ФОРЕКС и фондови пазари

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

alchemist
Контакти:

Re: ФОРЕКС и фондови пазари

Мнениеот alchemist » 27 фев 2016 10:56

Tommi написа:
pampi написа:
alchemist написа:
Имаш интересно мислене и знания, което повдига малко въпроси и идеи в моята глава. Но това не е за тук ;)
Регресионен анализ ? Вериги на Марков ?

Не съм сигурен , че законите на Нютон са приложими тук т.е. мился , че им по-добри статистически модели за ползване. Проблема ми е , че аз не разбирам математиката, аз съм математически консуматор :(

Според мен, точно статистическите модели са причината за грозната цифра - 97% фалирали трейдъри. Колкото са по-сложни моделите, толкова са по-лабилни и зависими от случайни фактори. В Електротехниката например има разработки от висшата математика използващи диференциране и интегриране, но на практиката, най-използваната формула е законът на Ом : I=U/R, семпла и напълно достатъчна за решаването на повечето практически проблеми...

Проблемът не е в моделите, а в прилагането им. :) Иначе, има над 250 метода за прогнозиране и моделиране, които не са само от областта на статистиката.

Можеш ли дадеш няколко модела , които ти харесваш най-много ?
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

pisatelq

Мнениеот pisatelq » 29 фев 2016 02:53

Рублата и Юана са перспективните световни валути в скоро време, докато доларът ще се окаже напълно излишен като световна валута.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 29 фев 2016 13:00

Извинявам се, че статията е на руски, но за съжаление, български сериозни разработки на тази тема не съм виждал.

Методика анализа VSA (Volume Spread Analysis)
Почти все трейдеры используют 2 вида анализа: технический и фундаментальный. Первый дает объяснение, почему что-то произошло с ценой, второй – когда это должно произойти. При использовании анализа VSA (Volume Spread Analysis), т.е. анализа по спрэдам объемов, мы можем получить ответ на оба эти вопроса.

Также предлагаем ознакомиться со статьёй “VSA индикатор и объемы на Форекс”, которая является прямым продолжением текущей.

Преимущества анализа VSA

1. Он хорошо работает на акциях (фондовый рынок США, в частности NYSE).

2. Также хорошо использовать на товарных фьючерсах.

3. Неплохо использовать на нефти и валютных фьючерсах, большие объемы которых торгуются вне американской сессии. Также работает на рынке Forex.

4. И, главное, анализ VSA позволяет не только следовать за рынком “по пятам”, но и быстро замечать смену тенденций.

Суть анализа Volume Spread Analysis

В VSA мы анализируем:

1. спрэд, т.е. расстояние бара (свечи) от High к Low.
2. закрытие.
3. объемы на гистограмме ниже графика + спрэдл + закрытие свечи.
4. фон или историю, т.е. то, что было со спрэдами и объемами в недавнем прошлом.

Фактически, целью анализа VSA является установление причины ценового движения. Причина – дисбаланс между спросом и предложением на рынке, который создается профессиональными рыночными операторами. Эти операторы специализируются на конкретных инструментах: это акции, фьючерсы либо валюты.
Деятельность этих операторов, как и их истинные намерения, хорошо отображаются на графике цены, нужно только уметь его прочесть. В анализе VSA используется взаимосвязь 3-х переменных, помогающих определить спрос, предложение и возможное направление рыночного движения на краткосрочном отрезке времени. К этим переменным относятся:
1. объемы торгов на данной свече (баре).
2. диапазон свечи (ценовой спрэд).
3. цена закрытия свечи.

Изображение

Данные переменные дают опытному игроку четкое видение фазы рынка. Всего различают 4 рыночные фазы:

● накопление (профессионалы скупают актив по оптовым ценам).
● повышение цены.
● дистрибуция (профессионалы продают активы по розничным ценам).
● понижение цены.
Попытка интерпретации ценового графика без учёта объемов похожа на покупку автомобиля без бензобака. Помните и о том, что на гистограмме находится лишь часть нужной нам информации. Остальное мы смотрим на ценовом графике (спрэд).
Только анализ VSA (Volume Spread Analysis) позволяет наиболее наглядно оценить дисбаланс между рыночным спросом и предложением.

