Подписката за референдум започна!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Re: ПОДПИШИ СЕ!

Мнениеот Tommi » 11 ное 2015 01:28

doktora25 написа:
Tommi написа:
doktora25 написа:Достойни за референдум въпроси биха били:
-За или против закриване на американските военни бази на българска територия и координационния център на НАТО?
-За или против въвеждане на прогресивно данъчно облагане и необлагаем минимум?
-За или против премахването на класовете прослужено време?
-За или против възрастта за пенсиониране да може да надхвърля 64 години?
-За или против приемането на бежанци от Близкия изток? (като може да се постави таван, който да ни предпази от нови потоци и бъдещи квоти)
-За или против излизане от Валутния борд?
-За или против влизане в Еврозоната?
-За или против енергийните ресурси и природните богатства да бъдат държавна собственост и да няма частни и чуждестранни посреднически фирми за тяхната дистрибуция?
Ако продължават с глупостите, свързани с бежанците и външната политика може да бъде поставен въпроса и за ревизия на членството в ЕС и НАТО.
Ако се повдигнат от управляващите въпросите за шистов газ и ГМО - задължително и референдум, свързан с тях.

Повечето от тези въпроси съм убеден, че ще съберат много по-голям процент гласове от тези на парламентарните избори и на предлагания от Трифонов референдум и могат да придобият задължителен характер, който да предпази народа от много злини, които настоящото правителство и останалите партии на статуквото биха могли да приемат.

Повечето от тези въпроси изискват доста сериозна компетентност, за да се изкаже обосновано мнение. ;) Т.е. не са много подходящи за общонародно допитване.

Като изключим въпросите за Валутния борд и Еврозоната по останалите мисля, че хората са достатъчно компетентни, заслужават да изкажат мнението си и твърдо смятам, че активността би била висока. Аз самият, а вярвам и част от гласуващите, както и голяма част от негласуващите последното, което искаме е тези въпроси да се решават от "експертите" от партиите на статуквото.
За Валутния борд обаче съм виждал да се събират подписи. Значението на влизането в Еврозоната за нас е почти толкова голямо, колкото самото членство в ЕС. Срамно е, че вместо това да породи широка обществена дискусия, информационна кампания и допитване до народа почти всички управляващи гледат тихомълком да кандидатстват за него с надеждата да бъде въведено. Хубаво е да се инициират референдуми по двата въпроса най-вече заради информационната кампания. Най-вероятно активността няма да бъде висока, но самите политици вече по-трудно биха могли да тръгнат срещу спечелилата позиция, дори от срам от другите държави-членки на ЕС, които също трябва да се произнесат по единия от тях.

Първото ти предложение изисква сериозна компетентност в областта на военното дело, националната сигурност, геополитиката. Тук по-голяма част от гласуващите ще вземат напълно емоционално решение, най-вероятно против.
Второто ти предложение се отнася до доста специфична материя.
При третото предложение може да има допитване, но тук е повече от ясно, че всеки ще гласува според своята изгода и според това колко прослужено време има.
При четвъртото предложение за пенсионирането, тук въпросът опира до стратегия за развитие, числа и сметки. А средностатистическият човек би гласувал емоционално за по-ниска възраст за пенсиониране.
По въпроса за бежанците може да има допитване, но тук проблемът е ЕС.
Въпросите за Валутния борд и Еврозоната категорично не трябва да се разглеждат отделно един от друг, защото може да стане опасно. Сваляне на Борда трябва да означава влизане в Еврозоната. Но и тук материята е много сложна, защото последиците са в много направления.
За собствеността на природните богатства също се изисква експертност, но е по-скоро сблъсък на възгледи за ролята на държавата. Да кажем, че тук може да има допитване, но с много уговорки.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

На линия
Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 11 ное 2015 01:58

VVP написа:Много по-важен въпрос за повдигане на референдум е "За или против членството на България в НАТО и ЕС".Смятам, че този въпрос е от национално значение и нека народът да и каже думата, дали иска членството в тези две структури.
Другите въпроси , повдигнати в темата не са от чак толкова важно значение.

То достатъчно ясно го показва с унищожителните резултати на комунягите на миков и наркоманите на белокосия :lol:
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Javorson
Контакти:

Мнениеот Javorson » 11 ное 2015 02:18

Мистри, Синчец, Помияр, БоаББ, Ботевист75...само като прочета имената Ви ми става смешно...заслужавате си съдбата, жалки футболни ФОРУМНИ фенове..
Мишлета, референдум ще има!

