История на българите-факти,мнения,теории

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: История на българите-факти,мнения,теории

Мнениеот Der Schmarotzer » 08 сеп 2015 17:20

za nas e toj religiq написа:
Der Schmarotzer написа:Aз наистина съм уникален историчар, за разлика от теб, който е уникален тъпанар, които ръси само смях върху себе си по форума. Ако имаш предвид това:
Дион Касий, Historia Romana Vol. V живял II-III век :!:
"...Даките населяват двете страни на Дунава. Тия, които живеят на отсамната страна и близо до трибалите се причисляват към територията на Мизия и се наричат с изключение на тия, които живеят съвсем близо до тях (трибалите), мизийци, докато населението отвъд реката носи наименованието даки и представлява или един клон от Гетите, или са траки от племето на даките, което едно време населяваше области в Родопите." същият автор, том 4, книга 67: " Аз наричам тоя народ даки, името, което използват самите жители, а също и римляните,въпреки че зная, че някои гърцки автори, ги наричат Гети; тия, за които аз зная, живеят отвъд Хемус покрай Истър"И пак той в същия том, но книга 78 ни съобщава: " Само някой да беше посмял да изрече или изпише името Гета, то той беше веднага обречен на смърт. Дори поетите не смееха да употребят това название в комедиите си. И наистина, дори имуществата на всички ония, в чиито завещания беше открито това име, биваха отнемани...."
за което казваш, че не съм отговорил, означава, че не четеш какво ти е написано, но от такъв прошляк като теб какво друго да се очаква - четеш каквото ти оттърва, останалото не само го пропускаш, но и го игнорираш, даваш мнение за нещо, което не само не ти е познато, но и не си правиш труда да провериш какво е. Как може някой все още да ти се връзва на идиотщините. Опитах се да ти вкарам нещо в кратуната, но тя явно освен едната гънка в нея за вестибуларния апарат има и втора дупка, каквото влезе от едната страна излиза от другата, а вътре не остава нищо.

Поне си признаваш че си историчар, което е добро начало :lol: Пък аз се чудех' защо не вдяваш за кво е сложен там и Касий :lol:

"Що се отнася до Дион Касий не схванах защо е сложен, след като при него няма нито дума за българите, които са единородци с гетите или готите или гетите са единородци с гетите...Това, че даките и гетите са единородни племена не го отрича никой, с изключение на румънските учени от по-старото поколение"

Последно има ли ги или ги няма гетите през 3ти век :?:
Нали твърдиш че 600 години нито ги е виждал, нито ги е чувал някой :!:

Та пак да те питам за кви гети и техни клонове говори тоя Дион Касий в 3 век :?:
Отново ще ти подскажа възможните отговори :mrgreen:
1-Автора е бил пиян ???
2-Страдал е от психично разтройство ???
3-Звездите са му говорили ???

И не се сравнявай с мен, нито съм историчар, нито историк :mrgreen: И да се пениш, и да не се пениш все ми е тая :lol:

Понеже явно пак си проспал кой е Дион Касий, какво пише и как го пише вземи го прочети целият, за да видиш как смесва това, което му е познато, с това, което е било отпреди, за да напасне ситуации, както му оттърва. Та за това той не е последна инстанция и данните му могат да се тълкуват както е изгодно, ако са извън контекста на внушението. Това поне не е на непознат език за теб: http://lib.cerkov.ru/authors/1403
Виж тук има още много данни за гети и готи, с поглед отгоре се вижда, че някои пасват на тезата ти други я отхвърлят изцяло, някои пишат едното и другото без да се усетят, че си противоречат, но ако се вгледаш в авторите и започнеш да ги четеш целите ще видиш, че всеки един използва даден термин, само ако му влиза в концепцията, за това казвам, че сведение извън контекста не е сведение, а внушение: http://www.promacedonia.org/libi/1/index.html
А ти до сега правиш само внушения и бягаш като дявол от тамян от безспорните факти, дадени от археологията и от очевидци на дадено събитие.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 08 сеп 2015 19:20