Универсальность анализа VSA

На Форекс, в отличие от фьючерсов или акций, нет реальных цифр торгуемого объема – ведь биржа Форекс не имеет централизованного места. Но это не значит, что мы не можем проанализировать торговые объемы валютного рынка.

Объемы дают нам информацию о том, насколько активны рыночные операторы на каждой отдельной свече. Если объемы растут, можно быть уверенным в том, что на рынке появился крупный игрок (оператор, они же маркет-мейкеры). Если объемы небольшие, значит, сделки происходят между трейдерами с небольшим капиталом, а операторы сейчас отсутствуют.

Универсальность анализа VSA проявляется также в том, что он одинаково хорошо работает на всех временных диапазонах.

Почему работает анализ Volume Spread Analysis?

Цену двигают 2 силы – спрос и предложение, исходящие от профессиональных операторов. Если объемы покупок превышают объемы продаж, цена идёт вверх. Если наоборот – вниз. За внешней простотой скрываются более глубокие моменты, ведь спрос и предложение будут по-разному работать на рынке. При восходящем тренде покупки превышают продажи, но их объемы не являются самым главным фактором на данном фоне. Более важно отсутствие больших объемов продаж (предложение), что могло бы сильно ударить по цене. Только в описанном случае рынок продолжит восходящее движение.

Многие трейдеры забывают о факте, что покупки в больших объёмах уже имели место на первом этапе – т.е. по более низкой цене, что является частью фазы накопления. Это делают профессиональные операторы на нисходящих свечах с ростом больших объёмов. Согласно принципам VSA, силу цены (рынка) определяют именно нисходящие свечи (бары), а слабость – восходящие. Это прямо противоположно мнению большинства трейдеров.

На настоящем нисходящем тренде должна появиться нехватка покупок (спроса), чтобы поддержать цену. Единственные игроки, которые могут обеспечить такие большие объемы покупок – это оператор, но они продали актив ранее по более высокой цене, когда был большой рост торговых объемов. Когда профессионалы начинают делать продажи на восходящих свечах и торговые объемы растут, рынок делает разворот вниз, ведь покупок слишком мало. Аналогично с покупками – профессионалы покупают на падающем рынке после выхода плохих новостей. Последние поощряют большинство трейдеров (т.н. стадо или слабые игроки) продавать, чаще всего с убытком. Так было всегда и остаётся по сей день.

Подведём итоги. Анализ VSA (Volume Spread Analysis) – единственный способ реально понимать, что и почему происходит на рынке. Просто понимание основ данного метода способно в разы увеличить эффективность вашей торговли как профессионального трейдера. Торгуйте вместе и крупными игроками, а не против них – и вы всегда будете с прибылью! Удачи и помним, что прибыльность торговли очень сильно зависит от выбранного вами брокера!

Источник: http://forex-invest.tv
(При перепечатке статьи, активная ссылка на источник ОБЯЗАТЕЛЬНА)

...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 29 фев 2016 13:12

pampi написа:Извинявам се, че статията е на руски, но за съжаление, български сериозни разработки на тази тема не съм виждал.

