, от там на татък надграждаш.

Така е. Съгласен съм с всичко написано, най-вече с последните думи. Това и имах в предвид. Ако някой иска да сподели собствен опит. Ще кажа за себе си: след 2-3 години симултативно търгуване (paper trade), всичко беше ОК. Правех пари на симултативния акаунт. Картината обаче коренно се промени когато минах на истински пари! Всички съветват първо да се пробваш на хартия и след това да се хвърлиш в огъня :-) Да, съгласен, но за мен това не беше от голяма полза. Когато изпиташ истинската болка, когато адреналина се повиши яко-тогава започваш да се ошлайфваш. Поне за мен беше така. Започваш сам да се опознаваш, започваш пътя към себе си, към своите слаби места, своите страхове. И тук няма място за самоизвинения и оправдания. Сам срещу себе си и целия свят на трейдърите :-) Да, не е лесно, бих казал че е много трудно даже. За мен "пътят на болката", макар и по-скъп, беше по-полезен. Та за това ми беше думата, за личните трейдърски преживявания :-)
Наяколко думи за още нещо което ми направи впечатление. Много хора се изказват по темата и всички казват верни неща по принцип. Има дори професионалсти в тази област от България. Не трябва да бъркаме обаче трейдърството, в смисъла в който се изплозва във ФОРЕКС, фючърсите и инвестирането, диверсификации и портфолиа. Това са две коренно различни неща! При фючърсите и форекс(доколкото знам) позицията се задържа, секунди, минути, час-два, може и ден-в зависимост от целите и агресивноста на трейдъра. Станко беше споменал за "скалпирането", типичен пример за бърз трейд. Инвестициите изискват от друга страна, време и по-голям капитал. А от там вече и портфолио, диверсифициране и т.н. Не съм сигурен за опциите, но мисля че и при тях позициите се задържат по-продължително време. Алхимика ще каже :-)

За мен най-голямата грешка е начинаещ трейдър да търгува дълго време на ДЕМО. Създават се навици, които после са пагубни при реална търговия. Моят съвет към начинаещите е да са демо няколко седмици, докато разучат платформата за търговия и веднага след това да преминат на риъл. Има ФОРЕКС-брокери, които позволяват да се работи с минилотове. Така дори печелейки или губейки центове, вие все пак сте реален трейдър и усещането си е реално. Препоръчвам ОАНДА.
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 04 мар 2016 13:07

nevils88 написа:Предполагам, търгуващите на ФОРЕКС са наясно с това, но все пак ако някой е забравил, днес 15:30 БГ време има анонс, новина, както искате така го наречете: "Non-Farm Employment Change". Не е здравословно човек да има позиция отворена по това време, освен ако не си пада по руска рулетка :-) Патил съм си на времето, когато не знаех за тези така наречени анонси-новини на ФОРЕКС.

Това е задължително :) Всеки първи Петък от месеца не се търгува! Който е отворил озиции да гледа до 15:30 да ги е затворил, е тогава става мазало :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 04 мар 2016 13:14

pampi написа:За мен най-голямата грешка е начинаещ трейдър да търгува дълго време на ДЕМО. Създават се навици, които после са пагубни при реална търговия. Моят съвет към начинаещите е да са демо няколко седмици, докато разучат платформата за търговия и веднага след това да преминат на риъл. Има ФОРЕКС-брокери, които позволяват да се работи с минилотове. Така дори печелейки или губейки центове, вие все пак сте реален трейдър и усещането си е реално. Препоръчвам ОАНДА.

И аз изкарах около 1 година на демо и действително не е същото. Но за мен по-опасни са разните конкурси на брокерите. Там наистина се създават вредни навици. Да не говорим за грешното впечачатление, кето създават, как от 5 000 долара за един месец стават 250 000-300 000, че и до 1 милион са стигали :)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 04 мар 2016 15:48

Ейййй, еврото си го закараха до 1.09 значи :) Няма лъжа, няма измама. Ей къде са опционните нива и обемите за днес, може да видите какво се случи с цената на някоя графика 8-)

http://www.forexpf.ru/news/2016/03/04/b ... odnya.html

Евро/доллар: $1.0900-1.0910(E2.65 млрд. Mixed), $1.1000(E667 млн. Mixed)

Изображение

Върни се в “Свободна зона”