Der Schmarotzer написа:
Der Schmarotzer написа:Aз наистина съм уникален историчар, за разлика от теб, който е уникален тъпанар, които ръси само смях върху себе си по форума. Ако имаш предвид това:
Дион Касий, Historia Romana Vol. V живял II-III век :!:
"...Даките населяват двете страни на Дунава. Тия, които живеят на отсамната страна и близо до трибалите се причисляват към територията на Мизия и се наричат с изключение на тия, които живеят съвсем близо до тях (трибалите), мизийци, докато населението отвъд реката носи наименованието даки и представлява или един клон от Гетите, или са траки от племето на даките, което едно време населяваше области в Родопите." същият автор, том 4, книга 67: " Аз наричам тоя народ даки, името, което използват самите жители, а също и римляните,въпреки че зная, че някои гърцки автори, ги наричат Гети; тия, за които аз зная, живеят отвъд Хемус покрай Истър"И пак той в същия том, но книга 78 ни съобщава: " Само някой да беше посмял да изрече или изпише името Гета, то той беше веднага обречен на смърт. Дори поетите не смееха да употребят това название в комедиите си. И наистина, дори имуществата на всички ония, в чиито завещания беше открито това име, биваха отнемани...."
за което казваш, че не съм отговорил, означава, че не четеш какво ти е написано, но от такъв прошляк като теб какво друго да се очаква - четеш каквото ти оттърва, останалото не само го пропускаш, но и го игнорираш, даваш мнение за нещо, което не само не ти е познато, но и не си правиш труда да провериш какво е. Как може някой все още да ти се връзва на идиотщините. Опитах се да ти вкарам нещо в кратуната, но тя явно освен едната гънка в нея за вестибуларния апарат има и втора дупка, каквото влезе от едната страна излиза от другата, а вътре не остава нищо.

Поне си признаваш че си историчар, което е добро начало :lol: Пък аз се чудех' защо не вдяваш за кво е сложен там и Касий :lol:

"Що се отнася до Дион Касий не схванах защо е сложен, след като при него няма нито дума за българите, които са единородци с гетите или готите или гетите са единородци с гетите...Това, че даките и гетите са единородни племена не го отрича никой, с изключение на румънските учени от по-старото поколение"

Последно има ли ги или ги няма гетите през 3ти век :?:
Нали твърдиш че 600 години нито ги е виждал, нито ги е чувал някой :!:

Та пак да те питам за кви гети и техни клонове говори тоя Дион Касий в 3 век :?:
Отново ще ти подскажа възможните отговори :mrgreen:
1-Автора е бил пиян ???
2-Страдал е от психично разтройство ???
3-Звездите са му говорили ???

И не се сравнявай с мен, нито съм историчар, нито историк :mrgreen: И да се пениш, и да не се пениш все ми е тая :lol:

Понеже явно пак си проспал кой е Дион Касий, какво пише и как го пише вземи го прочети целият, за да видиш как смесва това, което му е познато, с това, което е било отпреди, за да напасне ситуации, както му оттърва. Та за това той не е последна инстанция и данните му могат да се тълкуват както е изгодно, ако са извън контекста на внушението. Това поне не е на непознат език за теб: http://lib.cerkov.ru/authors/1403
Виж тук има още много данни за гети и готи, с поглед отгоре се вижда, че някои пасват на тезата ти други я отхвърлят изцяло, някои пишат едното и другото без да се усетят, че си противоречат, но ако се вгледаш в авторите и започнеш да ги четеш целите ще видиш, че всеки един използва даден термин, само ако му влиза в концепцията, за това казвам, че сведение извън контекста не е сведение, а внушение: http://www.promacedonia.org/libi/1/index.html
А ти до сега правиш само внушения и бягаш като дявол от тамян от безспорните факти, дадени от археологията и от очевидци на дадено събитие.