Пампи, при форекса трудно, да не кажа невъзможно може да се проследи какъвто и да е обем на изтъргуваните инструменти. То си е написано и в статията де. Това е по-скоро обем на тиковете за даден период от време (в зависимост от времевия период на бара). Но като цяло идеята е да се търгува по посока на големите барове. Наистина доста повишава успеваемостта, от там и печалбата.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 02 мар 2016 11:27

Потребителски аватар
nevils88
Контакти:

Мнениеот nevils88 » 02 мар 2016 20:45

Виждам, че има интерес към материали, свързани с борсовата търговия. Разполагам с доста книги в PDF и WORD формат. Ако някой се интересува- с удоволствие бих му ги изпратил. За съжаление всичко е на английски и е най-вече за фючърси, не за опции.
Не се говори много за психологическия аспект на трейдърството. Мисля само Алхимика бе споменал психиката, като важна част от целия процес. Би ми било интересно, да чуя от реални трейдъри, как се справят със емоциите си, с алчноста, страха. Няма да отрека, че това за мен беше, а и понякога все още е, най-големия проблем. Опциите не са за мен-Алхимика рзбирам, е доста напред в това отношение, дано така да продължаваш-успех ти желая! FOREX ....мисля че Станко доста добре го е описал в няколко поста. Едно от най-важните неща за мен е обема на търговията, а във FOREX, както е описано по-горе, това е трудно, почти невъзможно да се определи.
Нещо което наскоро прочетох от един трейдър:
Никога не казвай: не разбирам много от компютри.
Ти си на РИНГА.
Водиш битка за съществуването си срещу другите трейдъри.
Или ти ще вземеш техните пари, или те твоите.
Твоя компютър е твоята прехрана.
Платформата ти за търгуване-твоя живот.
Емоциите ти-твоя най-голям враг.
Знанията ти са твоето предимство.
Ако не знаеш как да въртиш меча и да боравиш с копието на РИНГА, ти ще умреш. И ще умреш много бързо.
Така че, прочети книга, посети лекция, образовай се.
Или ще загинеш.
Толкова е просто.

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 02 мар 2016 23:31

Опциите са фантастичен продукт. Можеш да ги ползваш и ако основната ти търговия е с акции или с фючърси, малко по-трудно е с форекс. Чрез тях можеш да си дадеш предимство, когато купуваш или продаваш акции т.е. да си подобриш покупната цена или продажната цена. Можеш да си хеджираш позицията чрез тях и т.н Както и при всички други продукти обаче, психологията е ... вероятно номер едно. Основно страх и алчност. Почти всяко действие се гради на тези две емоции. Колкото по беземоционално действаш толкова по-добре! Пазара не го интересува дали искаш още малко повече да изкараш или дали се страхуваш. Той е такъв какъвто е. От тук нататък си ти.

VSA е интересна теория, също както Вълните на Елиът, но за мен и двете са приложими само понякога. Според мен по-важно е и силно подценявано е т.нар "size matter!" . От всички фалити, по-голямата част са се случили поради неправилна работа с размера на позициите и сметката като цяло. Ако добавим към това и голата неподплатена надежда породена от алчността, то тогава картинката става цветна ...

Nevils88 - благодаря за пожеланията! И аз ти желая много успехи в областа и не само в нея. И не съм толкоз напред в материала ;) Да разбирам това - онова, но има още много какво да уча!!!
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 03 мар 2016 10:31

Психология на търговията
http://www.forex911.com/index.php?optio ... &Itemid=28
Можеш да бъдеш свободен човек, да живееш и работиш на всяко едно място по-света. Да се освободиш от досадните ежедневни задължения, да не се отчиташ пред никой и сам да си бъдеш началник. Това е живота на успешния Форекс трейдър. Много играчи по света го искат, само малцина го постигат. Начинаещия гледа графиката и вижда как пред него се разиграват милиони. Влиза в играта с надежда за големи печалби, а става така че понася загуби, влиза отново и още загуби, докато стигне до марджин кол. Новите трейдъри губят, защото поначало играта е трудна и когато знанията не са достатъчни, а самодисциплината не е на ниво, съвсем логично е резултатите да бъдат печални. Обучението за работа на финансовите пазари е продължителен процес, често придружен с моменти на стремителни върхове и болезнени падения.

