Отживелица ли са кавичките?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Alkonost
Контакти:

Отживелица ли са кавичките?

Мнениеот Alkonost » 05 яну 2016 23:27

Спортните (и не само) журналисти и в този, и в други сайтове упорито продължават да пренебрегват едно от правилата на българския език, изписвайки имената на клубовете без кавички. Дори и да е ясно, че се говори именно за отбора, а не за някакъв обект или историческа личност например, правилата трябва да се спазват, най-малкото за да не се получават интересни заглавия от типа "Батков дава Левски на Гонзо" и "Локомотив изненадващо удари Ботев".
Бързам да поясня, че става дума единствено за журналистите - участниците във форумите, към които нямам абсолютно никакъв упрек, са свободни да пишат според собствените си разбирания и образование.
Подобен е въпросът и с пунктуацията - напоследък се забелязва печална тенденция запетайките да се поставят там, където биха били според правилата не на българския, а на английския език, дори статиите да не са преведени (не че последното е някакво оправдание). И пак уточнявам, че имам предвид написаното от журналистите, а не от събратята във форума.
Believe in her, if you are able...

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Re: Отживелица ли са кавичките?

Мнениеот Drunken_Master » 06 яну 2016 00:24

Отживелица е правописа...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
veni__85
Контакти:

Мнениеот veni__85 » 06 яну 2016 01:01

"Кавички.

Кавичките се употребяват в следните случаи:

а) При пряка реч и цитиране.

б) При използване на дума в преносен смисъл ( Той е много „силен” ученик: бележникът му е пълен с двойки).

в) При изписване имената на паметници, улици, театри, кина, читалища, библиотеки, училища, футболни отбори, фирми и дружества ( ул. „Иван Вазов” № 2, кино „ Фокус”, читалище „Искра”, училище „Дора Габе”, площад „Александър Батенберг”, ФК „ Локомотив”, фирма „ Свежест”)."

http://lomonosov-go.com/izpity/dzi/pravopis/

draki75

Мнениеот draki75 » 06 яну 2016 08:28

Drunken_Master написа:Отживелица е правописа...

Да го духа правописЪТ!
Da po4wame na majmunica!!!
CSKA 78 написа:
Петкане, ако тъпотата беше заразна, то ти щеше да си ни заразил всички, явно не е заразна, само при теб вирее!
Тогава остава да си я наследил!

Потребителски аватар
DANS
Контакти:

Мнениеот DANS » 06 яну 2016 09:35

Аз ги слагам, особено когато става дума за "журналисти" и т.н. "патриоти"!
Наско Сираков: "Ще бъде огромен успех за българския футбол ако ЦСКА вземе точка от Динамо!" ха ха ха :mrgreen:
Link: САМО ЗА ЛЕвСКАРИ!!!!!! ;-)

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 06 яну 2016 09:42

Да, и мен ме дразни, но ме дразни и във форума. Аз не изпускам кавички пред името на "Левски", но забравям понякога например за "Ботев". За Лудогорец и Литекс трябват ли кавички? Т.нар. "журналисти", ако говорим за сайтовете, идват от нашите среди, така че не трябва да се подминава как се пише във форумите и как пишат те. Иначе изключително дразнещо ми е използването на "Българин", "Цесекар", "Левскар" с главна буква като се пише. Направо се изприщвам.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 06 яну 2016 10:29

Alkonost написа:Спортните (и не само) журналисти и в този, и в други сайтове упорито продължават да пренебрегват едно от правилата на българския език, изписвайки имената на клубовете без кавички. Дори и да е ясно, че се говори именно за отбора, а не за някакъв обект или историческа личност например, правилата трябва да се спазват, най-малкото за да не се получават интересни заглавия от типа "Батков дава Левски на Гонзо" и "Локомотив изненадващо удари Ботев"...

+1 :) И не само граматичните правила. ;)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
botevist_75
Контакти:

Мнениеот botevist_75 » 06 яну 2016 10:50

veni__85 написа:"Кавички.

Кавичките се употребяват в следните случаи:

а) При пряка реч и цитиране.

б) При използване на дума в преносен смисъл ( Той е много „силен” ученик: бележникът му е пълен с двойки).

в) При изписване имената на паметници, улици, театри, кина, читалища, библиотеки, училища, футболни отбори, фирми и дружества ( ул. „Иван Вазов” № 2, кино „ Фокус”, читалище „Искра”, училище „Дора Габе”, площад „Александър Батенберг”, ФК „ Локомотив”, фирма „ Свежест”)."

http://lomonosov-go.com/izpity/dzi/pravopis/

Мисля,че въведоха ново правило,според което имената на улиците се изписват без кавички.Но не съм напълно сигурен.

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 06 яну 2016 11:03

Локомотив отнесе Левски
Левски преби Ботев

Жална майка България...
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

try.stan
Контакти:

Мнениеот try.stan » 06 яну 2016 11:28

Ботев размаза Раковски, набута му шест

Върни се в “Игри и забавления”