Колкото и да овърташ, не можеш да игнорираш написаното! Дори и да е неточен и както казваш да си ги напасва нещата, в случая казва нещо което никой историк не отрича! А именно че Даките са или Гети, или старите Беси, дори и ти не можеш да го отречеш!!! Обаче казва и друго, че вероятно са ЕДИН клон от гетите! Тоест съвсем очевадно е че или гетите все още съществуват и даките просто са се отделили от тях, или гетите са се разделили на няколко клона с различни имена (което въобще не означава че са изчезнали и той е пределно наясно с това):!: Не виждам каквато и да е причина автора да не е наясно с това което пише!
"Дион се родил в Никея (Витиния) и след като получил риторическо образование през 180 г. започнал служебна кариера. Бил е сенатор, претор и консул (като втория път през 229 г. заедно с Александър Север)."
Та той е Византиец, заемал една камара високи постове? За кво му е да си измисля гети не разбирам ? А освен тези за които не е сигурен че са такива, явно знае и за други! Кои са те ?
Като изключим факта че е бил достатъчно еродиран и осведомен за случващото се , няма как да не забелязваш че живее във време, в което Даки все още са съществували (тоест пределно му е ясно какви са), както му е пределно ясно и че не само те са клон на гетите, а съществуват и други!!!
Така че каквото и както, и да е писал, точно за това му сведение няма никаква причина да не му се вярва :!:

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 08 сеп 2015 22:49

za nas e toj religiq написа:Колкото и да овърташ, не можеш да игнорираш написаното! Дори и да е неточен и както казваш да си ги напасва нещата, в случая казва нещо което никой историк не отрича! А именно че Даките са или Гети, или старите Беси, дори и ти не можеш да го отречеш!!! Обаче казва и друго, че вероятно са ЕДИН клон от гетите! Тоест съвсем очевадно е че или гетите все още съществуват и даките просто са се отделили от тях, или гетите са се разделили на няколко клона с различни имена (което въобще не означава че са изчезнали и той е пределно наясно с това):!: Не виждам каквато и да е причина автора да не е наясно с това което пише!
"Дион се родил в Никея (Витиния) и след като получил риторическо образование през 180 г. започнал служебна кариера. Бил е сенатор, претор и консул (като втория път през 229 г. заедно с Александър Север)."
Та той е Византиец, заемал една камара високи постове? За кво му е да си измисля гети не разбирам ? А освен тези за които не е сигурен че са такива, явно знае и за други! Кои са те ?
Като изключим факта че е бил достатъчно еродиран и осведомен за случващото се , няма как да не забелязваш че живее във време, в което Даки все още са съществували (тоест пределно му е ясно какви са), както му е пределно ясно и че не само те са клон на гетите, а съществуват и други!!!
Така че каквото и както, и да е писал, точно за това му сведение няма никаква причина да не му се вярва :!:

За незнам кой път пиша: никой не отрича, много близката родствена връзка между даки и гети - дори може преди новата ера даките да се наричали гети, а след новата ера гетите даки, но гетите/даките нямат нищо общо с готите. Това са два съвсем различни по етнически произход народа - това се доказва както по археологически находки, така и по езикови, описани от Рубрук, който е видял това със собствените си очи, а не по разкази и преразкази на знайни и незнайни хорица: royallib.com/read/de_rubruk_gilom/puteshestvie_v_vostochnie_strani_vilgelma_de_rubruk_v_leto_blagosti_1253.html#0
Ако си направиш труда да прочетеш в оригинал (пък и в някои от преводите е написано ясно) какво пишат ранните автори за готите, ще видиш, че те ги споменават с имена, които нямат нищо общо с гетите/даките - гройтунги (с формите греотинги/граутунги) и тервинги...Имената имат точен превод от немски и са с немското окончание -ung, което се използва за субстантивиране от глагол.
За това, че готският език е немски ето доказателства:
http://www.koeblergerhard.de/gotwbhin.html
http://www.mediaevum.de/wb4.htm - тук са дадени доста книжки и речници за готския език, разбирам, че немският ти е на ниво минус 150, ама ако искаш да опонираш с нещо разумно първо прочети, какво разумните хора са писали, а не повтаряй глупостите на тракедонистите...

