Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
boabbb написа:За мен прекратяването на Мапуку е абсолютно незаконно - футболните договори не би трябвало да могат да се прекратяват по КТИначе какво правиме - искаш да махнеш някого, 3 предупреждения за слаба игра и го уволняваш за несправяне с работата - така ли
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
Corwin написа:Някой може ли да ми каже номерът на делото, че да се запозная с решението?
П.П. Нашият КТ е скандален, не бих се изненадал да е отсъдено правилно.
Corwin написа:Някой може ли да ми каже номерът на делото, че да се запозная с решението?
bigfish написа:Corwin написа:Някой може ли да ми каже номерът на делото, че да се запозная с решението?
http://www.rs-sz.com/Reshenia/2015/a/05 ... 4c2115.htm
БФС (чрез спортно-техническата и арбитражната си комисии) от поне три години не се опитва да влияе на трудовоправните отношения между футболисти и клубове, а просто на база на представените от страните доказателства установява - има ли трудов договор или е прекратен по реда на Кодекса на труда. След като установи, съответната комисия вече преценява следва ли да има спортни санкции на футболиста и новия му клуб или не, съгласно правилника за статута на футболистите и трансферите. Дори да се установи, че футболистът валидно е прекратил трудовия си договор с едностранно предизвестие до стария си клуб, и е платил дължимото обезщетение съгласно Кодекса на труда, то ако футболистът е прекратил трудовия си договор без основателни причини (преценя се от администриращия орган - БФС в случая - дали има основателни причини), то ще наложи спортни и финансови санкции на футболиста и новия му клуб.
Когато е налице международен трансфер, като в случая с Мапуку, приложимите правила са същите. Споровете се решават от съответната комисия на ФИФА (the Dispute Resolution Chamber - DRC).
С думи прости, въпросът за трудовия договор е ясен - Мапуку го е прекратил едностранно и си е платил обезщетението. Само че спорът е отнесен до DRC от клуба и сега DRC трябва да реши дали Мапуку е имал основателна причина да прекрати едностранно трудовия си договор преди изтичане на срока му и по средата на сезона. Ако DRC реши, че е нямал основателна причина - ще го накаже да не играе 4-6 месеца, считано от датата на съобщаване на решението, а новият му клуб ще получи забрана да прави трансфери през следващите два трансферни прозореца в Египет. Ще се присъди и финансова компенсация на Берое (смятат си я по някакви техни формули), която солидарно ще дължат Мапуку и новият му клуб.
Това е в общи линии. Не се паникьосвайте, това става по цял свят, въпросът е да представителят на Берое в това производство да убеди ФИФА, че Мапуку не е имал основателна причина да прекрати договора си предсрочно.
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост