История на българите-факти,мнения,теории
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: История на българите-факти,мнения,теории
Две различни империи два различни владетеля-нормално от гледна точка на различните култури всеки да си държи на титуловането.Нашия се съобразява с ромейската но иска и да запази българската.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България
- za nas e toj religiq
- Контакти:
alexveselinov написа:Това не е вярно, на местните хора живеещи на територии завладени от Рим се дава ограничен вариант на римско гражданство, А през 3 век се дава гражданство на всички свободни хора живеещи в империята. Прочети малко римско право, за да не ставаш за смях.

alexveselinov написа:Типично автохтонско мислене, хващаш се за една дума и не гледаш цялостната картина..
Ти пишеш безмислици бе човек, даже няма за кво да се хвана !!!! А уж си с претенциите за знаещия

alexveselinov написа:Много ще ми е интересно да науча, държа да ми отговориш!
Естествено че ще ти отговоря: Аварски ХАГАНАТ , Хазарски ХАГАНТ и хунски СЪЮЗ! Ей тва са ти народите !!!! Същите народи като "ромейския"

Та кой, кого е изтласкал не ми става ясно, ти обаче явно знаеш, така че целия съм в слух !!!
alexveselinov написа:Мундо е наследник на Атила избягал при гепидите..така го определя Йорданес. И римляните и гепидите и готите са използвали наемни български отряди, това си е редовна практика в средновековието, нищо ново . Фолкисториците използват тези факти, за да създадат внушението, че по-това време на нашата територия са живели българи![]()
И цитата, който постнах на Енодий много ясно разграничава готи и българи, не разбрах твоя какво цели. Ето още малко от Енодий...
''И готите и българите са учудени, че се намират люде подобни на тях, и че виждат всред човешкият род противник равен на себе си.....''
И какво стана със Сребърния кодекс? Някакъв коментар? Неграмотните блогъри пак те провалиха![]()
Както вече споменах, ти си дори по зле от блогърите, а си мислиш че мен ме обърквали

Къде са живели, тия българи че всички ги ползват когато си поискат ?????
Да не би да става въпрос за тези българи от арменската география «Ашхарацуйц». " мястото откъдето започва Сарматия, се обитава от «гермаските българи» и то се нарича Загора. ????
За сребърния кодекс ти пуснах един голяяяям червен текст, така че чети, кво изследване са направили хората и кво им е заключението

alexveselinov написа:Дай ги тези цитати да ги видя, че линковете на се отварят.
И съм го казал и преден мой пост. Грешката тръгва от Касиодор, Йорданес преписва от него и си добавя свободни съчинения.....
Дадени са ти източници, издания, страници и тн, така че и сам можеш да си ги намериш!! Дори повечето цитати са ти в оригинал, така че имаш цялото необходимо инфо!!!! Щом не се отварят как точно да ти ги дам ???
Касиодор и Йордан са живяли по едно и също време, това обаче не обяснява защо и по старите автори все се бъркат

alexveselinov написа:Византийските автори използват понякога титлата Архонт за обозначаване на българските владетели. Среща се и на печати на български владетели, същите автори са наричали ''архонт'' чуждите владетели, за да подчертаят по-ниското им положение спрямо византийския император.
"KANACYBHГН" е титла засвидетелствана при Омуртаг и сина му Маламир. В надписа на Крум от с. Маломирово се използва конструкцията APXON YBHNГH. Има спорове как се превежда "KANACYBHГН" и не се наемам да ги коментирам.
Аз си имам своя теория и не ангажирам никой с нея...
Сведенията за появата на титлата "KANACYBHГН" както и каган ("Михаил каган ") са не по-ранни от първата четвърт на ІХ век и съвпадат по време с рухването на Аварския каганат. Много възможно е престижната имперска титла да е преминала (поне западно от Днепър) в български ръце ?
Браво специалисте, много умно заключение! Само дето тука автора явно не е византийски, и ползва ромейската титла за да се принизи сам !