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 09 сеп 2015 10:30

Хубаво е накрая да прочетеш какво пишат някои западни историци за бълхите :lol:

Добре е да осъзнаеш, че дори и някой да е дошъл с някви войски от някъде, то те не се възпроизвеждат сами :mrgreen:
Пък и не знам някой да е установил от къде се пръкнал тоя род Дуло ??? Че чак да го проследи и от Кавказ !!!

И ти не си казал, че нападат ежегодно ИРИ, ама аз съм ти ПОКАЗАЛ, така че обясни как става фокуса моля :?:
Пък и като твърдиш че "велика България" на кубрат е в предкавакзието, що не са ги нападали от азия ами са били път чак до еуропата :mrgreen:
Аз до колкото знам СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ е на северното черноморие, не в Кавказ, не в Азия !!!!!!

Западните историци ги знам чудесно, за някои от тях Държава като България, въобще не е съществувала.
За някои от тях, българският народ се е формирал в рамките на Османската империя. :lol:
На твое място не бих се опрял на западни историци, щото повечето от тях са на мнение, че няма тракийска култура, всичко е елино-гръцка.
Така че, моля ти се, това, че са западни, или руски, не ги прави "ебати експертите".

Писах ти как викат арабите на Балхк/Бактрия, Бълхара/Балхкара... Викат и Булгара.
Ти кажи дали нема прилика с България.
Ама хубаво си дай сметка как звучи и днес името ни на другите езици. :lol:

Не знам какво си показал, мисля че сам не си наясно каква по-точно теза подкрепяш, хвърчиш от една посока в друга, в зависимост кое е в полза на "автохтонната"/"тракийска" теория.

Иначе никога не съм твърдял, че "Велика България" основана от Кубрат, е в при-Кавказието.
"Стара Велика България" е в при-Кавказието, "Велика България" на Кубрат, си е при Северното Черноморие.
Прави разлика.
Още в 550 г. сириецът Захарий Ритор пише: „Край Каспийските врати живеят българи. Те имат градове. И алани — те имат пет града.“

Някои от имената на въпросните български градове:
Кумук, Самандар, Хумар

Интересни са някои от имената и на Бактрийските ( айде, ще напиша името, както са и викали гърците, щото явно Бълхара ти бърка яко в здравето ) градове:
Кумух, Самангар, Кумархк

Разбира се, доста се различават имената. :lol: :mrgreen:

И още нещо интересно ...
Арабският пътешественик Табари нарича страната в при-кавказието Булгар Балхк

И аз нямам идея дали "Кубратова" България не е просто продължение на "Стара Велика България", която се е намирала на североизток.
Може и да е, но си трябват още източници.
През IV век Старата Велика България била нападната от тюркутите — потомците на някогашните хуни. Малко след тях от изток връхлетели аварите
В 632 г. под предводителството на младият кан Кубрат ( на около 18-19 години ) българите удържат съкрушителна победа над аварите и някои от българските племена, които били под аварска власт, са освободени.

Очевидно все пак имаме някакво прекъсване на държавноста между 4-ти век и 632-ра година.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 09 сеп 2015 15:25

Der Schmarotzer написа:За незнам кой път пиша: никой не отрича, много близката родствена връзка между даки и гети - дори може преди новата ера даките да се наричали гети, а след новата ера гетите даки, но гетите/даките нямат нищо общо с готите. Това са два съвсем различни по етнически произход народа - това се доказва както по археологически находки, така и по езикови, описани от Рубрук, който е видял това със собствените си очи, а не по разкази и преразкази на знайни и незнайни хорица: royallib.com/read/de_rubruk_gilom/puteshestvie_v_vostochnie_strani_vilgelma_de_rubruk_v_leto_blagosti_1253.html#0
Ако си направиш труда да прочетеш в оригинал (пък и в някои от преводите е написано ясно) какво пишат ранните автори за готите, ще видиш, че те ги споменават с имена, които нямат нищо общо с гетите/даките - гройтунги (с формите греотинги/граутунги) и тервинги...Имената имат точен превод от немски и са с немското окончание -ung, което се използва за субстантивиране от глагол.
http://www.koeblergerhard.de/gotwbhin.html
http://www.mediaevum.de/wb4.htm - тук са дадени доста книжки и речници за готския език, разбирам, че немският ти е на ниво минус 150, ама ако искаш да опонираш с нещо разумно първо прочети, какво разумните хора са писали, а не повтаряй глупостите на тракедонистите...