Грациани
Контакти:

Мнениеот Грациани » 11 ное 2015 03:01

E,сега с референдуми ли ще се управлява държавата ,тя цялата система прогнила където бутнеш отвсякъде излиза корупция далавери и пр ,Слави отявления капиталист ,човек с дясно мислене ,приятеля на мутрите ,вървеше по площадите 1996-1997 заедно с гробокопачите на българската икономика Костовци и други елементи които разпродадоха и плячкосаха държавата ,точно той ли се е загрижил за страната,ха-ха хората трябва да са тотално изтрещели да се хващат на въдицата на тоя двуличник и лицемер ,тоя който изпързаля колегите си от Ку-ку и които не искат и да чуят за него,човека без всякакви скрупули и задръжки ,той ще ми предлага промени и референдуми ,за какво са тогава тия избори като ще има за всяко нещо референдум,да си направи партия да вземе мнозинство или повече от 160 депутата и да инициира промени в конституцията или Велико народно събрание.Слави винаги прави нещо с корист и нещо се крие на 2-ри план типично селски манталитет.

Потребителски аватар
Pragmatichen

Мнениеот Pragmatichen » 11 ное 2015 03:19

Грациани написа:E,сега с референдуми ли ще се управлява държавата ,тя цялата система прогнила където бутнеш отвсякъде излиза корупция далавери и пр ,Слави отявления капиталист ,човек с дясно мислене ,приятеля на мутрите ,вървеше по площадите 1996-1997 заедно с гробокопачите на българската икономика Костовци и други елементи които разпродадоха и плячкосаха държавата ,точно той ли се е загрижил за страната,ха-ха хората трябва да са тотално изтрещели да се хващат на въдицата на тоя двуличник и лицемер ,тоя който изпързаля колегите си от Ку-ку и които не искат и да чуят за него,човека без всякакви скрупули и задръжки ,той ще ми предлага промени и референдуми ,за какво са тогава тия избори като ще има за всяко нещо референдум,да си направи партия да вземе мнозинство или повече от 160 депутата и да инициира промени в конституцията или Велико народно събрание.Слави винаги прави нещо с корист и нещо се крие на 2-ри план типично селски манталитет.

Абсолютно те подкрепям в мнението!
Завършен печалбар, тарикат и интересчия е Слави, на който не му е толкова важен изобщо народа, а просто иска да свали от власт Бойко, враждата е лична, защото, ако беше толкова загрижен за народа, да е вдигал бунт и срещу Станишев, и срещу царя и срещу Орешарски, но той тогава мълча, нали?
Всичко е комплексарско уреждане на сметки с Бойко от страна на Слави, той просто е воден от омраза, а ние сме лоста в ръцете му, за да си постигне целта, НИЩО ПОВЕЧЕ!
Този човек и до кенефа не ходи без да има полза от това.
Държава, в която пациентите бият лекарите, не е държава.

Потребителски аватар
rockyy
Контакти:

Мнениеот rockyy » 11 ное 2015 08:40

Единственият смислен референдум е за свикването на Велико Народно Събрание и промяна на Конституцията,въвеждането на двумандатна продължителност на управление за Парламент,възможност по всяко време народа да прекрати мандата на което и да е Правителство чрез допитване ако не се почувства удволетворен от управлението му,бсякакви други въпроси са хвърляне на кал и глина по вече съборената къщурка.
Колкото до лицето Станислав Трифонов,факт е че е печалбар и сметкаджия,факт е че има зъб на Бойко откакто последният не го вкара в политиката преди години,но е и факт че умее да прави шоу и масата му вярва.Мисля че всяка промяна на политически лица от сегашното статукво би била по-добре....кой знае.

pomiqr270

Мнениеот pomiqr270 » 11 ное 2015 08:51

v.r.s. написа:
pomiqr270 написа:1. Отивам в малка област, купувам си 4000 гласа и влизам без проблем в НС. Изцяло мажоритарната система може да вкара много по-куци, кьорави и сакати от сегашните. Бай етническо малцинство може да натика без проблем родата си в НС. Партиите в момета пазя нещо подобно да се случи. Според мен трябва да има по един мажоритарно избран кандидат от всяка област, който да се състезава наравно с тези от партиите, да не е член на партия и да няма право да се присъеденява към такава по време на мандата си, а народни предтсавители, които се отцепват от партията, с която са избрани за народен представител да бъдат изключвани от НС.
3. Откъде-на къде ще ме карат да гласувам насила за за някакви лилипути. Окъде-накъде някакви неграмотници, които не са завършили училище ще гласуват наравно с мен?
4. Някой ще ми изброи ли две държави от ЕС, които да гласуват електронно? Хакерите им направиха показно на местните избори как се сриват сайтове на държавни институции отговарящи за изборите и колко ще им е лесно да влязат и да маипулират системата за електронно гласуване. Швейцарците, които живеят извън Швейцария имат право да гласуват електронно.
5.Първо въпросът е подвеждащ и може да се тълкува за всички партии. Второ партиите сами трябва да си набавят средства и най-накрая лобизмът да стане легален в България.
6. Избройте ми поне петима полицаи от Вашия град. Колко могат да ми кажат как се казва шефа на полицейското Ви управление?

Не веднъж съм казвал и писал, че промените, които трябва да се направят в Конституцията са простички.

