Собственици, благодетели ... на къде върви БГ футболът

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
BDP1988
Контакти:

Re: Собственици, благодетели ... на къде върви БГ футболът

Мнениеот BDP1988 » 13 авг 2015 11:07

Какво ще кажете относно следния формат на А група - 10 отбора, както е сега, 4 мача един срещу друг, след края на 36-те кръга първият е шампион, вторият печели място в квалификациите за Лига Европа, отборите от 3-то до 5-то играят плейоф, с който да определят третия класирал се за Лига Европа, като съответно отборът на 3-то място играе във финала на въпросния плейоф, а отборите на 4-то и 5-то място в мач помежду си определят неговия опонент, смятам, че ще е доста интригуваща борбата за челните места, така повече отбори ще са мотивирани да играят докрай и да спечелят едно от тези места. При изпадащите ситуацията е следната - отборът на 10-то място изпада директно, отборите от 7-мо до 9-то играят плейоф, като 9-я отива директно на 'финала' на този плейоф, а загубилият мача между отбор 7 и отбор 8 играе с него, като вече на въпросната финална среща спечелилият отбор остава в групата, загубилият изпада!

Под тази форма всеки отбор ще е мотивиран да се бори докрай в мачовете си, защото ще е малка разликата от това да се бориш за място в Европа или да си замесен в борбата за оцеляване, има си и ясно откроена 'златна среда' -6-то място, което може да е за цел на отбор без претенции за Европа, но с опасения от изпадане, един вид, това може да се определи като 'Малката титла'

В Б група също може да се оформи подобен плейоф, първият се класира директно, а отборите от 2-ро до 5-то играят плейоф (2-ри срещу 5-ти и 3-ти срещу 4-ти, победителите в мачовете определят финалистите, а победата във финала определя кой ще получи промоция), при изпадащите последните 4 отбора изпадат, за да ги заменят първите от четирите В групи. Отборите от 12-то до 9-то от Б група играят плейоф (9-ти срещу 12-ти и 10-ти срещу 11-ти, като загубилите от двата мача се изправят един срещу друг, загубилият от този мач също изпада във В група), а завършилите на 2-ро място във четирите В групи играят мачове помежду си, като двойките се определят чрез жребий, победителите от двата мача определени чрез жребий играят финален мач, победителят от който се класира за Б група!

Въпрсните срещи от различните плейофи се играят на предварително определени стадиони (както е в Англия на Уембли), като по този начин в избрания град ще се съберат повече фенове (полицията евентуално ще си има работа доволно) по-лесно ще е за организация и да се оформи като телевизионен продукт, защото ще си има доволно зрелище по тези мачове! Според мене има хляб в идеята и е нужно да се помисли върху нея, интересно ще ми е вашето мнение и бихте ли се нагърбили да поеме инициатива за популяризирането й?

