tmanolov написа:Ето, че част от емигрантите се обидиха, честно казано и аз не разбрах от какво, но поне сатва нормален разговор. Хайде пак да повтроим нешата, та да се разбираме и да се спрем на обшите точки:
1. Всеки един емигрант е дезертьор - причините могат да са най-различни, аз не отричам факта, че огромната част са си тръгнали заради мизерията, но това не отрича факта - няма ви в Родина, сиреч сте изгубени за нея. Дали децата ви ще знаят български е ирелевантно, те също ще отидат в чужбина и съшо са загубени за България. Можем да наричаме нешата с каквото си пожелаем захаросани фрази, но истината е една - вас ви няма тук
2. Във всеки емигрант е инвестирано от държавата. И то е инветсирано много. Възвращаемостта (в общия случай) от подобен човек е нулева - той не плаща данъци тук, не внася осигуровки тук, не подпомага родната социална система или иначе казано от държавна гледна точка (повтарям от гледна точка на държавата), той е изоставил и родителите, и Родината си, т.е. тези, които са го създали такъв какъвто е. Мисля, че по това 2 мнения няма?
3. Огромната част от родните емигранти идват у нас, за да се лекуват, основно да си оправят зъбите. Да, масата си плаща, така е, но има и много, които точно като циганите, срещу които толкова много пищят, просто ползват системата. Мисля, че и по това няма 2 мнения по въпроса?
4. Моралният дълг на тези хора - и към родителите им, и към Родината е останал висящ и неплатен, Те късат връзката, и я късат доброволно. ЛСед тях няма нищо, никой. А системата, всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения. Вас ви няма, вие сте навън.
5. Странно е как една немалка част от вас се възхишават на местата, в които са, а забравят една велика фраза - не питай какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за държавата. Да, не е от бълагрин тази фраза, но да ви попитам - вие какво направихте за държавата? За онези, дето ви създаде, и същата, която не малка част от вас нарича кочина? Ами може и да е кочина, но вие какво направихте да се промени? Избрахте най-лесното - да избягате, нали?
6. Оше един морален аспект, зашото освен финансови, има и морални такива - вашите и моите деди са се били з атая земя, за правото на самоопределяне, за това да се наричаме с български имена. Да, знам, звучи не особено "европейски", "тъпо", "не на място" и т.н., но е истина. Вие затваряте вратата с;ед себе си.
7. И да, така е, ваше право да правите каквото си искате. Държавата не е футболен клуб, че поне да ви сложи трансферна цена, за всичко, което е направила за вас, пък и колко яко звучи - "аз съм гражданин на света", нали? Или "аз съм професионалист". Така е, тук сте прави, бъдешето е ваше, но докато мислите на парче, замисляте ли се какво би бил мечатният Запад/Изток, ако и хората там мислеха като вас? Или там сте хрисими и честни, а в "кочината" - не - като мутра след табелата на Кулата, дето е карал с 80 в малякия, но у напе село веднага забива 180 по пътя.
8. Да, прави сте и за друго - държавата наистина се държи като мащеха за много от нас и все пак ни е "майка". Знам, патетично е, но е така.
9. Много ор вас споедлят как са се изгърбили от работа в чужбина и знам, че е така, но защо не се пробвахте и тук? Да, знам, че всеки иска живот на макс и е по-изгодно да береш маслини за 800 евро, отколкото да гледаш овце у нас за 800 лв по различните програми за млад фермер, но и тук може, стига да искаш.
Хайде, че стана доста, да кажа 2 думи и за мен - имам 2 деца, все още са малки, затова примерът ще е с мен. Никога не съм давал пари за частни уроци - приеха ме без проблем в елитен университет у нас. Междувременно (като ученик, преди 20-на години), издържах TOEFL - пак без уроци. Не е кой знае какво постижение (TOEFL), Просто казвам, че може. Имам 2 висши, работя в голяма фирма, осигурявам се на максимума, ходил съм на повече места, отколкото 99% от сънародниците си в страната или чужбина. Излизал съм болнични - системата ми покри всичко до стотинка. Имам и доп. здравно осигуряване - не съм платил и стотинка за лекарства, всичко ми бе възстановено. При жената, по време на бременноста - също. Няма друга държава в Европа, която да ти плаща 90% от брутната заплата, докато си майчинство и то в продължение на 410 дни. Да, трябва и да си се осигурявал, така е, но не всичко тук е зле, напротив, точно обратното е. Иска се и желание, и можене, и амбиция, и естествено - късмет.
И за финал - знам, че много от вас, особено емигрантите ще скочат срещу това, което съм написал. Ще помоля само да е с оброване по точки, ако има нещо реално да се каже. Да, знам и че истината боли, но е такава, каквато е, независимо дали ни харесва, или не. Успех в чужбина, дано децата ви научат да говорят български, поменете, че имате дълг, неплатен дълг към "тази" държава (респективно към нас, останалите тук) и поне се постарайте да не я псувате, защото така псувате себе си. Хубав ден.