za nas e toj religiq написа:djd написа:za nas e toj religiq написа:Интересно ми е довечера ще го дочета, обаче не мога да разбера , защо цялата ни история се върти около тия "славяни" ? Тук, "славяни", там "славяни", на където и да погледнеш все "славяни"Българи и ромеи никъде няма
![]()
Като се вземе на предвид обаче, че славяни няма а има словени, картинката придобива съвсем различен поглед! Та кой, най накрая ще я промени
Ами Ч.Бонев твърди (ако съм разбрал правилно), че старите славяни всъщност са траки. Или по-точно досега сме ги наричали траки, оттук нататък - славяни.![]()
След идването на римляните, част от праславяните (траките) се пръскат нагоре към Карпатите и още по-нагоре и получават нови имена.
Дотук съвпада с Димитри Хоматиан, който говори същото за мизите.
Крамолата значи е къде сме ний в целата схема. Траките и славяните ще ги наглАсим некак си.
Работата не е баш тъйИсториците ни просто се опитват да не бягат от името "слвяни", а да му изнамерят нова функция, че да не е баш в пълно противоречие със руската и немската конспирация, щото всички ще ги обявят за луди
![]()
Ако забелязваш горе в текста пише гърци и склабои !
Защо гърци, а не ромеи ??? Става въпрос за началото на 9 век, кви са тия гърци ????
За гърците не знам, но му прочети книгата на Чавдар Бонев за праславянските племена и ще видиш какво пише. Във втората част май беше има една доста интересна част за църквата при гетите, Залмоксис и връзката с будизма, връзката с християнството. Каквото и ще да е, на книгата отгоре пише БАН. Не е блог.

Та затова казвам, че траките и славяните ще се уредят някак си в схемата - ще угодим на руснаците, на гърците. Това което писах по-назад за Загоре, се обяснява с връзката славяни-траки.
Големият въпрос е къде са българите, кои са българите. Това трябва да се докаже, защото иначе ще продължават да ни разнасят по различни краища на Азия.
- za nas e toj religiq
- Контакти:
THE G.A.M.E написа:za nas e toj religiq написа:За мен най логично би звучало: "Великия/могъщия владетел Омуртаг, архонт от бога избран ...
Не е трудно да предположим, че Омуртаг слага "архонт", за да има тежест надписа и когато го четат ромеи.
Иначе най-вероятно цялото КАНА'СЮБИГИ, е титла, която както посочих в по-предходни поустове, има превод единствено на индо-иранското наречие, на което са си хортували народите от областа между Иран и Туран.
Никва тежест не може да слага с тоя архонт! Стига сте се излагали

Все едно ти да напишеш за себе си : Аз великия император Играта, принц от бога в тез земи

- za nas e toj religiq
- Контакти:
djd написа:za nas e toj religiq написа:djd написа:za nas e toj religiq написа:Интересно ми е довечера ще го дочета, обаче не мога да разбера , защо цялата ни история се върти около тия "славяни" ? Тук, "славяни", там "славяни", на където и да погледнеш все "славяни"Българи и ромеи никъде няма
![]()
Като се вземе на предвид обаче, че славяни няма а има словени, картинката придобива съвсем различен поглед! Та кой, най накрая ще я промени
Ами Ч.Бонев твърди (ако съм разбрал правилно), че старите славяни всъщност са траки. Или по-точно досега сме ги наричали траки, оттук нататък - славяни.![]()
След идването на римляните, част от праславяните (траките) се пръскат нагоре към Карпатите и още по-нагоре и получават нови имена.
Дотук съвпада с Димитри Хоматиан, който говори същото за мизите.
Крамолата значи е къде сме ний в целата схема. Траките и славяните ще ги наглАсим некак си.
Работата не е баш тъйИсториците ни просто се опитват да не бягат от името "слвяни", а да му изнамерят нова функция, че да не е баш в пълно противоречие със руската и немската конспирация, щото всички ще ги обявят за луди
![]()
Ако забелязваш горе в текста пише гърци и склабои !
Защо гърци, а не ромеи ??? Става въпрос за началото на 9 век, кви са тия гърци ????
За гърците не знам, но му прочети книгата на Чавдар Бонев за праславянските племена и ще видиш какво пише. Във втората част май беше има една доста интересна част за църквата при гетите, Залмоксис и връзката с будизма, връзката с християнството. Каквото и ще да е, на книгата отгоре пише БАН. Не е блог.![]()
Та затова казвам, че траките и славяните ще се уредят някак си в схемата - ще угодим на руснаците, на гърците. Това което писах по-назад за Загоре, се обяснява с връзката славяни-траки.
Големият въпрос е къде са българите, кои са българите. Това трябва да се докаже, защото иначе ще продължават да ни разнасят по различни краища на Азия.
Въпроса за гърците беше риторичен, помисли малко ! Щом се ползва гърци, а не ромеи, значи се има предвид тая част от империята, която е гръцко говоряща !! Обаче явно има и друга част в тая империя, която не е гръцкоговоряща и не случайно се казва словени

Може да се сетиш , в кой район се създава и разпространява това слово! Та въпроса е кой се е наричал словен, и как църхо изнамира старите ...... буквички и ...

-
za nas e toj religiq написа:Никва тежест не може да слага с тоя архонт! Стига сте се излагали
Все едно ти да напишеш за себе си : Аз великия император Играта, принц от бога в тез земиНе ти ли звучи някак глупаво и смешно
Aрхонт е една от висшите военно-административни титли в И.Р.И. но е далеч от смисълът на императорската.
Равностойна на императорската е именно КАНА/КАН.
Само можем да гадаем защо е добавил архонт, както аз предполагам, за тежест през враговете ни.
Но да се кичи само с титлата архонт... Е, нека кажем, че най-вероятно щеше да се раздели с главата си още на минутата, след като е заявил, че не е КАН, а е архонт.
Няма такъв филм в който български владетел би се кичил само с титла, по-ниска от императорската.
za nas e toj religiq написа:Въпроса за гърците беше риторичен, помисли малко ! Щом се ползва гърци, а не ромеи, значи се има предвид тая част от империята, която е гръцко говоряща !! Обаче явно има и друга част в тая империя, която не е гръцкоговоряща и не случайно се казва словениА кои са тия словени мисля и сам можеш да се сетиш
![]()
Може да се сетиш , в кой район се създава и разпространява това слово! Та въпроса е кой се е наричал словен, и как църхо изнамира старите ...... буквички и ...
Май всеки си говори за неговите си работи и не гледа какво пише другия. Поне аз.

Аз явно изобщо не съм вникнал какво точно си искал да кажеш.
Видях, че си писал, че славяните са ги писали навсякъде и реших да отговоря на това, без да гледам другото.
За славяните досега съм чувал няколко версии:
- че са различен народ, дошъл от север
- че са Гети
- че не са славяни, а словени, т.е. хора на словото
Аз ти дадох пример за друга версия, от споменатия Ч.Бонев, който казва, че славяни в античния смисъл и траки, е едно и също нещо.
Според автора обаче, българите са нещо различно от славяните и траките и идват от изток.
Според същия всички днешни славяни произлизат от Балканите (руси, поляци, чехи, ...), само ние сме пришълци тук.
Та май загубих интерес към творчеството на Ч.Бонев. Прочитането беше полезно, само затвърди предишната ми позиция.
Ако българите са различен народ от славяните/траките, то днес ние на какъв език говорим? И защо този език е толкова близък с македонски, сръбски, руски, украински?
Ако говорим на славянски език, къде изчезва езикът на Аспаруховите българи? Как е възможно водещият, управляващият етнос да даде името на държавата, а да си загуби езика и да започне да говори чужд език? Това е безумна теза.
Че ние под вековна чужда власт не сме го направили.
- za nas e toj religiq
- Контакти:
djd написа:za nas e toj religiq написа:Въпроса за гърците беше риторичен, помисли малко ! Щом се ползва гърци, а не ромеи, значи се има предвид тая част от империята, която е гръцко говоряща !! Обаче явно има и друга част в тая империя, която не е гръцкоговоряща и не случайно се казва словениА кои са тия словени мисля и сам можеш да се сетиш
![]()
Май всеки си говори за неговите си работи и не гледа какво пише другия. Поне аз.
Аз явно изобщо не съм вникнал какво точно си искал да кажеш.
Видях, че си писал, че славяните са ги писали навсякъде и реших да отговоря на това, без да гледам другото.
За славяните досега съм чувал няколко версии:
- че са различен народ, дошъл от север
- че са Гети
- че не са славяни, а словени, т.е. хора на словото
Аз ти дадох пример за друга версия, от споменатия Ч.Бонев, който казва, че славяни в античния смисъл и траки, е едно и също нещо.
Според автора обаче, българите са нещо различно от славяните и траките и идват от изток.
Според същия всички днешни славяни произлизат от Балканите (руси, поляци, чехи, ...), само ние сме пришълци тук.
Та май загубих интерес към творчеството на Ч.Бонев. Прочитането беше полезно, само затвърди предишната ми позиция.
Ако българите са различен народ от славяните/траките, то днес ние на какъв език говорим? И защо този език е толкова близък с македонски, сръбски, руски, украински?
Ако говорим на славянски език, къде изчезва езикът на Аспаруховите българи? Как е възможно водещият, управляващият етнос да даде името на държавата, а да си загуби езика и да започне да говори чужд език? Това е безумна теза.
Ами не съм стигнал до Бонев все още, за това не го коментирам

