Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот fcb_bg » 04 авг 2015 23:23

Синьо сърце написа:Този емиграционен проблем тепърва ще се разраства. И не виждам как Европа ще противодейства-а пък СШП май ги кефи такова развитие... :(

То никой не вижда, ебаси абсурда. Имаше среща преди 2 месеца за протиодействие, пълен ташак. Един върнат наобратно етиопец не съм разбрал да има. Нещо кат нашите мангаля дет ни ги върнаха франсетата и холандците. Няма такъв филм. Спасяват ги, бухат ги къде сварят, хранят ги как могат и се надяват проблема да изчезне ли? Ами отатък има няколко милиона кандидата...

Ще ги спре... едно насочено дуло. Друго не може.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 04 авг 2015 23:30

Мидхат паша е интересен тип. Но интересните типове в онази епоха по дифолт свършват зле-и той не прави изключение.
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 04 авг 2015 23:38

GOLEADOR написа:
Der Schmarotzer написа:
pomiqr269 написа:Написа, че не сме плащали окупационен дълг към Русия за освобождението.

Окупационния дълг към СССР също е факт. СССР ни принуждава да подписваме договори неизгодни за нас и им продаваме стоки много под себестойността им. Факт е, че руските войски влизат в БНБ и заграбват всичко. Също е факт, че конфискуват предприятията ни и след това ни ги продават, въпреки че част от тях са спрели работа след руското им управление.

http://old.omda.bg/bulg/hystory/saglash ... s_1944.htm

15. Българското правителство трябва редовно да изплаща парични суми в българска валута и да предоставя стоки /гориво, хранителни продукти и пр./, средства и услуги, които могат да потрябват на Съюзното /Съветското/ Главно командуване за изпълнение на неговите функции.
16. Българските търговски плавателни салове, които се намират както в Български, така и в чужди води, ще бъдат под оперативния контрол на Съюзното /Съветското/ Главно командуване за използуване в общите интереси на Съюзниците.
17. Българското правителство, ако потрябва, ще обезпечи използуването върху територията на България на промишлените и транспортни предприятия, а така също на средствата за връзка, силовите станции, предприятия и учреждения за обществено ползуване, складове за топливо и други материали, съобразно инструкциите, дадени през време на примирието от страна на Съюзното /Съветското/ Главно командуване.

http://www.archives.government.bg/6-%D0%A6%D0%94%D0%90

Ти много хубаво си ги дал тези документчета, ама прочел ли си ги? Щото там пише съюзните войски, съюзното командване и т.н. Това, че съветските войски са част от съюзниците вероятно не ти е много ясно, но дано вденеш... Т.е. документа се отнася до войските на всички съюзници, не само до съветските войски, схвана ли вече за какво иде реч....Ако не си забелязал този документ е подписан не само от руска страна, а и от страната на западните съюзници, т.е. има отношение към всички съюзници не само към съветските войски. Това, че някои от съюзниците (САЩ и Англия) нямат силите и ресурсите да стигнат до България си е техен проблем, е и наш де, но това е друга тема...

Англия има ресурса да стигне България.През 1943/44 водим тайни преговори с тях за капитулация и излизане на България от Войната.Цената на тази капитулация е Южна Добруджа и това отказва България от сделката.Ако се бяхме съгласили,сега в добруджа щеше да се говори Румънски.

Аха, ха да си прав и нещо взело, че се объркало. Ето ти малка статийка за проблема, макар и от простия "Дума", фактите в статията са верни:http://www.duma.bg/node/61728
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 04 авг 2015 23:48

Имам неприятното усещане, че ще берем страшни ядове с бежанците...
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 05 авг 2015 00:07

Der Schmarotzer написа:верни:http://www.duma.bg/node/61728

Да уточня,говоря за първата част от преговорите които завършват в края на 1943.Разбира се,те са възстановени през следващата година,но аз говоря само за първата част.Ако не бяхме отхвърлили предложението на Чърчил,сега нямаше да се говори за съветска окупация.Но това е за сметка на Добруджа.Дали българите тогава са били прави - мисля,че да.Поне аз бих постъпил по същия начин.Не бих предал добруджанските българи и не бих подкрепил отделяне на една съществена територия от страната ни.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 05 авг 2015 03:58

GOLEADOR написа:1.Благодаря за подкрепата .Още повече,че тя идва от човек с който сме били опоненти в много спорове . За мен този спор е и един урок от който научих,че не всички хора имат доблест и там мъжката дума не важи!Защото още чакам отговор на мой въпрос който явно няма да получа.И ако човека пуснал темата имаше чест,щеше отдавна да е влезнал в поста си и да изтрие онази част която се оказа невярна.
2.до 269
А.Русия окупира България,това лошо ли е или е добро?Тази окупация не е ли за да може България да запази целостта си докато изгради собствено управление на държавата.
Б.Ако пък Русия е тук с цел да ни прави задунайска губерния,защо всички я упрекват ,че си тръгват от България след съединението.Какъв окупар е този дето бяга от окупираната страна и що за окупиран народ е този дето иска окупатора му да не си тръгва?
В.Окупационния дълг е в размер на 25 процента от БВП на страната.Това не е ли една добра цена за свободата на България?

