Кюфтета водят шампионския отбор на Берое до голям резил

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
dindan
Контакти:

Кюфтета водят шампионския отбор на Берое до голям резил

Мнениеот dindan » 22 окт 2015 20:40

Изображение

Твърди се, че само в Турция се приготвят над 80 вида кюфтета. Многообразието от имена е голямо. Така например панираните в яйце кюфтета се наричат "кадън буду" - момичешко бедро. Ако разгърнем и кулинарното меню на България, Сърбия, Гърция и още няколко близки нам държави, цифрата с имена и рецепти на кюфтета ще набъбне. На Балканите човек скара да иска. Защо говорим за кюфтета? Защото с тях е свързана най-голямата загуба на Берое в шампионския сезон на отбора от Стара Загора.

Годината е 1985-а. 20 юни надвечер. В барчето на хотел "София" на жълтите павета са насядали младоците Христо Стоичков, Костадин Янчев и Ивайло Киров. Бъбренето между тримата спира рязко, когато научават, че след заседание на ЦК на БКП е решено Левски и ЦСКА вече да се казват Витоша и Средец. Кашкавал и цигари. Раздрусаните от Партията родни грандове завършват следващия сезон извън тройката, а битката за шампионската титла се води между Берое и Ботев (Пловдив).

Изображение

На 21 декември 1985 г. футболистите на Евгени Янчовски гостуват на "канарчетата". Няколко месеца по-късно старозагорци ще ликуват със златните медали. Под тепетата обаче бъдещите шампиони берат голям срам. Нека кажем няколко думи за златния тим на Берое.

На вратата е легендарният Ивко Ганчев, тогава 20-годишен. В зоната на десния бек действа Илия Илиев, а отляво - Венелин Сивриев - Вендо. Стопер е Кънчо Кашеров, който играе пред либерото Петко Тенев. Място сред титулярите често намира и Стойко Стойков. Полузащитата се държи от Теньо Минчев, наричан от някои Хирурга, а плеймейкър на отбора е чирпанлията Стоян Бончев. Третият халф е Стефан Динев. По дясното крило "бръсне" Йордан Митев - Старозагорския Гаринча, а отляво кръстовете чупи Васил Драголов. Ролята на таран е отредена за голаджията от Кърджали Мюмюн Кашмер - Кашмера, мушнал 23 попадения през сезона. Това е шампионският отбор на "заралии", който минава през няколко сериозни съдийски тесли (бел. авт. - срещу ЦСКА, Славия, Пирин, Локомотив Пд) и една подарена му победа на "Герена". Да отидем обаче на "Колежа" в края на 1985 г.

Изображение

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив ври и кипи. Над 16 000 зрители викат и скачат като луди. "Канарчетата" се точат за титлата. Старши треньорът им Иван Глухчев разполага с много добър състав, воден от Петър Зехтински - Зико, покрай когото са още Трифон Пачев - Марадоната, Димитър Младенов, Благой Блангев, Запрян Раков - Панчо, Марин Бакалов, Румен Юруков - Пики, Васил Симов - Ален Делон, Атанас Пашев - Пашата, Георги Георгиев - Гецата. За дербито с Берое извън сметките на Глухчев остават нападателите Антим Пехливанов и Костадин Костадинов - Турната е контузен, а Коцето изтърпява наказание. Сблъсъкът на стадиона до Бирената фабрика е поверен на рефер №1 у нас по онова време Богдан Дочев. На трибуните е тогавашният шеф на българския футбол Иван Шпатов, който паралелно с това е и главен секретар на Министерски съвет. Считан е за заклет привърженик на "жълто-черните".

Още в петата минута Бакалов опъва мрежата зад Ивко Ганчев - 1:0 за пловдивчани. След час и половина резултатът вече е 8:1. На "Колежа" запяват: "Има, има резултат един, май беше осем на един". Впоследствие това крушение превръща Берое в шампиона, допуснал най-голяма загуба в историята на "А" група. Дълги години по-късно от Пловдив продължават да се подиграват на "зелените" за тези 8 гола, а от Стара Загора се оправдават с трите дузпи, отсъдени за домакините.

"Ботев трябваше да е шампион! Най-малкото заради това 8:1. Левски обаче даде мача на Берое, това е! Пусна им се и то в София! Момчетата плачеха, след като разбраха крайния резултат", споделя след години Иван Глухчев. Според Евгени Янчовски обаче Богдан Дочев хладнокръвно е подпрял пловдивчани. "Какво да ви кажа... Дузпа след дузпа. До почивката им дадоха три. Аз такова нещо не бях виждал. И Шпатов след мача ми се хилеше надменно от мерцедеса", спомня си специалистът. Има обаче и друго обяснение за резила, който застига бъдещите шампиони в Пловдив.

Изображение

Няколко дни по-рано Берое гостува на Мадара в Шумен. Срещата е от турнира за Купата на Съветската армия. След нея старозагорци решават да похапнат стабилно. Сервитьорите в шуменския хотел трупат чинии с кюфтета и гарнитура, а играчите лапат на поразия. Ден по-късно се оказва, че скарата ще излезе през носа на "заралии". Повече от половината отбор е на легло с коремни болки преди Дербито на Тракия. "Истина е. Почти всички бяхме с разстройство. Тези кюфтета бяха развалени и всички се изпонатръшкахме. Това ни повлия за мача с канарите. А и Богдан Дочев здраво ни поряза", споделя бивша звезда на "Зарата".

Няколко месеца по-късно в Стара Загора ликуват с титлата. Това става седмици след появата на Халеевата комета и някои започват да майтапят "зелените", че следващото първо място за Берое ще дойде след 75 години. Преди последния двубой със Славия един старозагорски свещеник започва утринната молитва така: "Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, забрави днес нас, а помогни на Берое да спечели титлата". Завършваме разказа с един лаф от есента на 1986 г. ЦСКА гостува на шампионите. В 89-ата минута "червените" правят 1:1 и изглежда ще се спасят от загуба. Не така обаче мисли Драголов - шут, гол, 2:1 и край. След мача героят казва: "Тези разбраха, че сме им вкарали втори гол едва като стигнаха Чирпан".

SPORTAL
ЧОВЕШКИЯТ УМ Е ОГРАНИЧЕН,ГЛУПОСТТА НЕ Е

Podcast

sandi74

Re: Кюфтета водят шампионския отбор на Берое до голям резил

Мнениеот sandi74 » 22 окт 2015 21:52

И кое е резила :?: Станахме шампиони заслужено въпреки другаря Шпатов и то при положение че всички АФД-та тогава играеха за Тракия.Бяхме най-добрите и заномерно станахме шампиони.Факт :idea: :!: 8-)

Потребителски аватар
Вал
Контакти:

Мнениеот Вал » 22 окт 2015 22:06

Дано пак да се орезилим и тази година....

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 22 окт 2015 22:15

Тогавашният "шеф на футбола" се казваше Христо Меранзов, Шпатов му беше заместник, ама реално той движеше всичко и беше завзел властта. На него приписваха и решението да се разформироват Левски и ЦСКА, при което третият Ботев стана служебен шампион. Ботев имаха много силен отбор през 80-те и ако не беше Шпатов щяха да станат шампиони. Той успя да обедини цяла България около идеята големият регионален противник да се възползва от решенията му, а не Ботев. :lol: Даже Левски и ЦСКА играха заедно за Берое. Берое не бяха лош отбор, помня от него Драголов, Данчо Митев (тоя човек не знам защо и тогава не му обръщаха голямо внимание, и после се забрави някак си бързо, не знам аз ли съм бил малък и съм се впечатлявал от дрибъл и задържане на топката повече, отколкото трябва), Ивко Ганчев. То аз помня и Теньо Минчев, Кашеров, Сивриев, Кашмеров, не че чак толкова са ме впечатлявали, просто ги помня като футболисти. А от снимката на Ботев почти всички се сетих кои са. Голям отбор бяха, да не се сърдят беройци. Те и след това си останаха третия отбор в България, когато Левски и ЦСКА излезнаха от окопа следващата година. А Берое тогава се спаси от изпадане по голова разлика и то добре че важеше правилото при 0:0 да не се дават точки, та изпаднаха два от по-епизодично появяващите се отбори в А група, май Свищов и Димитровград, които бяха записали нулеви равенства, иначе Берое щеше да е последен.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