Потребителски аватар
Pragmatichen

Мнениеот Pragmatichen » 13 авг 2015 11:11

Хора, България уж е около 7 млн, от които около 3 млн са навън, в чужбина.
Тук има 2.5 млн пенсионери, около 1 млн деца и то какво остана?
Не смятам поне и 1 млн цигани?
Кой искате да ходи на мачове, пенсионерът с 200 лв пенсия ли?
Или работещ за 400-500 лв, който с тази сума изхранва жена и 2 деца и е роб на банките?
В Германия, която давате за пример, дори на мач от втора бундеслига ходят по 30-40 000 зрители, в първа буднеслига редовно на мач ходят средно по 45-55 000 зрители.
Отделно за обикновения германец не е никакъв проблем да купи за цялото семейство шал, тениски, шапки, сувенири и т.н.
Когато Швеция игра бараж с Португалия за отиване на СП2014 , коментатора каза, че за обикновения швед не е никакъв проблем да пътува до Бразилия и да пътува там огромни разстояния, за да гледа мачове, ако Швеция се класира.
Колко българи можеха да си позволят да отидат до Бразилия, ако ние се бяхме класирали?
Разберете, от пръдня боя не става....ВСИЧКО ОПИРА ДО ПАРИ.
Аз съм сигурен, че още до Коледа поне 1-2 отбора от А група ще обявят фалит, особено при големи глоби от БФС за някои нарушения.
Какъв е смисълът да участва Локо Пд и Пирин, след като още в 4 кръг е ясно, че са сигурни изпадащи.
Оттам идва и въпросът, А група, която беше с 16 отбора, после с 14, после с 12, сега с 10, а ако до Коледа остане с 8 или 9 , що за Професионална А група е и за какъв професионален футбол говорим?!?
Нещата са ясни...аматьорско ниво ни приляга, редно е да се приеме и най-вече заради излагациите на националния отбор.
Няма какво да казваме на черното - бяло, истината е, че футболът у дома е в кома и за да не отпадаме догодина и от отбори от гибралтар и сан марино, е редно най-сетне Боби да спре лапачката и да превърне футбола в аматьорски.
Хич и той да не го приеме, то времето и живота ще го наложи.
Максимум до 5 години в Бг професионален футбол няма да има.
Щом 90 годишен клуб като Локо Сф днес е разпуснат, какво ни остава?
Държава, в която пациентите бият лекарите, не е държава.

Потребителски аватар
Sstefanov
Контакти:

Мнениеот Sstefanov » 13 авг 2015 11:13

BDP1988 написа:На отборите с голяма фенска маса не са им нужни никакви такива благодетели, все се разправя как половината България е червена, другата синя, Пловдив е такъв и онакъв, е, да приемем, че на четирите големи отбора, като ЦСКА, Левски, Локо и Ботев към 100 000 са верните и можещите, милеещите за клуба, та, всеки от тях да дава по 5лв месечно или 60лв годишно прави 6млн лв годишно от това перо, плюс приходи от билети, сувенири, тв права, реклама, плюс приходи от трансфери - бюджет от 12/15млн е напълно реален и поставя ситуацията в съвсем друга светлина. Проблемът със съвестността на управляващите биха се решили, като именно тея даващите/ регистрирани фенове определят кои да са те, чрез избори, след които избраните да получат 3 годишен мандат, по време на който да се търси строга отчетност. Простичко е, не трябва много акъл, а съвест и мерак. Когато се изготви статегия и резултатите почнат да се показват съм сигурен, че всеки би давал и повече, но да кажем цифрата е 20лв (горе/долу по левче от надницата на ден!) от всеки един от 100-те хиляди - това прави само от тях 24млн годишно!!! Никакви Домусчиевци Манджуковци, Божковци, Ганчевци, Титанци, Лупита, Батковци, Тотоневци, Прасчовци, Цецовасилевци и всекакви други такива не са нужни на големите отбори!!!

Ти си луд... нищо от това което казваш не може да се случи. По 100 хиляди фена хаха (Фен съм на Левски) няма такова нещо. Феновете на Левски и Цска са не повече от 20-30 хиляди , а склонните да дават пари са още по малко!

kalinek
Контакти:

Мнениеот kalinek » 13 авг 2015 11:20

Колко футболиста ще искат да играят за 300 лв? Колко да стане билета, при положение, че средната заплата у нас е около 400-500 лв?

Ей това е приказката- футболягите като неискат да играят за 500- 600лв да идат и да работят като барманчета, сервитьорчета, манекенчета или общаци или каквото там си намерят - те са много'' умни и интелигентни'' и няма да имат проблеми в намирането на работа
Решението е едно- НЕпрофесионален футбол- като Малта например и съм сигурен че резултатите няма да са по- лоши от сегашните , обаче на никой не му стиска да го предложи и направи- кокала е голям и дебел и не искат да го пуснат

drvasko98
Контакти:

Мнениеот drvasko98 » 13 авг 2015 11:23

bobo_13 написа:Единствено Левски и ЦСКА могат да се издържат с феновете си и то ако всеки мач си пълнят стадионите. И плащат средно по 15 лева за билет.......20000 чвека на всеки мач по 15 лв. за 18 домакинства(както е в момента)...ето ти едни 5.5 млн само от билети. като добавиш тв права, някой и друг фен артукул, някой спонсор и може спокойно да ги докараш до 7 млн лева приходи......а ако се класираш за ЕКТ само в предварителните кръгове можеш да си докара още 1-1.5 млн лева......и какво излиза едни 8 млн бюджет.....повече от този на Левски в момента......товва е една пожелателна картинка....

Аз ти казвам, че дори и във Висшата лига в момента да вкарат Левски и ЦСКА няма да съберат по 20 000 на всеки мач при 15 лв билет.

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 13 авг 2015 11:28

Тази тема е дъвкана много пъти. На този етап това са си някакви мечти и няма как да се случи. Причините са доста, като ограничен пазар, силно променливи приходи и др.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 13 авг 2015 11:35

Sstefanov написа:
BDP1988 написа:На отборите с голяма фенска маса не са им нужни никакви такива благодетели, все се разправя как половината България е червена, другата синя, Пловдив е такъв и онакъв, е, да приемем, че на четирите големи отбора, като ЦСКА, Левски, Локо и Ботев към 100 000 са верните и можещите, милеещите за клуба, та, всеки от тях да дава по 5лв месечно или 60лв годишно прави 6млн лв годишно от това перо, плюс приходи от билети, сувенири, тв права, реклама, плюс приходи от трансфери - бюджет от 12/15млн е напълно реален и поставя ситуацията в съвсем друга светлина. Проблемът със съвестността на управляващите биха се решили, като именно тея даващите/ регистрирани фенове определят кои да са те, чрез избори, след които избраните да получат 3 годишен мандат, по време на който да се търси строга отчетност. Простичко е, не трябва много акъл, а съвест и мерак. Когато се изготви статегия и резултатите почнат да се показват съм сигурен, че всеки би давал и повече, но да кажем цифрата е 20лв (горе/долу по левче от надницата на ден!) от всеки един от 100-те хиляди - това прави само от тях 24млн годишно!!! Никакви Домусчиевци Манджуковци, Божковци, Ганчевци, Титанци, Лупита, Батковци, Тотоневци, Прасчовци, Цецовасилевци и всекакви други такива не са нужни на големите отбори!!!

Ти си луд... нищо от това което казваш не може да се случи. По 100 хиляди фена хаха (Фен съм на Левски) няма такова нещо. Феновете на Левски и Цска са не повече от 20-30 хиляди , а склонните да дават пари са още по малко!

Съгласен съм, до 10 000 се интересуват живо от отборите, играчите мачовете и ходят поне на 30 %-та от домакинствата.
Още толкова се интересуват но не ходят на мачове и още 10-на хиляди се интересуват но просто колкото да са информирани.
Фенове на ЦСКА и Левски които не знаят имената на поне 5-ма играчи от сегашния отбор няма какво да ги броим, питам една мома
дето ми вика "От Левски съм" кажи един футболист от сегашния отбор и отговора е: Гонзо! Такива фенове на ЦСКА и Левски няма смисъл
да се броят. ЦСКА и Левски могат да разчитат на не повече от 30/35 000 човека за някаква подкрепа. То се и видя с акциите.
Мисля че под 5500 човека закупиха акции айде да кажем че е имало проблем за това че се продаваха само в София но едва ли
ако имаше и в страната щеше да се дори удвои тази бройка. За Левски не знам бройката не съм се интересувал но те поне продаваха
кампанийно в цялата страна така че може и да са били повече.