Добре, да почнем по ред:
1. Значи според теб един мизерстващ човек няма право да напуска страната за да търси нормално препитание, а трябва да си стои в България, да продължава да мизерства, да обрича семейството си на немотия (как по този начин се "изплаща на държавата за нейната инвестиция" това пък е направо мисия невъзможна) и на всичкото отгоре да се бори за подобряване на жизнения стандарт в същата тази държава. Ами аз виждам така нещата - човека си мизерства, близките му също, но той организира с все сили протести, които най-малкото целят само подобряване на жизнения уровен, но в един момент така оскотява, че грабва някой шмайзер и почва да стреля де когото свари. Ерго и други оскотели от мизерия стигат до същите решения и лавината тръгва. Тук трябва да отворим една скоба, че пазарът на труда е толкова свит, не само за висококвалифицирани кадри, а най-вече за тези с обикновени професии - да не ги изреждам, те се знаят. А не може всички да сме IT специалисти, банкови служители и адвокати.
2. Много искам да ми бъде обяснено какъв е механизмът на инвестиция на държавата в отделния индивид. Хайде, да речем, че аз съм израснал по времето на соца и тогава и образованието, и здравеопазването си бяха безплатни. Но откъде идват парите за това? Ами от работещите. Т.е. не държавата инвестира в мен, а моите родители, които са си плащали всички налози, както си му е реда. Значи аз трябва да се отчитам пред тях и съм го правил, докато бяха живи. Държавата нито ме е хранила, нито ме е обличала, нито е купувала лекарства, когато съм боледувал. Държавата съществува, благодарение на работещите в нея. Политико-икономическата мафия унищожи буквално икономиката ни след 10.10. Е, какво да правят хората тогава, изхвърлени от системата на улицата. Да чакат някога да се отворят отново заводите и фабриките? Кога? Всеки има по един живот, поне засега няма индикации това да се промени, трябва да се вземе в ръце и да го изживее нормално, а не да чака и да се бори с вятърните мелници. И пак повтарям - аз, лично си плащам редовно данъци и здравни осигуровки в България. За други емигранти не знам, сигурно има много като мен. За това не трябва да се поставят всички под общ знаменател - колкото хора, толкова различни съдби.
3. По тази точка има и различно от твоето мнение. Все още, за да минеш при личен лекар само с такса, трябва да си здравно осигурен (за циганите не знам, те са по-особена прослойка от населението и темата за тях е на друго място). За да се лекуваш по дадена клинична пътека - също. Друг е въпроса от какво си болен и колко ти поема здравната каса. По твоята логика, ако емигрантите не плащаме за здраве в България, как точно точим държавата, че идваме да се лекуваме в България оказва се без пари. Дадох пример с мой приятел, на когото му направиха сърдечна операция (не по спешност). Той защо ли не се върна и да издои системата, щом може да я ползва ей така? Трябва да го питам.
4. Моралният дълг към родителите си съм го изплатил, а много други като мен също. Не познавам човек, който да е навън и да е оставил родителите си с по 40 и кусур години трудов стаж, да се чудят 150лв пенсия да ги гледат ли или да ги миришат. Напълно съм съгласен, че "всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения". Но ако системата повече взема, отколкото дава и повече руши, отколкото изгражда - тогава какво?
5. Отново обобщения как всички емигранти мислим едно и също. От всичките над 2 млн. емигрирали можеш ли да дадеш статистически данни колко от тях наричат България кочина? И пак въртим същото - какво направи ти за държавата? - ами правя го и в момента, а и много други - плащам си данъци и здравни осигуровка. Какво повече мога да направя. Ако се прибера и съм без работа, няма ли да висна на ръцете на държавата и да чакам от нея, като циганите? Как ще плащам тогава?
6. Това за морала е хубаво. Следвайки този принцип, валиден не само у нас, светът би изглеждал система от капсуловани държави, защото, видиш ли, във всяка от тях е имало деди, които са се борили за самоопределяне и за това да се наричат с техните си имена по държави. Светът е започнал да се глобализира още от първобитно-общинния строй и колкото по-развит става, толкова по-глобален. Това е необратим процес. КНДР е изключение (макар и не на 100%), потвърждаващо това правило. Местоположението ми не ме прави по-малко Българин, може би дори и от теб.
7. За пореден път едно и също. Дали не трябва да се направи разследване, например, колко от виновниците за катастрофи у нас са емигранти, върнали се за малко да си покарат ей така на воля със 180 на село и да понарушат малко правила, че видиш в странство законите са строги и трябва да се спазват. Това е смешно. Ще излезе още малко, че всички престъпления в България се вършат от емигранти. То като се замислиш има смисъл. За това и нищо не могат да разкрият и никого не могат да осъдят. Връща се емигранта Пенчо, прави си престъпления на воля, прибира се обратно и иди, че разбери кой и къде е престъпника, ммм има смисъл, да. Как не те беше срам да го напишеш това - мутри ни изкара?!?
8. Без коментар за патетиката.
9. Не всички берем маслини, а и да берем 800 евро НЕ СА РАВНИ на 800лв. Капиш? Ти чел ли си някоя програма за млад фермер, пробвал ли си нещо там? И как реши, че всички емигранти сме в позицията да се класираме по тези програми. Най-малкото по възраст, защото си има ограничение. За образование - също. Не си наясно по тази тема, затова и не пиши.
Хайде сега, ако можеш опонирай аргументирано по всички точки. Бъди и ти жив и здрав.