Der Führer написа:ДАНС-е ... така няма да я докараме доникъде . Аз пиша нещо , ти ми казваш че съм лъжец и манипулатор ... Аз мога да потвърдя тезата си за Ванче Михайлов с изследване на историци .Така ... дай да си сверим източниците , че иначе става несериозно . Все пак се надявам да ползваш нещо различно от Уикипедия .
Едва ли има някой по-компетентен от мен в този форум по "темата" за Ванче Михайлов,
ето, заповядай!
Източниците са спомените на Иван Михайлов, както и:
тук има описани много източници:
Този период е изключително добре документиран, тъй като хърватските и българските архивисти издадоха четири документални тома. (N. Kisic Kolanovic, Prijatelstvo po mjeri ratnog vremena 1941–1945, Zagreb, Hrvatski drzavni arhiv, 2003, s. 331; Poslanstvo NDH u Sofiji. Diplomatski izvjestaji 1941–1945. Priredila N. Kisic Kolanovic, Svezak 1-2, Zagreb, Hrvatski drzavni arhiv, 2003, s. 782-742; България и Независимата хърватска държава (1941–1944). Дипломатически документи. Съст. М. Тодоракова. С., 2004. Вж. и M. Ristovic, Ivan – Vanco Mihailov izmedu nezavisne drzave Hrvatske I Bulgarske (1941–1944), Istorija 20 veka, Br. 1–2, Beograd, 1986, s. 139–153.)
В началото на септември 1944 г. с благословията на Адолф Хитлер Третият райх възлага на Ив. Михайлов да застане начело на независима Македонска държава по подобие на Хърватската, но той след среща със съратниците си в Скопие отказва.
из книгата на Валтер Хаген „Тайният фронт”:
„Когато Хитлер най-сетне се реши да вземе предвид учредяването на една македонска държава, именно през лятото 1944 год. беше вече твърде късно. Тогава Румъния беше се вече отметнала и цялото положение на Балкана се беше променило из основи. Ако и да беше, следователно, пропуснат истинският момент, немската тайна служба, по високо нареждане, трябваше да създаде връзка с Михайлов и да му предложи да иде в Македония, за да обяви там самостоятелността на страната. Михайлов действително се остави да бъде заведен с един немски самолет в неговата родина. Но когато той дойде там(Скопие) заяви на хората за връзка от немската тайна служба, съвсем откровено, че било твърде късно за тъкменото основаване на държавата и че той не могъл да поеме отговоността да тикне своя народ в една безсмислена авантюра, без всеки изглед за успех. Немската тайна служба не отмъсти на Михайлов за този отказ; напротив взеха се всички мерки при разгрома на Германия да се спаси живота на македонския водач, така че Михайлов днес е в положението от сигурно място да ръководи ВМРО с твърда ръка.”
Сега се надявам да си доволен!
Alkonost написа:Строго по темата:
След като установихме с неопровержими доказателства, че Степан Бандера е изрод, садист, предател, дегенерат и престъпник срещу човечеството, е време някой от дежурните модератори да промени заглавието в духа на горния ред и да заключи темата, за да не стресираме още повече невръстната аудитория.
След 150 коментара, не бяха предоставени никакви доказателства за написаното от теб, освен голи думи без никаква истарическа или фактологична стойност, напротив, бяха предоставени много доказатества, които показват точно обратното, че Бандера не е бил фашист, изрод, садист, предател, дегенерат и престъпник срещу човечеството, а е бил патриот, който е обичал своята родина и се е борил с окупаторите й!