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 13 авг 2015 12:05

Решението е само едно. Да се изберат 10-12 отбора и да се оформи една А група, които имат добри школи и имат история и фенове и държавата да им отпуска - 2-3 млн на година. Да се оформи една Б група с 12-14 отбора и на тях държавата да дава по 500 000 лв. Така или инчаче футболът е най-масовия спорт и най-гледаем и е нормално да се насочат към него.

Ето така само за футболът държавата ще дава около 40-42 млн на година. Съответно като изпадне или влезе в А група даден отбор му се намаллява/увеличава субсидията. Така всички ще имат равен старт и вече ще се вижда и тяхното развитие. Ако има добър мениджмънт даден клуб ще върви напред, ще развива школата, ще привлича фенове......РАзбира се, че всеки клуб ще е длъжен да поддържа и стадиона си.

Съвсем спокойно ако държавата отпусне 120 млн за всички спортове и те се дадат нна клубовете ще има повече успехи. ОК, и още около 5 млн дбюджет на Министервството на спорта. Ако трябва да се гласуват оше 20-30 млн за подготовка на спортистите, които имат шансове за успехи. Сега се харчат някакви милионми за олимпийци, а те отиват само на разходка :)

Аз не виждам къде отиват в момента тези близо 120 -150 млн лева, които са бюджет на Министерството на спорта. Ако се дадат 40 млн на футболните клубове, 10 млн за баскетбол, 10 млн за волейбол; по 5 млн за щанги, борба, бокс, плуване, лека атлетика.......нещата ще са много по-добре.

Всичките ми цифри са примерни...със сигурност някъде в някое министерство ще има разчети. Като гледам сега познати си плащат за да спортуват децата им. Да играе футбол на месец отиват към 100-200 лв, за другите спортове всеки вади от джоба си....е тогава за какво се отпускат тези пари за спорт???? като всеки си плаща?
Това е единственото спасение за футбола. Може да се помисли и за баскетбола и волейбола да се отпускат няколко милиона и към другите спортове.
Мисля, че ако
Интериорни врати - Врати хармоника

Потребителски аватар
BRF
Контакти:

Мнениеот BRF » 13 авг 2015 12:08

С това бфс футболът ни е обрачен!

Popokatepetal
Контакти:

Мнениеот Popokatepetal » 13 авг 2015 12:12

Pichichi написа:
Sstefanov написа:

Съгласен съм, до 10 000 се интересуват живо от отборите, играчите мачовете и ходят поне на 30 %-та от домакинствата.
Още толкова се интересуват но не ходят на мачове и още 10-на хиляди се интересуват но просто колкото да са информирани.
Фенове на ЦСКА и Левски които не знаят имената на поне 5-ма играчи от сегашния отбор няма какво да ги броим, питам една мома
дето ми вика "От Левски съм" кажи един футболист от сегашния отбор и отговора е: Гонзо! Такива фенове на ЦСКА и Левски няма смисъл
да се броят. ЦСКА и Левски могат да разчитат на не повече от 30/35 000 човека за някаква подкрепа. То се и видя с акциите.
Мисля че под 5500 човека закупиха акции айде да кажем че е имало проблем за това че се продаваха само в София но едва ли
ако имаше и в страната щеше да се дори удвои тази бройка. За Левски не знам бройката не съм се интересувал но те поне продаваха
кампанийно в цялата страна така че може и да са били повече.

Не съм съгласен с някои от цифрите, които си дал. Около 90% от левскарите, които познавам се интересуват от това, което става в клуба. Проблема е, че по ред причини спряха да ходят по мачове. Хем от една страна четат и коментират постоянно ситуацията около отбора, хем от друга са на принципа "нема да им стъпим докато..." Манталитет ли е това, липса на истинска футболна култура ли....не знам. Но това е една стабилна бройка от хора, към които ако ръководството на отбора намери нужния подход, ще видиш как и посещаемостта и постъпленията от продажбата на артикули ще се вдигнат чувствително. На юбилея бяхме 40 000 и пак имаше много левскари, които по една или друга причина не множаха да присъстват.

Върни се в “Футбол - България”