Луноход 1
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Модел на Луноход 1
Луноход 1 е първият от двата спускаеми апарата, изпратени от СССР към Луната с цел изследване на нейната повърхност по програмата Луноход. Космическият апарат, доставил Луноход 1 на повърхността на Луната, е Луна 17. Луноход 1 е първият апарат с дистанционно управление, движещ се по повърхността на друго космическо тяло.
Апаратът е изстрелян на 10 ноември 1970 г. в 14:44:01 стандартно време. Общата му маса е 5600 kg (само на Луноход 1 е 756 kg).
Луна 17 е изведен от паркова околоземна орбита към Луната и влиза в окололунна орбита на 15 ноември 1970 г. Осъществено е меко кацане в района на Морето на дъждовете на 17 ноември.
Основният отсек на апарата има цилиндрична форма, покрит е с голям изпъкнал капак. Висок е 1,35 m, с дължина от 2,15 m. Отсекът има осем колела с електродвигатели с независимо захранване. В горната част на корпуса е монтирана конична антена, винтова антена с насочено излъчване, четири телевизионни камери и устройства за измерване на различни характеристики на лунната почва. Оборудването включва още рентгенов спектрометър, рентгенов телескоп, детектори на космически лъчи и лазерна установка. Апаратът се захранва от слънчеви панели, монтирани на капака с обща площ 3,5 m² и мощност 180 W. Има и сребърно-кадмиеви акумулатори с капацитет 200 Ah, както и радиоизотопен генератор, работещ с полоний-20.
Луноход 1 функционира в продължение на 11 лунни дни (10,5 земни месеца) вместо първоначално предвидения срок от 3 лунни дни. Официалната дата на прекратяване на мисията е 4 октомври 1971 г., точно 14 години след изстрелването на Спутник 1. Луноход 1 изминава 10 540 m по повърхността на Луната, предавайки над 20 000 снимки и над 200 панорами.
Луноход 2
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Автоматичният апарат на СССР Луноход изследвал повърхността на Луната
Луноход 2 е вторият от двата спускаеми апарата, изпратени от СССР към Луната с цел изследване на нейната повърхност по програмата Луноход.
Апаратът е изстрелян на 8 януари 1973 г. в 06:55:38 стандартно време. Масата на самия Луноход е 836 kg а общата маса доставена на Луната заедно със спускаемия модул е 1814 kg.
Луна 21 доставя Луноход 2 на повърхността на Луната. Основните цели на мисията са изпращане на снимки, изследване на фоновата светлина и дали е възможно провеждането на астрономически изследвания от повърхността, наблюдения на слънчевите рентгенови лъчи, измерване на лунното магнитно поле, изследване на повърхностната материя, както и установяване на разстоянието между Земята и Луната с висока точност с помощта на огледало монтирано на апарата, отразяващо лазерен лъч изпратен от Земята.
Интересно, защо след приключването на мисията на Луноходите, вече нищо не се казва за тях. Помня навремето как непрекъснато се говореше и пишеше по радиото, телевизията и вестниците за тези чудеса на съветската космическа техника, даже и играчки - луноходи се продаваха(нашите ми купиха един за рожденият ми ден), а класната в училище се скъсваше да ни обяснява, как тези неща са недостижими за американците и всичко това на фона на полетите на Аполо до Луната. След това, започна една еуфорична кампания с теории и хипотези за фалшифицираните американски полети, а за луноходите просто спря да се пише и говори, все едно че не са съществували.
Какво стана с Луноходи 1 и 2
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- damyanov1963
Какво стана с Луноходи 1 и 2
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
Re: Какво стана с Луноходи 1 и 2
Намират се като отдавна неработещ космически боклук, върху Луната!
Това ще е до време, след години те, както и техниката на САЩ от лунните мисии ще струват милиарди долари, като добре съхранени артефакти от античното изучаване на космоса!
Това ще е до време, след години те, както и техниката на САЩ от лунните мисии ще струват милиарди долари, като добре съхранени артефакти от античното изучаване на космоса!
Наско Сираков: "Ще бъде огромен успех за българския футбол ако ЦСКА вземе точка от Динамо!" ха ха ха 
Link: САМО ЗА ЛЕвСКАРИ!!!!!!

Link: САМО ЗА ЛЕвСКАРИ!!!!!!

- damyanov1963
DANS написа:Намират се като отдавна неработещ космически боклук, върху Луната!
То е ясно, че е така. Обаче се питам, тези дето казват, че американците не са кацнали на Луната, не си ли дават сметка, че американците не са чак толкова глупави и съзнават, че рано или късно и някой друг ще кацне там и след като не открие следите от стъпките им, знамената и Роувърите ще ги разкрие?
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
- action66
- Контакти:
DANS написа:Намират се като отдавна неработещ космически боклук, върху Луната!
Грешиш.Извънземните ги подготвят за десант към Земята.
- metodito
- Контакти:
Ако е било измама, повярвай ми всичко е покрито от някой роувър през този век. Не е нужно да си го чувал. По интересно ми, лично на мен, ще могат ли китайците да направят това, което са планирали, че Кубрик малко поумря. Нека залагаме кого ще повикат. Аз залагам на Имоу Янг ("Герой"). 

-

Съветските луноходчета вече отдавна са в историята. Американците вече изминаха по-голяма дистанция на Марс, отколкото комунетата на Луната.
Даже Китай има активен апарат на Луната в момента, а Путин си играе тука на война с някакви счупени самолетчета от 70-те. Русия отдавна е в технологична кома. То всъщност, руски апарат никога не е кацал там! Всичко се дължи на украинските учени и другите държави в СССР. Жалко, че Русия си преписва заслугите, понеже е била с най-голяма територия в съюза. Луна 24 е последният съветски / "руски" апарат , който стъпва там горе през 1976. От тогава нищо.
- vg_vasilev
- Контакти:
Само ми е чудно, защо от толкова мисии до Луната нито един не каца до мястото, където уж американците са кацнали преди 50 години...
- damyanov1963
Не помня някога да съм виждал снимки от луноходите, сега ги разгледах в нета - мижава работа. Уж били 20 000, панорамни - ала, бала. Изобщо не видях да превъзхождат с нещо "студиото" на НАСА. Нещо повече, Аполо изпрати снимка на Земята от Луната, докато от Луноход такава не съм виждал.
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
- damyanov1963
vg_vasilev написа:Само ми е чудно, защо от толкова мисии до Луната нито един не каца до мястото, където уж американците са кацнали преди 50 години...
Ами руснаците да бяха изпратили там луноходите си, за да ги опровергаят официално.
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
Какво стана ли? - стигнали до тъмната страна на Луната и извънземните ги прибрали, да не им се мотат около базите
...
Един ден, ще ги върнат на руснаците, та си ги сложат в музея
Колкото до американците, тия, след като толкова много шумяха фукляво, около техните мисии и се доказа че първата мисия е до...едно студио на Холивуд
мисля, че все пак са кацали на Луната, но чак от третия си опит - т.е. третия полет до Луната 
Но ми е интересно, защо спряха мисиите, след шестия полет, мисля че беше?...май и те стигнали до тъмната страна на Луната и извънземните ги изгонили

Един ден, ще ги върнат на руснаците, та си ги сложат в музея

Колкото до американците, тия, след като толкова много шумяха фукляво, около техните мисии и се доказа че първата мисия е до...едно студио на Холивуд

Но ми е интересно, защо спряха мисиите, след шестия полет, мисля че беше?...май и те стигнали до тъмната страна на Луната и извънземните ги изгонили

Понеже се видя че не можем да станем французи, махам Марсилезата. В Ориента си е по-добре, нали?