А! Ма ти що си още тука бе, въз-честен? Нали беше сключил сделка със себе си, че ако не намериш доказателство за твърдението си, че Австро-Унгария налага на Русия текстовете в Будапещенската конвенция, ще спреш да пишеш тук? Или си намерил?
А, манипулаторче?!
Или си викаш - оня каза "чао", значи мога да се направя на ударен?
За разлика от недоразумения като теб, нормалните българи не реват за руснаците . Включително и за изтеглянето на генералите им преди Сръбско-българската война. Както може би дори ти знаеш, много добре сме се справили без тях. Даже си мисля, че с тях може би резултатът нямаше да е толкова добър.
Руският император обаче, явно си е мислел, че ще се разревем. Или поне, че по този начин ще даде урок на непокорните българи. Понимаеш?!

Но не затова надзърнах тук. Реших, че няма да е лошо да дам на по-любознателните еврофоби домашно за няколкото дни, докато съм без обхват. Ето го и него:

"...най-после, българинът са бори за своето съществование, за своята свобода, за своето име и за своята народност; а неговите русски братия му казват, че български народ не съществува и че думата България е само географическо понятие! Разбира са, че „ако славянофилите да не би биле така чудни, то тие биле твърде смешни.“

Любен Каравелов, в. „Независимост“, г. III, Букурещ, 21 юли 1873 г., бр. 44, с. 346-346.

Айде сега, кажете ми, що ги плещи такива бай ви Либен, след като братушките ден и нощ са мислили как да преборят реакционния империалистически запад и да извоюват за нас една огромна, велика България? М?

За тези, които не вярват, че цитатът е истински, да влязат тук
http://www.nationallibrary.bg/cgi-bin/e ... &p=0038&g=
да цъкнат на " Продължаващи издания 1844 - 1878" , да си отворят сканирания вестник и да си прочетат цялата статия. Много е интересна. :)
Айде, чао.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 05 авг 2015 09:14

Синьо сърце написа:Имам неприятното усещане, че ще берем страшни ядове с бежанците...

Ще почнат като в Западна Европа да искат да си вкарват шериата и прочее в кварталите като правила :roll: Тогава ще се усетиме, но ще е късно ...
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
GA_ veliki
Контакти:

Мнениеот GA_ veliki » 05 авг 2015 09:20

Синьо сърце написа:ГА велики, тука ли си? Как би коментирал изявлението на Таймс, всъщност искането на Таймс към ВСН да разкрият тайното си мазе, в което държат атомна бомба? :)

Пиенето не е за всеки :) Икакто не веднъж съм казвал.:"По-добре джанковица отколкото уиски."В мазето най-много да има случайно оцелял някой друг кашон водка.
Не с гняв, със смях се убива..
Това е спортен форум на "Гонг", един от най-уважаваните в България... :lol:
Това, че не обичам сащ не значи,че обичам путин
"Люлека ми замириса"

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 05 авг 2015 10:12

THE G.A.M.E написа:
Player написа:
Това е истината. Русия си гледа интереса и съвпада с нашия, като им се плаща за услугата. После се съюзяват със сърбите и са ни контра винаги. Те сами избират да са ни враг. Мисля че ги е било страх да не вземем да се обединим с турците и да направим дуалистична империя, че тогава горко им на всички.

Всъщност не-безизвестният Мидхат паша, е бил много сериозен застъпник за обща Българо-турска държава, на равни начала.
Той до толкова добре е забелязал напредакът ни, в култура, икономика, общество, образование и т.н. че е имал план да слее българските училища, с турските... Нямам идея как точно са се наричали.
В Истанбул той е казвал, че българите могат да върнат величието на Османската империя, но само като равностоен на турският - народ.

Разбира се, добре, че планът му не бил приет.
Най-вероятно в Истанбул са се притеснявали, че при първа възможност ще им пригрезем гърлата... Не са били далеч от истината. :lol:

Една хубава статийка от моя много добра приятелка, шефката на ориенталския отдел в НБКМ за училищата в Османската империя http://www.nationallibrary.bg/fce/001/0 ... 6_2011.PDF
Там има инфо за други статийки по този въпрос от двама други мои големи приятели и едни от най-добрите османисти в България в момента - Маргото Добрева и Орлин Събев, ако някой си хареса техни статии, но не може да ги намери, да ми пише на лични ще му се осигурят без проблеми. Това е книжката на Орлин:
http://www.helikon.bg/books/15/-%D0%9E% ... 02583.html
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Върни се в “Свободна зона”