rebel
Контакти:

Мнениеот rebel » 22 окт 2015 22:17

sandi74 написа:И кое е резила :?: Станахме шампиони заслужено въпреки другаря Шпатов и то при положение че всички АФД-та тогава играеха за Тракия.Бяхме най-добрите и заномерно станахме шампиони.Факт :idea: :!: 8-)

Неоспорим факт!

rebel
Контакти:

Мнениеот rebel » 22 окт 2015 22:20

защо написа:Тогавашният "шеф на футбола" се казваше Христо Меранзов, Шпатов му беше заместник, ама реално той движеше всичко и беше завзел властта. На него приписваха и решението да се разформироват Левски и ЦСКА, при което третият Ботев стана служебен шампион. Ботев имаха много силен отбор през 80-те и ако не беше Шпатов щяха да станат шампиони. Той успя да обедини цяла България около идеята големият регионален противник да се възползва от решенията му, а не Ботев. :lol: Даже Левски и ЦСКА играха заедно за Берое. Берое не бяха лош отбор, помня от него Драголов, Данчо Митев (тоя човек не знам защо и тогава не му обръщаха голямо внимание, и после се забрави някак си бързо, не знам аз ли съм бил малък и съм се впечатлявал от дрибъл и задържане на топката повече, отколкото трябва), Ивко Ганчев. То аз помня и Теньо Минчев, Кашеров, Сивриев, Кашмеров, не че чак толкова са ме впечатлявали, просто ги помня като футболисти. А от снимката на Ботев почти всички се сетих кои са. Голям отбор бяха, да не се сърдят беройци. Те и след това си останаха третия отбор в България, когато Левски и ЦСКА излезнаха от окопа следващата година. А Берое тогава се спаси от изпадане по голова разлика и то добре че важеше правилото при 0:0 да не се дават точки, та изпаднаха два от по-епизодично появяващите се отбори в А група, май Свищов и Димитровград, които бяха записали нулеви равенства, иначе Берое щеше да е последен.

ЦСКА би Берое 4:2, на това ли му казваш подкрепа?

Потребителски аватар
Вал
Контакти:

Мнениеот Вал » 22 окт 2015 22:34

rebel написа:
защо написа:Тогавашният "шеф на футбола" се казваше Христо Меранзов, Шпатов му беше заместник, ама реално той движеше всичко и беше завзел властта. На него приписваха и решението да се разформироват Левски и ЦСКА, при което третият Ботев стана служебен шампион. Ботев имаха много силен отбор през 80-те и ако не беше Шпатов щяха да станат шампиони. Той успя да обедини цяла България около идеята големият регионален противник да се възползва от решенията му, а не Ботев. :lol: Даже Левски и ЦСКА играха заедно за Берое. Берое не бяха лош отбор, помня от него Драголов, Данчо Митев (тоя човек не знам защо и тогава не му обръщаха голямо внимание, и после се забрави някак си бързо, не знам аз ли съм бил малък и съм се впечатлявал от дрибъл и задържане на топката повече, отколкото трябва), Ивко Ганчев. То аз помня и Теньо Минчев, Кашеров, Сивриев, Кашмеров, не че чак толкова са ме впечатлявали, просто ги помня като футболисти. А от снимката на Ботев почти всички се сетих кои са. Голям отбор бяха, да не се сърдят беройци. Те и след това си останаха третия отбор в България, когато Левски и ЦСКА излезнаха от окопа следващата година. А Берое тогава се спаси от изпадане по голова разлика и то добре че важеше правилото при 0:0 да не се дават точки, та изпаднаха два от по-епизодично появяващите се отбори в А група, май Свищов и Димитровград, които бяха записали нулеви равенства, иначе Берое щеше да е последен.