Ама и без да го чета, съм наясно че са едно и също нещо

И лично за мен тази версия ми звучи по правдоподобно, от колкото версията за робите!
Въпреки че и за мен е необяснимо , защо и в гръцкото и в арабското название има буквичката К ? Ако приемем че гърците не са може ли да произнесат съчетанието "сл", то при арабите тоя проблем отсъства! Що тогава и те я слагат тая буква в сакалиби ?
Това което ме кара да се доверявам повече на първата е факта, че Урфила става архиепископ в Антиохия и със сигурност е продължил делото си от Мизия!
Факта обаче че учението му е обявено за ерес, напълно обяснява липсата на документи с тази писменост в рамките на империята! Въпреки че уж по тяхно настояване братята тръгнали към моравия точно с тия буквички! И точно заради туй май Методи цели 3 години се е търкалял из тъмниците в Рим и е обявен за еретик

- Der Schmarotzer
- Контакти:
djd написа:....
Първо, кой е водещият етнос и какво разбираш под термина водещ етнос? И до кога е водещ? Второ след официалното приемане на християнството се променя и политиката спрямо държавния език. Нямам спомени след официалното християнизиране и настройване на държавната машина на тези честоти, да има текстове на държавно ниво, подобни на тези от каменните надписи, но не тези на гръцки (мисля, че има само една малка преписка на Тудор Доксов с един български термин). Според последните изчисления българите са 100 000 хиляди, спрямо морето славянско/тракийско население, чийто език на всичкото отгоре е бил официализиран на църковно и държавно ниво - според теб къде ще отиде езикът на малцинството? Водещ/Управляващ етнос дал името на държава и не оставил никакви следи е например Древная Рус - дали сега русите говорят на варяжки? Или Китай на монголски?
Ние сме Левски, Левски (София)!!!
Der Schmarotzer написа:djd написа:....
Първо, кой е водещият етнос и какво разбираш под термина водещ етнос? И до кога е водещ? Второ след официалното приемане на християнството се променя и политиката спрямо държавния език. Нямам спомени след официалното християнизиране и настройване на държавната машина на тези честоти, да има текстове на държавно ниво, подобни на тези от каменните надписи, но не тези на гръцки (мисля, че има само една малка преписка на Тудор Доксов с един български термин). Според последните изчисления българите са 100 000 хиляди, спрямо морето славянско/тракийско население, чийто език на всичкото отгоре е бил официализиран на църковно и държавно ниво - според теб къде ще отиде езикът на малцинството? Водещ/Управляващ етнос дал името на държава и не оставил никакви следи е например Древная Рус - дали сега русите говорят на варяжки? Или Китай на монголски?
Там с варягите работата не е много ясна. Моделът е същия - идват некви страшни батки, създават държава и се изчезват яко дим в "огромното славянско море".
Водещ етнос разбирам да командва държавата и да поръчва музиката.
Или викаш събрали са се едни 100к българи, пата-кюта пребили ромеите, завладели новата земя и Аспарух казал на славяните - предавамесебеваштамама, от сега насетне тук ще бъде България, аз съм на кон и ще говоря по вашенски, че ние сме малко, отскоро сме и леко прости си падаме. И после що българин е останало, Борис едно ги е изклал.