djd написа:Значи Хоматиан пише "мъртвото море" без главни букви, същевременно планината Олимп я пише с главни. Сегашното Мъртво море е на юг, а Хоматиан праща мизите на север и после те пак идват от север през Дунава. Освен това знаеш легендите за името на Черно море. Знаеш и че в по-голяма дълбочина си е мъртво заради сероводорода.
За Лъв Дякон и Никифора съм сбъркал, признавам. Но това не променя същността на написаното. Значи и по времето на Петър мизите са българи.
Булгар даг го споменах във връзка с твоя коментар "българи в Мала Азия". Знам, че не е Олимп, но си е Мала Азия.
За българите там се смята, че са изселени от Василий II. За тях пише арменецът Аристакес Ластиверци в същото XI-то столетие. Той казва, че Василий ги е изселил на Изток и после разказали играта на арменците.
За Страбон. Цитирах го, защото той описва къде живеят мизите и това е доста векове преди н.е.
Не е лошо първо да погледнеш така наречените мапа мунди или т-о карти, по които са обяснявали света по времето на автора и да наслагаш всички тези названия, които е използвал Хоматиан и ще видиш, че има доста несъответствия и в разказа му и в част от твоето обяснение.
Що се отнася до преселени българи в Мала Азия, има едни 120 хиляди, които са преселени там доста преди времето на Василий II
Да Булгар даг наистина е в Мала Азия, но 900 км са си голямо разстояние...
Само, че какво доказва Страбон за връзката на мизите с българите?
Лъв Дякон като всички византийски автори, както е обяснено в една от дадените статии, които май не си прочел, архаизират имената, за да ги назоват с познати имена дадени на тях от древни авторитети. Както са назовани част от днешна Северна България - Крайбрежна Дакия, Вътрешна Дакия - областта около София, Първа Мизия около Белград и прочие:
bg.wikipedia.org/wiki/Вътрешна_Дакия#/media/File:Moesia_-_AD_400.png
и това са само част от архаизираните имена. Ако се вземат например автори писали през 15-17 век, има още изгъзици, но това е част от образованието им - например Мадекония свършва до Траянови врата и включва и Адрианопол...
Така, че леко с извори като Хоматиан, за съвремеността в която живее, може да бъде полезен много, но за събития случили се преди повече от 16 века....
Та не ми показа и друг извор, ако може по-близък до времето на събитието, в който се казва, че Александър преселил мизите...