Кашчей написа:А замислял ли си се, че на някой просто не му харесват едните, но му харесват другите, без да е необходимо някой да му плаща за това? Нямам предвид никого конкретно, но това е напълно нормално в този свят.
Между другото, замислял си се и какъв щеше да е светът, ако САЩ, ЗЕ и Русия просто си търгуват помежду си, без разни заплахи, бойкоти, санкции и всякакви други простотии. Светът е станал свят благодарение на търговията между различни градове, народи, държави.
Когато започнем да сравняваме качеството на живот в едните и другите, покупателни способности, ниво на медицинско обслужване, апаратура, технологии, достъп до медии и печат, свобода на словото, ниво на образование и пр., тогава можем да водим спокоен диалог и да приемем изказванията на едните и другите просто като мнения, базирани на дадени факти и статистики.
Виж, когато започне вадене на инфо съмнителни източници по всички тия параграфи, конспирации за заговори, тайни правителства и намеси.. вече почва да смърди и с право мога да кажа, че човек трябва да има изгода, да пуска такива фишеци.
По една или друга причина това аз го оприличавам на пропаганда и то идваща предимно от една посока, само. Не е двустранно.
Ако аз започна да пускам статии от разни сайтове как Путин е тиранин, как праща политическите опоненти в някой ГУЛАГ или как ги застрелват, как хора около него са се облагодетелствали и са забогатя, как руските военни бомбандират училища и болница в Сирия и пр, и пр. простотии, за които нямам доказателства, тогава може да приемем, че аз просто съм леко мръднал и си вярвам в някакви криви убеждения.
Виж, ако станем 10-15 серафимовци с подобна риторика и след всяка такава статия се подкрепяме един друг, вече шанса всички да сме мръднали е по-малък. Може да приемем че сме доларджии, евраджии или паунджии.
Колкото до втората част на мнението ти - това е утопия, трудно постижима. Търговия има, но има повече спекула и интереси, които водят до бойкоти, санцкии и всякакви други простотии.