Аз пък подозирам че си учил в германия(най вероятно) и си научил всички техни глупости !!! Защо е толкова важно за теб, да знам немски не мога да схвана :lol: Спокойно можеш да ми даваш сведения на английски и руски, щом ти е трудно да са на български :lol: Дразнещия ухото немски, не ми е нужен за да прочета и разбера всичко което ми трябва, а и да се оправям прекрасно в живота и без да ми се налага да го ползвам :mrgreen:
Не мога да схвана, как уеднаквяваш археологически находки от 3-4 век с писаници на някъв "кръстоносец" от 13-ти и накрая с немци и германци :shock:
А уж блогърите четяли сведенията "като дявола евангелието" :mrgreen: Искам да те питам като толкова натъртваш на тия кримски готи, археологическите разкопки от 3 до 13 век едни и същи ли са в Крим, за да установи оня Рубрик, че там 1000 години живеят тевтонци :?: И никой и нищо не е успял да ги промени въпреки че са попадали в обхвата на всички известни могъщи империи познати ни от средновековието и античноста, хуни, българи,хазари, руси, византийци, монголци :?:
Прекрасно знам как са наричани готите в началото! Не грОЙтунги, а греутунги и тервинги !!! Прекрасно знам и че такива германски племена не са открити ;)
Както прекрасно знам че Фритигер, Тотила, Аларик,Теодорик, също не са откривани векове след това при "немско" говорящите :mrgreen:

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 09 сеп 2015 17:41

Der Schmarotzer написа:За незнам кой път пиша: никой не отрича, много близката родствена връзка между даки и гети - дори може преди новата ера даките да се наричали гети, а след новата ера гетите даки, но гетите/даките нямат нищо общо с готите. Това са два съвсем различни по етнически произход народа - това се доказва както по археологически находки, така и по езикови, описани от Рубрук, който е видял това със собствените си очи, а не по разкази и преразкази на знайни и незнайни хорица: royallib.com/read/de_rubruk_gilom/puteshestvie_v_vostochnie_strani_vilgelma_de_rubruk_v_leto_blagosti_1253.html#0
koeblergerhard.de/gotwbhin.html

Аз пък подозирам че си учил в германия(най вероятно) и си научил всички техни глупости !!! Защо е толкова важно за теб, да знам немски не мога да схвана :lol: Спокойно можеш да ми даваш сведения на английски и руски, щом ти е трудно да са на български :lol: Дразнещия ухото немски, не ми е нужен за да прочета и разбера всичко което ми трябва, а и да се оправям прекрасно в живота и без да ми се налага да го ползвам :mrgreen:
Не мога да схвана, как уеднаквяваш археологически находки от 3-4 век с писаници на някъв "кръстоносец" от 13-ти и накрая с немци и германци :shock:
А уж блогърите четяли сведенията "като дявола евангелието" :mrgreen: Искам да те питам като толкова натъртваш на тия кримски готи, археологическите разкопки от 3 до 13 век едни и същи ли са в Крим, за да установи оня Рубрик, че там 1000 години живеят тевтонци :?: И никой и нищо не е успял да ги промени въпреки че са попадали в обхвата на всички известни могъщи империи познати ни от средновековието и античноста, хуни, българи,хазари, руси, византийци, монголци :?:
Прекрасно знам как са наричани готите в началото! Не грОЙтунги, а греутунги и тервинги !!! Прекрасно знам и че такива германски племена не са открити ;)
Както прекрасно знам че Фритигер, Тотила, Аларик,Теодорик, също не са откривани векове след това при "немско" говорящите :mrgreen:

1. На български сведенията на готите когато търсиш излизат обикновено простотиите на приятелите ти. На английски излизат всичко препечатано от немски и направено според английските разбирания за проблема и има известни отлики от немския текст. На руски излиза много кратък вариант и той е неизползваем.
2. Археологическите находки от Балканския полуостров и тези от Крим на готските племена са еднакви, но те се различават от дакийските археологически находки. Т.е. даките/гетите не са готи. А според Рубрук, описал това, което е видял със собствените си очи и чул със собствените си уши е немски език на кримските готи. До този момент не е засвидетелствано нито едно преселение на немски племена по тези земи, с изключение на готските преселение, т.е. това е население останало там от това преселение, вероятно има и доста смесвания с миналото около тях друго население, но в основата си остава немско по произход.
3.Ако се занимаваш с готите без немски няма как да се оправиш, ще повтаряш само глупостите на тракедонистите, защото отделните засягащи лошо теорията им факти те не ги свеждат до знанието на непосветените. Пример - ти дори не беше чувал за кримските готи...
4. Напротив, името Greutungi на немски се чете гройтунги, на латиснки може и да е греутинги (останалите му форми са Greothingi(греотинги), Grutungi(грутунги), Grauthungi(граутинги). Не съм запознат основно (т.е. на всяко населено място) с топонимията до 19 век нито на Швеция, нито на немските земи, нито на Испания, за да твърдя, че има или няма следи от тези племена. Този, който ги споменава пише също, че тези имена са заменени с други още преди него, т.е. доста отдавна и преди да почнат преселенията на запад.... А що се отнася до това, дали има нещо останало на изток, след тях са дошли доста племена и са покрили всичко без изключение. Може да има нещо останало на Крим, където са живяли кримските готи, но там местната топонимия също не ми е позната. Оставането на имена зависи от това, кой е останал след тях. Ако нямат наследници там няма да остане нищо - примери за това бол...
Ето ти значението на името Теодорик: http://www.behindthename.com/name/theodoric
А тези споменати от теб имена не съм ги срещал и при наследниците на даките/гетите...

Потребителски аватар
djd
Контакти:

Мнениеот djd » 10 сеп 2015 01:37

THE G.A.M.E написа:"Стара Велика България" е в при-Кавказието, "Велика България" на Кубрат, си е при Северното Черноморие.
Прави разлика.

Че то Северното Черноморие и Прикавказието са си едно до друго.

Какво смяташ за разкопките при Гьобекли тепе? Изкуствена черепна деформация от преди 10000 години, каменна глава - остригана с чумбас, релеф, изобразяващ хоро.
Гьобекли тепе е в Анадола, много близо до планината Булгардаг, за която преди говорихме тук с Der Schmarotzer. Това е доста далеч от Балхара. Черепната деформация и чумбаса са типични както при траките, така и при старите българи.
Дали все пак не сме местен народ? Свидетелства за присъствие на българи или поне хора, приличащи на българи, от хиляди години насам се срещат от всички страни на Черно море. Като че ли правим, струваме, все тук се въртим.

Потребителски аватар
za nas e toj religiq
Контакти:

Мнениеот za nas e toj religiq » 10 сеп 2015 01:55

Der Schmarotzer написа:1. На български сведенията на готите когато търсиш излизат обикновено простотиите на приятелите ти. На английски излизат всичко препечатано от немски и направено според английските разбирания за проблема и има известни отлики от немския текст. На руски излиза много кратък вариант и той е неизползваем.
2. Археологическите находки от Балканския полуостров и тези от Крим на готските племена са еднакви, но те се различават от дакийските археологически находки. Т.е. даките/гетите не са готи. А според Рубрук, описал това, което е видял със собствените си очи и чул със собствените си уши е немски език на кримските готи. До този момент не е засвидетелствано нито едно преселение на немски племена по тези земи, с изключение на готските преселение, т.е. това е население останало там от това преселение, вероятно има и доста смесвания с миналото около тях друго население, но в основата си остава немско по произход.
3.Ако се занимаваш с готите без немски няма как да се оправиш, ще повтаряш само глупостите на тракедонистите, защото отделните засягащи лошо теорията им факти те не ги свеждат до знанието на непосветените. Пример - ти дори не беше чувал за кримските готи...
4. Напротив, името Greutungi на немски се чете гройтунги, на латиснки може и да е греутинги (останалите му форми са Greothingi(греотинги), Grutungi(грутунги), Grauthungi(граутинги). Не съм запознат основно (т.е. на всяко населено място) с топонимията до 19 век нито на Швеция, нито на немските земи, нито на Испания, за да твърдя, че има или няма следи от тези племена. Този, който ги споменава пише също, че тези имена са заменени с други още преди него, т.е. доста отдавна и преди да почнат преселенията на запад.... А що се отнася до това, дали има нещо останало на изток, след тях са дошли доста племена и са покрили всичко без изключение. Може да има нещо останало на Крим, където са живяли кримските готи, но там местната топонимия също не ми е позната. Оставането на имена зависи от това, кой е останал след тях. Ако нямат наследници там няма да остане нищо - примери за това бол...
Ето ти значението на името Теодорик: http://www.behindthename.com/name/theodoric
А тези споменати от теб имена не съм ги срещал и при наследниците на даките/гетите...

1 Аз те попитах от кога, до кога са еднакви тия находки и продължават ли и след 5-ти век да са същите та чак до 13-ти :?:
Дори и да се различават от дакийските което далеч не е толкова вярно, така и не обясни по какво си приличат с "германските" :?:
Ако всичко което се е случвало в древноста беше записвано, сега просто нямаше да има за какво да спорим ! А факта че цели 1000 години се смесва с кво ли не друго население, обаче "запазва" тевтонския си език, е абсурд на абсурдите, на което дори децата в 4 клас ще се смеят :mrgreen: Значи траките забравят езика си за няколко стотин години, като някои дори за по малко от 200, пък готите видиш ли 1000 години си говорят на тевтонски и въобще не ги бърка, че от там са минали половината свят ???

2 Напротив, въобще не ми трябва да чета немските небивалици за готите! Има достатъчно други източници от които можеш да добиеш реална представа за готите :) И кой те светна че не бях чувал за кримските готи не разбрах :)
3 На немски може да се чете всякак, обаче името е засвидетелствано на латински , просто защото немски по туй време е нямало :lol:
Както и примерно немския Вулфила, всъщност се казва Урфил ! Тва как се превежда на немски :lol:
А превода който ми даде е достоен да му се посмеем :mrgreen:
Мисля че края е повече от красноречив "The Gothic original may have been Þiudreiks", демек всичко можем да си измислим, както ни отърва :mrgreen:

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 10 сеп 2015 10:07

za nas e toj religiq написа:1 Аз те попитах от кога, до кога са еднакви тия находки и продължават ли и след 5-ти век да са същите та чак до 13-ти :?:
Дори и да се различават от дакийските което далеч не е толкова вярно, така и не обясни по какво си приличат с "германските" :?:
Ако всичко което се е случвало в древноста беше записвано, сега просто нямаше да има за какво да спорим ! А факта че цели 1000 години се смесва с кво ли не друго население, обаче "запазва" тевтонския си език, е абсурд на абсурдите, на което дори децата в 4 клас ще се смеят :mrgreen: Значи траките забравят езика си за няколко стотин години, като някои дори за по малко от 200, пък готите видиш ли 1000 години си говорят на тевтонски и въобще не ги бърка, че от там са минали половината свят ???

