Колеги, тук някой ме попита дали знам кога се вари ракия

и се спомена, че напролет нямало плодове, от които да се прави това свещенодейство...малко пояснения по темата:
Воистина ракията се пече основно наесен, но джибрите се захаросват и се пекат напролет. Освен това излишното вино също напролет се излива в казана, за да стане една от най-хубавите ракии!
Толкоз по техническата страна.
Значи дядо едикойси си гледа лозето и асмата в двора, сбира реколта и изпича 200 кила ракия. 100 за лична благочестива употреба и 100 да продаде по 6-7 лева, за да си помогне малко на финансите, щото пенсията му е много голяма и няма какво да я прави. С тези пари ще си купи дръвца за зимата, примерно.
И на този ще му праскат акциз? От него ще пълнят пробитата хазна?
Не е сериозно това. Обидно е. В същото време винпромите крият милиони и пускат на пазара откровена повръщня. Да, има и добри ракии, например 63-ката, но литър такава е 23-25 лева.
Как така ще затварят казаните пролетта, че тез джибри какво ще стане с тях?
Какво, до всеки казан акцизен ли ще стои? Ми нека дойде, га варим напролет, пък да видим кон боб яде ли. Трябва обаче да си вземе бодигардове поне пет човека от донбаското опълчение. Но като разберат за какво иде реч, силно се съмнявам да останат на негова страна. Акциз ли?
На Макавей! Наздраве!