Windows 10 vs Windows 8.1 ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Футболен Фен
Контакти:

Re: Windows 10 vs Windows 8.1 ?

Мнениеот Футболен Фен » 04 фев 2016 10:01

Windows 10 е много по-добър от 8.1.
[offtopic][wrapimg=]http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/jdv1412088297v.png[/wrapimg][wrapimg=]http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/arx1412088267x.png[/wrapimg][/offtopic]

Потребителски аватар
botevist_75
Контакти:

Мнениеот botevist_75 » 04 фев 2016 10:07

Толкова мнения а още никой не е написал,че Бил Гейтс е имбецил, Windows е пълен боклук, и че той/автора/, може да го направи много по-добре и споменатият Портов,трябва да си води записки.

Потребителски аватар
riddler
Контакти:

Мнениеот riddler » 04 фев 2016 10:23

http://www.pcworld.com/article/2949894/ ... stest.html
Зависи с каква конфигурация си, ако ти е слаба си сложи десятката. Един приятел на 1гб рам и 3,4 едноядрен пентиум десятката му върви прилично за толкова слаба машина.
Последна промяна от riddler на 04 фев 2016 10:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vg_vasilev
Контакти:

Мнениеот vg_vasilev » 04 фев 2016 10:25

dreben23 написа:8-ца не съм ползвал, но в сравнение със 7-цата десятката е в пъти по-добре. Има един проблем обаче, последната официална версия която инсталирах преди 3-4 дни е малко по-различна от моята и никъде не видях да може да се спрат ъпдейтите. Може и заради това да са я обновили, а не може ли да се спрат ъпдейтите, един ден ще възникнат и проблеми.

По принцип в десятката има сериозно натоварване на рама гледам, не бих се учудил ако изгърми някоя от плочките един ден. Рамта е винаги почти на сто натоварена, говорим за по-стари машини с по 2 гб рам снабдени. Но пък иначе мултитаскинга е много добър - може да съм отворил три-четири програмки и четири -пет таба в браузъра и пак не зацепва, което е учудващо за такава стара машина. Абсолютно никакви ядове нямам с десетката, но има и една значителна промяна- нямам нужда сега от тежка антивирусна. Сложих му един Malwarebytes Anti Exploit + един нормален malwarebytes уж да го пробвам само, ама не съм чистил никви вируси, а с предишните версии и авасти не знам си какви редовно. Единствено ме дразни ръмжащия вентилатор по вотре, но му се свиква, но то си е от него и прахоляците по вотре дето се налепьот. Температурата на процесора също е доста висока, но пък работи щайгата. Разбира се, трябва и да се оптимизира малко ръчно - изключвам му с някое клипче от ютуб някои излишни боклуци и процеси и става още по-арно. Ами Win 10 Pro си е доста каматен, а и с драйвери няма ядове. Аз не знам и за какво се колебаете, фърлай го, пък ако не те кефи смени после го. Е, трябва да се каже, че има доста несъвместими програмки, но имат ли алтернативи, не е проблем. :)

Ако знаеш само що глупости си написал само...

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 04 фев 2016 11:08

Аз съм с осмица на лаптопа и ми работи добре. Доколкото работя и на 10, не виждам някаква разлика в скоростта. Не виждам и някаква генерална разлика между двете, тъй че е въпрос на избор. Свикнах да ползвам плочките и затова не бих сложил 10.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 04 фев 2016 12:38

Някой ако знае как да махна шибаната търсачка Search Pile в 10-та, нека даде един съвет.И клипчета гледах как се маха и трих и преинсталирах и не става да се махне тази гадина.След всеки рестарт и се появява.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 04 фев 2016 13:41

А трябва ли ти изобщо 10ката ? Аз малко се притеснявам от слухове като:

Какво именно краде Уиндос 10

В статията под това заглавие се твърди, че Уиндос ни шпионира в следните насоки:

1. Целият печатан текст на всеки 30мин. се изпраща на сърварите
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
pre.footprintpredict.com
reports.wes.df.telemetry.microsoft.com
Обяснението на Майкрософт е, че това се правело за ускоряване на набирането на текста.
2. На всеки 30мин. ОС изпраща данни за вашето местоположение с точност до няколко метра. Обяснението е, че това било необходимо на търсачката Bing за да дава по-точни онговори
3. Микрофона е включен постоянно, тъй че постоянно сте в "ефир". Предположението, че това е необходимо за функционирането на гласовия помощник Cortana обаче не се е оказало вярно, тъй като микрофонът си остава в ефир дори помощникът да бъде спрян.
4. Телеметрия - събират се всякакви данни, за това кои програми са установени и работят, вкл. и за номера на банкови карти. Данните се изпращат на сървърите
telecommand.telemetry.microsoft.com
telecommand.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
oca.telemetry.microsoft.com
oca.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
sqm.telemetry.microsoft.com
sqm.telemetry.microsoft.com.nsatc.net
5. Борба с пиратството - ОС следи за пиратски програми и фалове, вкл. филми и игри.
6. ОС сама включва уеб-камерата след като поработи известно време, а данните се изпращат на
i1.services.social.microsoft.com
i1.services.social.microsoft.com.nsatc.net
Тъй че ако сте с уиндос 10 по-добре не се разкарвайте голи пред компютъра, дори да си мислите, че няма включено приложение, което да стартира камерата.
Под статията има текст, че авторитетността на източника не е установена, но някои от данните се потвърждават от лицензионното споразумение на Майкрософт, освен борбата с пиратството и снимането на паметта.
Затова втората статия се отнася до лицензионното споразумение за ползвателите на Уин 10
Проблем №1: Microsoft събира и пази историята на посетените web-страници, пароли към сайтове, названия на точките на достъп, от които се е включил ползвателя и паролите към тях. Данните се прикрепят към акаунта на Microsoft, паролата за който може да се разбие или открадне.
Проблем №2: За работата на виртуалния асистент Cortana се събират следните данни:
координатите на ползователя;
фрагменти от пощенската кореспонденция и SMS;
данни за позвъняванията: кой кому е звънил, колко често.
данни за о планирани събития от календара на ползвателя;
данни от книгата за контакти
каква музика имате, как са правени запитвания за търсене и разбира се образец от гласа
Проблем №3: Ползвателите получават уникален индентификационен номер ... който любезно се предоставя на рекламодателите.
Проблем №4. Ключа за шифроването също се съхранява от Microsoft, освен от потребителя.
И разбира се за накрая най-хубавото:
Проблем №5. Microsoft може да се разпорежда с вашите данни. Не само по искане на властите, но също така ако реши, че е необходимо за защита на някои клиенти.