В този мач Берое поведе на 2 пъти. На ЦСКА му трябваше малко съдийска подкрепа и я получи. Със Славия 5:2. Това бе отвратителна кражба от 0:2 до 2:5 и при това Славистката публика се чудеше какво става. Тогава ЦСКА бяха Чорбата, Тракия - Малката Чорба, а Славия - Трудовите войски. Мача с Тракия не съм го гледал, но на другите 2 бях единствения, който викаше за Берое. Другарите от ЦК май бяха за Славия, но нещо не им се получи играта. След тази година отбърът на Берое се разпадна. Тракия бяха по-постоянни, но виж до къде я докараха и те.

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 22 окт 2015 22:40

[quote="sandi74"]И кое е резила :?: Станахме шампиони заслужено въпреки другаря Шпатов и то при положение че всички АФД-та тогава играеха за Тракия.Бяхме най-добрите и заномерно станахме шампиони.Факт :idea: :!: 8-)[/qu

Най-тъпото изпадане тогава бе за "Черно море". С прекрасен състав,който тогава бе класически "средняк",решиха да продават мачовете с "Академик" Свищов,"Славия" и "Тракия".Не се разбраха добре с "Дунав" и ЖСК"Спартак" за онзи регламент с 0:0 и.....хайде в "Б" група.Томас Лафчис,Юлиан и Никола Спасови,Тодор Марев,Милен Бакърджиев и т,н, не успяха да си изиграят картите добре.Всички тогава бяхме като гръмнати!
Иначе наистина тогава "Тракия" си имаха най-силния състав.Но "Берое" си имаха добра организация и хубав колектив.

Потребителски аватар
action66
Контакти:

Мнениеот action66 » 22 окт 2015 22:44

Вал написа:
rebel написа:

В този мач Берое поведе на 2 пъти. На ЦСКА му трябваше малко съдийска подкрепа и я получи. Със Славия 5:2. Това бе отвратителна кражба от 0:2 до 2:5 и при това Славистката публика се чудеше какво става. Тогава ЦСКА бяха Чорбата, Тракия - Малката Чорба, а Славия - Трудовите войски. Мача с Тракия не съм го гледал, но на другите 2 бях единствения, който викаше за Берое. Другарите от ЦК май бяха за Славия, но нещо не им се получи играта. След тази година отбърът на Берое се разпадна. Тракия бяха по-постоянни, но виж до къде я докараха и те.

А я се сети как "Славия" подари мача на "Спартак" Плевен. Те уграеха тогва странна роля.Затова се учудихме,че "моряците" легнаха на "Славия" за 2:2 във Варна след .....2:0. После естествено "Спартак" Плевен се спаси за сметка на "Черно море". Абе диви времена бяха.Но имаше футбол и футболисти.
И най-важното - пълни стадиони.

Потребителски аватар
защо
Контакти:

Мнениеот защо » 22 окт 2015 22:48

Ми те ЦСКА квото можаха - направиха, пролетта си паднаха в Стара Загора, а есента в София Боре Александров не даде, а и тогава още не бяха толкова ясни нещата, кой за какво ще се бори. ЦСКА тогава не бяха чорби, между другото, армията беше пратила Паро Никодимов за треньор на Чавдар във В група, гласеше ги тях за нови чорби и не се занимаваше с ЦСКА. Там беше голяма мизерия, кърпеха си фланелките, играеха с различни екипи, щото за икономия си поръчваха бройки само с най-износените номера, нямаше желаещи за треньори и Пенев едва ли не доброволно и без да са го назначавали беше поел работата...
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.

Върни се в “Берое”