2 Напротив, въобще не ми трябва да чета немските небивалици за готите! Има достатъчно други източници от които можеш да добиеш реална представа за готите :) И кой те светна че не бях чувал за кримските готи не разбрах :)
3 На немски може да се чете всякак, обаче името е засвидетелствано на латински , просто защото немски по туй време е нямало :lol:
Както и примерно немския Вулфила, всъщност се казва Урфил ! Тва как се превежда на немски :lol:
А превода който ми даде е достоен да му се посмеем :mrgreen:
Мисля че края е повече от красноречив "The Gothic original may have been Þiudreiks", демек всичко можем да си измислим, както ни отърва :mrgreen:

Пак пишеш глупости без да попрочетеш поне това, за което ти позволяват езиковите дадености:
Ето ти на руски за кримските готи заедно с литературата, включително и новата:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1 ... 1%82%D1%8B
Ето ти и малка част от археологическите находки от 5 и 6 век, на първата снимка:
https://de.wikipedia.org/wiki/Krimgoten
там е и литературата, в която има сведения за археологическите находки от немски тип в Крим през 5-6 век.
Що се отнася до езика кой и как може да го запази, това зависи от ред обстоятелства, които позволяват на някои народи или групи да си запазят езика хилядолетия, на други да се претопят доста бързо, на трети да образуват смесени говори. Как могат асирийците да запазят езика си повече от 3000 години, хазарите повече от 1300 години, или кавказките племена - само в Дегестан има над 120 езика и диалекта, които са запазени повече от 1000 години или гърците също в Крим, които запазват езика си също повече от 1500 години.
За развитието на немския език спри да пишеш глупости, защото дори такъв "специалист" по немски като твоята интимна приятелка Зигфрийдка се изложи в спора за този език. В някой от по-ранните постове съм написал кога и как се развива немският език през вековете...
Със сигурност не беше чувал за кримските готи, това се разбра от писанията ти когато разбра за тях...
За кой превод пишеш? За името Теодорик?
Ти къде си срещал имената на Тотила, Теодорик и останалите споменати от теб сред именната система на даките/гетите? Запознат ли си с това, за което казах, че не съм запознат - с местната топонимия в изброените от мен страни, за да твърдиш, че няма никакви остатъци от първоначалните имена на готите, които са немски по произход? И ако имаш някакви сведения от къде са почерпени, ако може с литературата... Защото до сега не си представил нито едно неоспоримо езиково или археологическо доказателство (всъщност ти и оспоримо не си представил) за идентичността на гети с готи...Ако имаш такова давай

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 10 сеп 2015 11:19

djd написа:Че то Северното Черноморие и Прикавказието са си едно до друго.

Почти.
Все пак иде реч за две различни формирования. ;)

djd написа:Какво смяташ за разкопките при Гьобекли тепе? Изкуствена черепна деформация от преди 10000 години, каменна глава - остригана с чумбас, релеф, изобразяващ хоро.
Гьобекли тепе е в Анадола, много близо до планината Булгардаг, за която преди говорихме тук с Der Schmarotzer. Това е доста далеч от Балхара. Черепната деформация и чумбаса са типични както при траките, така и при старите българи.
Дали все пак не сме местен народ? Свидетелства за присъствие на българи или поне хора, приличащи на българи, от хиляди години насам се срещат от всички страни на Черно море. Като че ли правим, струваме, все тук се въртим.

Ами първо според мен, находката край "Гьобекли тепе" е голям удар в лицето на ортодоксалната наука.
Щото освен човешките останки, уникален е и самият комплекс - архитектурата.
За сега се предполага, че е религиозен, логично на фона на подобни, които са с религиозно значение.

Иначе не-само древните българи са практикували трепанация на черепа.
Имаме го и чак в "Америките".

Да, със сигурност около Черно море и като цяло на Балканите, са съществували много по-древни цивилизации от познатите ни.
Но няма смисъл бързо-бързо да се обявяват за тракийски/български.
Аз съм на мнение, че "траките" са наследници ( не генетични ) ... На по-стари Балкански цивилизации.
Но не ми се вярва тук да е най-старата цивилизация.
Един Мохеджо Даро, например, е поне на 30 000 години.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Върни се в “Свободна зона”