We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to protect our customers or enforce the terms governing the use of the services.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 04 фев 2016 13:44

Това толкова лесно се спира :) Направо си е детска игра !
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 04 фев 2016 13:46

Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10, за мен външния вид е изключително грозен, неконсистентен и му липса ергономичност, но това е субективно. По-интересното е, че приключи анализа на лицензионното споразумение с което просто се съгласяваме без да прочетем. Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някой много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
Колко време се използва компютъра
Какво пишете по клавиатурата
Кои програми сте отворили и какво правите в тях
Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
Календари, бележки и букмаркове
Камера, микрофон и периферия
При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

На практика Microsoft си заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единствения текст по темата е нещо като „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Кои са тези партньори, как ще се използва?

Ще си кажете, че може да изключите тези опции, нали все пак има някакви чекбоксове по настройките? Да ама не, в лиценза се споменава, че дори да ги изключите по-голяма част от тази информация пак ще се събира.

Другото интересно нещо е, че ключа за bitLocker, което е криптогравския механизъм на Windows 10 ще се съхранява в OneDrive. Това е безумно, всеки с достъп до OneDrive може да вземе ключа и да декриптира всичко. Това е като да оставите вълка да пази агнето.

Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!! Не можете да го промените (е някой хакер ще намери начин, но за сега легално не можете)

Интересна е и концепцията за споделяне на пароли за WiFi. Ако аз и ти сме приятели, ти отидеш в някое заведение и запомниш WiFi паролата на това заведение, когато аз отида в същото заведение няма да има нужда да въвеждам парола, понеже моя Windows ще вземе паролата от твоя Windows. От уважение към интелекта ви няма да обяснявам колко е грешно това.

На практика не може просто да си качите Windows 10 в „самостоятелен“ режим. Трябва да е свързан с мрежата, и трябва да имате акаунт. Иначе много от нещата няма да работят както очаквате.

Windows 10 е нещо, което надминава нещата в 1984 на Оруел. Съвсем нагло Microsoft заявяват, че ще следят всяко едно нещо което правите или говорите 24/7.

Не, благодаря, аз ще си използвам Linux.

И ако някой от вас каже „Аз няма какво да крия“, моля ви, отидете и се застреляйте. Ще си направите услуга щом смятате, че това навлизане в личното пространство е нормално и ви препоръчвам да прочетете малко история, най-вече как са се сформирали тоталитарните строеве. Винаги подхода е един и същ, само технологията е различна.

И още едно нещо над което да помислите, един цитат от Уил Смит:

„Когато бях на 15 бях идиот, но бях идиот в анонимност. Сега всеки идиот на 15 остава следи в интернет, и тези следи ще го тормозят до края на живота му“

Малко уточнения

Горното не означава, че някой ще ви гледа през web камерата 24/7, или че всяко едно натискане на клавиш ще се записва. А може и точно това да означава. Точно това е проблема, не е ясно както точно ще се събира, и как ще се използва. Това което е ясно със сигурност е, че нямаме право да спираме събирането на телеметрични данни освен тези,които са налични за изключване в настройките. Няма описание каква друга информация се записва, къде се записва, кой я използва, за какво я използва нито пък да я изтрием.

Също така е ясно, че Microsoft може да инсталират отдалечено софтуер на компютрите ни, без наше знание и потвърждение.

Не може да спрем създаването на профил. Независимо дали ще искаме реклами или не, за нас ще се създава профил.

Все още не е напълно ясно как Microsoft се отнасят към криптогравските ключове и паролите, но експерти започват да се притесняват сериозно, а други експерти потриват ръце, защото май ще се отвори напълно нов пазар на измами със социално инженерство, най-вече към тези, които са решили да споделят WiFi паролите си.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 04 фев 2016 13:49

iliev72 написа:Това толкова лесно се спира :) Направо си е детска игра !

Много е съмнително , че наистина можеш да изключиш нещо в Win10 !!! Ама наистина съмнително. Най-вероятно само цъкаш на графично бутонче, което нищо не изключва и не променя!

Върни се в “Свободна зона”