Както лекарят учи цял живот и ако спре да се усъвършенства става опасен за своите пациенти, така и трейдъра е изправен пред необходимоста постоянно да се развива. Спре ли да го прави става опасен за себе си и своя капитал. Повечето успешни играчи твърдят, че ключа към победатасе крие не в компютъра, респективно екрана, а в собствената глава. Разбирнето на това, какво се случва в нашите глави задължително минава през самоопознаването, изучаването на психиката на отделния индивид и психологията на групата. Много Форекс трейдъри казват че се стремят към успеха, а сключват своите сделки повлияни от моменти импулси, неосъзнати симпатии и антипатии. Всъщност те се залъгват жестоко и на практика играят срещу себе си. Прието е да се смята, че да се лъжат другите е лошо, но да лъжеш самия себе си, е това вече е безнадежно.

Независимо на какво основаваме нашите решения - на фундаментален или технически анализ, на вътрешна информация или собствена интуиция, винаги когато влизаме на пазара изпитваме чувства. психология на търговиятаТе могат да бъдат възбудата на завоевател пред златните порти на Троя или страхът на евреин лихвар от възможна загуба. Когато сделката приключи, усещането е за щастие при евентуален успех и унижение при допусната загуба. Чувствата на Форекс играчите образуват огромна психологическа вълна, която движи на своя гребен финансовите пазари. Когато влизат в позиция повечето играчи губят контрол над емоциите си - усмихват се блажено или стенат от болка, преминавайки понякога за много кратко време от едното състояние в другото и обратно, правейки своево рода емоционален сърфинг. Вярно е, че хората не сме роботи и винаги ще изпитваме чувства, но колкото по-добре успяваме да ги контролираме, толкова по-печеливши ще бъдат нашите сделки.

Всички добри Форекс трейдъри разбират значението на психологията, тези които я игнорират нямат дълъг живот на валутния пазар. За да бъде в добро здраве, играчът трябва да вижда действителните, а не въображаемите тенденции и обрати. Всяко време прекарано в безмислени мечти и терзания е безвъзвратно загубено. Финансовите игри, често се сравняват с екстемните спортове. Според статистиката при по-опитните спортисти шансът да загинат е по-голям, защото поемат по-големи рискове, парадоксално но факт. Същото се отнася и за трейдърите, колкото и добър да ставаш, правилата за безопасност трябва да се спазват.

Успешната търговия на Форекс е положена на три фундамента или както ги наричам "трите кита" - знания чрез които анализираме пазара; психология на търговията; изградена система на игра и управление на капитала.Всеки пазар се нуждае от непрекъснат приток на неудачници, които доставят така необходимите свежи пари за процъфтяването на финансовата индустрия. Повечето хора смятат себе си за по-умни от останалите и при възможностите, които дава марджин търговията очакват бързи и значителни успехи. Защо да играем? Хората го правят по-различни причини, кога рационални, кога ирационални. Играта позво-лява бързо да се спечелят много пари, които не могат да бъдат реализирани от някаква друга дейност. Парите означават свобода, макар и много хора да не знаят какво да правят с нея когато я имат. Трейдинга привлича тези които обичат и могат да поемат рискове и отблъсква хората, които залагат на сигурността и спокойния сън.
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 03 мар 2016 11:25

alchemist написа:Опциите са фантастичен продукт. Можеш да ги ползваш и ако основната ти търговия е с акции или с фючърси, малко по-трудно е с форекс. Чрез тях можеш да си дадеш предимство, когато купуваш или продаваш акции т.е. да си подобриш покупната цена или продажната цена. Можеш да си хеджираш позицията чрез тях и т.н Както и при всички други продукти обаче, психологията е ... вероятно номер едно. Основно страх и алчност. Почти всяко действие се гради на тези две емоции. Колкото по беземоционално действаш толкова по-добре! Пазара не го интересува дали искаш още малко повече да изкараш или дали се страхуваш. Той е такъв какъвто е. От тук нататък си ти.