Трябва да се превърнем в пряка демокрация.
1. За народен представител може да бъде избиран български гражданин, навършил е 18 години, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има завършено висше образование степен магистър, живял е в последните четири години в областта, в която кандидатства, има 4-годишен реален трудов стаж, няма задължения към държавата.
2. Министрите да се избират пряко от народа. Всяка партия трябва да има предварително подготвен списък за министър при провеждане на избори за НС и получилия най-голям брой гласове да бъде назначен за министър. Не повече от един заместник министър във всяко министерство.
3. Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа, ако имат завършено средно образование, живели са в последните 4 години в общината, в която ще гласуват, нямат задължения към държавата.
4. Отпадане избирането на Висшия съдебен съвет от НС. Всички членове на Висшия съдебен съвет се избират от органите на съдебната власт.
5. Отпадане избирането на конституционни съдии от НС. Всички конституционни съдии се избират от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Предложението ти по точка първа някак не се връзва, тъй като на 18 години няма как да си завършил висше образование и да си имал 4 години трудов стаж.
Точка две също ми се струва малко нереалистична, тъй като навсякъде е прието, че лидерът на спечелилата партия или по-точно на партията успяла да състави правителство, която може и да не е била първа политическа сила, трябва да поеме отговорността и стане премиер.
За останалите три точки съм съгласен.

18-годишен може да е завършил висше, ако е някой вундеркинд. Целта е да не се допускат необразовани и не работили хора в НС. Имахме такъв премиер. Вероятно имаме и много подобни народни представители, които не са правили нищо друго.
Когато се коалират правят компромиси и дават министерства на друга партия. Слагаш за министър на финансите твоя човек спечелил най-много гласове и назначаваш за министър на МВР човекът спечелил нй-много гласове от другата партия.
"В повечето случаи, когато човек твърди, че любовта не се купува, то той не притежава собствен самолет и яхта, а тя никога не е попадала на човек собственик на самолет и яхта", Николай Николаев известен кът помияра у форуму на гонг.

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 11 ное 2015 09:38

Tommi написа:Първото ти предложение изисква сериозна компетентност в областта на военното дело, националната сигурност, геополитиката. Тук по-голяма част от гласуващите ще вземат напълно емоционално решение, най-вероятно против.
Второто ти предложение се отнася до доста специфична материя.
При третото предложение може да има допитване, но тук е повече от ясно, че всеки ще гласува според своята изгода и според това колко прослужено време има.
При четвъртото предложение за пенсионирането, тук въпросът опира до стратегия за развитие, числа и сметки. А средностатистическият човек би гласувал емоционално за по-ниска възраст за пенсиониране.
По въпроса за бежанците може да има допитване, но тук проблемът е ЕС.
Въпросите за Валутния борд и Еврозоната категорично не трябва да се разглеждат отделно един от друг, защото може да стане опасно. Сваляне на Борда трябва да означава влизане в Еврозоната. Но и тук материята е много сложна, защото последиците са в много направления.
За собствеността на природните богатства също се изисква експертност, но е по-скоро сблъсък на възгледи за ролята на държавата. Да кажем, че тук може да има допитване, но с много уговорки.

Изобщо не ми харесва този начин на мислене - да противопоставяш емоционалността на експертността по въпроси, които опират до принципни позиции. Почти всеки има мнение и заслужава да бъде чуто дали иска военни бази на агресивна държава на своя територия, дали богатите трябва да плащат по-високи данъци, дали иска по-висока възраст за пенсиониране и т.н.

Един въпрос в тази връзка само още искам да ти задам - смяташ ли, че въпросите за членството в ЕС и НАТО изискват компетентност и експертен поглед върху геополитиката и поради тази причина правилно ли нямаше референдуми, свързани с тях?

Между другото забелязвам една интересна тенденция - все повече започват да ми харесват и да се съгласявам с мненията на помияра.
Последна промяна от doktora25 на 11 ное 2015 15:05, променено общо 3 пъти.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 11 ное 2015 10:31

Javorson написа:Мистри, Синчец, Помияр, БоаББ, Ботевист75...само като прочета имената Ви ми става смешно...заслужавате си съдбата, жалки футболни ФОРУМНИ фенове..
Мишлета, референдум ще има!

Ауууу, какъв проникновен психоаналитик. Тц,тц,тц...а сега си вземи референдума и си го набутай отзад. Чекиджия.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

VVP

Мнениеот VVP » 11 ное 2015 11:07

Thsmith написа:
VVP написа:Много по-важен въпрос за повдигане на референдум е "За или против членството на България в НАТО и ЕС".Смятам, че този въпрос е от национално значение и нека народът да и каже думата, дали иска членството в тези две структури.
Другите въпроси , повдигнати в темата не са от чак толкова важно значение.

То достатъчно ясно го показва с унищожителните резултати на комунягите на миков и наркоманите на белокосия :lol:

С такива фалшифицирани избори всеки може да стане министър-предетадетел.А наркоманите ги търси не при АТАКА, а при ГЕРБ и РБ.

Върни се в “Свободна зона”