Случващото се с нефта се обяснява със сравнително проста пазарна логика, без военни конспирации или световни заговори срещу Русия.

Писал съм го тук още миналата година, когато някои хора обясняваха, че падането на цената е целенасочен удар срещу руската икономика и рублата.
Научно-техническият прогрес върви напред и вече наложи таван върху цената на петрола, което ще рече, че нови високи стойности като от близкото минало са малко вероятни. Имам предвид, че колкото по-скъп става конвенционалният нефт, толкова по-рентабилни изглеждат алтернативните източници и технологии (шистов нефт и не знам още какви). Затова арабите добиват много (като по този начин натискат конкуренцията в лицето на алтернативните технологии) и гледат да осребрят каквото могат дори на ниска цена, защото в противен случай рискуват да останат с огромни залежи от нефт с ниско търсене. Може да се добавят и други фактори като забавения растеж на китайската икономика, например, които също имат принос.
А руснаците да се съобразяват с пазарната ситуация, защото глобалният пазар няма да се съобразява с тях.