VSA е интересна теория, също както Вълните на Елиът, но за мен и двете са приложими само понякога. Според мен по-важно е и силно подценявано е т.нар "size matter!" . От всички фалити, по-голямата част са се случили поради неправилна работа с размера на позициите и сметката като цяло. Ако добавим към това и голата неподплатена надежда породена от алчността, то тогава картинката става цветна ...

Nevils88 - благодаря за пожеланията! И аз ти желая много успехи в областа и не само в нея. И не съм толкоз напред в материала ;) Да разбирам това - онова, но има още много какво да уча!!!

Алхимик, за форекса и опциите не съм много съгласен. Дори си има стратегии, чрез следене на опционните нива. При това доста успешни. В крайна сметка, валутната търговия се състои от ордери и те определят посоката на движение на даден инструмент. Дали ще са чрез опции или директно на спот пазара, едва ли има някакво значение. Но е факт, че големите пари са при опциите. В този ред на мисли, това може да ти предостави чудесна възможност да се възползуваш от големите пари, покрай тях и ти да щипнеш малко от баницата :) Ето тук съм намерил един полезен сайт, който ежедневно предоставя опционните нива и обемите. В общи линии, където има големи обеми, цената се влачи в тази посока :) Може да се види и датата около която трябва да стигне нивата :)

http://www.forexpf.ru/news/2016/03/03/b ... odnya.html

П.П. Така като гледам, еврото го гласят за 1.10 - 1.11 до наалото на Март, спрямо долара :) Да видим дали ще го постигнат :)

П.П. 2. Ако някой разполага и с други линкове за сайтове, чрез които могат да се следят опциите и нивата, да дава :)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 03 мар 2016 12:11

nevils88 написа:Не се говори много за психологическия аспект на трейдърството. Мисля само Алхимика бе споменал психиката, като важна част от целия процес. Би ми било интересно, да чуя от реални трейдъри, как се справят със емоциите си, с алчноста, страха.

Спираш да гледаш на парите като пари, на загубата като загуба, на печалбата като печалба в пари. Трябва само да гледаш на сделката като сделка. Концентрираш се изцяло върху нея и нейното изпълнение (входове, управление и изходи). Всичко го смяташ в проценти и нещата полека лека си идват на мястото. 10% на 100 долара са 10 долара, на 1 000 долара са 100 долара, на 10 000 долара са 1 000 долара, но и в трите случая става въпрос за 10%. В общи линии, парите като цифрово изражение са сред основните причини за вземането на неправилни решения. Другият субективен фактор са очакванията. И тях трябва да ги забравиш. Търгуваш това, което виждаш и ти показва пазарът, а не това което очакваш. Ако върви срещу теб и ти лющи стоповете, значи грешката е някъде в теб и не си направил правилен анализ, а не в пазара. Нали се сещаш, че пазара няма да тръгне в определена посока или да направи някакво конкретно движение само защото ти така очакваш :) Та и тях ги абравяш някъде в гардероба :) И не на последно място по важност, трябва никога да не ти излиза от главата, че пазара е субективен. Има различни състояния, има и различни сценарии на развитие на ситуациите. Затова и самите индикатори в определени състояния на пазара може да са печеливши, в други да те докарат до фалит. Затова е и толкова трудно да се направи универсален индикатор или стратегия (алгоритъм), които да са печеливши при всяко състояние и при всяка ситуация. И никакво контрене на тренда и целене на върхове :) По-лесно се диша и по-малко се затормозяваш психически. С твоите 1000, 10 000 или 100 000 долара няма как да обърнеш тренда, ама като нищо ще ти ги приберат :) Мен поне тези неща ме спасяват и ми помагат да се развивам. Със сигурност има и още, които пропускам, ама с течение на дискусията ще надграждаме и допълваме. Някой друг може да допълни де, важни неща които съм пропуснал :roll: Така написано изглежда просто и лесно, но на риъл не е много лесно :) Важното е да си изградиш навиците и дисциплината, от там на татък надграждаш.

Върни се в “Свободна зона”