Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
HoUs4oOL

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот HoUs4oOL » 03 авг 2015 12:49

polmazpolm написа:Ти, за разлика от мен, си много умен, така че вероятно ще можеш да ми обясниш дали и Райхщадското споразумение, което е в основата на Будапещенската конвенция, е след отказа на Везира.
Обясни ми също, след като няма никакви документи от Цариградската конференция, КАКВО отказва Везира?

Не ми бягай от темата.
Твоето твърдение е, че Русия действа против нещо, от което няма нищо официално подписано, има предложения от Великите сили към ОИ, които са отхвърлени и отказват да подпишат, каквото и да било.
Още вчера ти казах, че Райхщадското споразумение се споменава ВЪЗМОЖНОСТ за образуване на княжества България и Румелия, но само при пълен разгром на ОИ и то ако Великите Сили го решат.
Докато в Будапещенската конвенция се взима решение за независимостта на България, Румъния и Албания.
Везира отказва предложените от Великите Сили отстъпки, престани да се правиш на идиот.
Теорията ти за Райхщадското споразумение също не може да бъде правилна, поради простата причина, че Русия и Австро-Унгария участват в Цариградската Конференция и взимат решение за Будапещенската конвенция(която е продължение на Раихщадското споразумение) след като Везира отказва предложените отстъпки.
[center][wrapimg=]https://media.giphy.com/media/YSC4XfUOp4LclYppml/giphy.gif[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
HoUs4oOL

Мнениеот HoUs4oOL » 03 авг 2015 12:50

manolovplamen написа:.

Ти ще се опиташ ли да кажеш нещо, да изразиш някакво мнение или ще продължаваш да копираш неща, които не разбираш? :roll:
[center][wrapimg=]https://media.giphy.com/media/YSC4XfUOp4LclYppml/giphy.gif[/wrapimg][/center]

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 12:51

Синьо сърце написа:
polmazpolm написа:
Синьо сърце написа:
manolovplamen написа:Този 15 януари 1877 г. можем да считаме за една от най-черните дати в историята ни. След два дни - 18 януари - Митхад паша обявява, че Османската империя отказва да подпише постигнатото споразумение за територия на България.
В резултат на тайните договори между Руската и Австро-Унгарската империи, българските земи ще бъдат разпарчетосани с Берлинския договор, като Северна Добруджа е предадена на Румъния, големи български територии в Западна България – Пиротско и Нишко ще бъдат подарени на Сърбия, където местното население ще бъде подложено на насилствена асимилация, терор и убийства, Македония и Беломорска Тракия ще бъдат оставени в пределите на Османската империя, ще бъде създадена една изкуствена васална държавичка, наречена Източна Румелия, която ще просъществува само седем години и малкото княжество България – под временно руско управление, с 50 000 руски окупационен корпус, който според чл. 8 от Временния (прелиминарный) Сан-Стефански договор и аналогичния текст в чл. 22 на Берлинския договор се издържа изцяло за сметка на местното население. Княжество, което ще бъде многократно саботирано от руската агентура с преврати и метежи, целящи присъединяване като губерния към Руската Империя.

Това с руската агентура и губернията...доста произволно твърдение ми се струва. Русия хем разпарчетосва страната, хем иска да прави губерния от малкото княжество България. Логиката къде е?
Аз лично не бих раздавал бадева земи на сърби и румънци, при положение, че искам да правя от тези земи губерния!

Виж, за другото си съгласен, предполагам? ;)
Да си чул израза "разделяй и владей"?

Звучи логично и е подкрепено с документация( за договорката). Нямам друго инфо по въпроса, затова на този етап го приемам. Но това разделяне...не ми е ясно как после ще си вземат раздадените земи. Тук е споменат и 50 000 окупационен корпус. Не намирате ли известна логика в присъствието му, доколкото нямаме армия и ако 5 000 башибозука решат да се реваншират, нямаме с какво да ги спрем?

Все пак, става дума за две коренно различни ситуации. При първата, образуването на държава с народ, който толкова "си е повярвал", пречи на техните цели. При втория - вече има създадена българска държава. Тук вече трябва да се действа в посока "превземането ѝ" отвътре.

Потребителски аватар
HoUs4oOL

Мнениеот HoUs4oOL » 03 авг 2015 12:53

fcb_bg написа:Асад се държи копелето, Щатите рекоха, че ще помагат по въздуха на "умерената опозиция". Аз на това му викам обявяване на война на Сирия. Що ли мълчи тъй демокрейшата?

Тя тая опозиция отдавна не е фактор, освен да се налива в Ислямска Държава друго почти не прави.
Въпроса е какво смятат да правят турците, които продължават да бъдат провокирани от кюрдите.

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 13:01

HoUs4oOL написа:
polmazpolm написа:Ти, за разлика от мен, си много умен, така че вероятно ще можеш да ми обясниш дали и Райхщадското споразумение, което е в основата на Будапещенската конвенция, е след отказа на Везира.
Обясни ми също, след като няма никакви документи от Цариградската конференция, КАКВО отказва Везира?

Не ми бягай от темата.
Твоето твърдение е, че Русия действа против нещо, от което няма нищо официално подписано, има предложения от Великите сили към ОИ, които са отхвърлени и отказват да подпишат, каквото и да било.
Още вчера ти казах, че Райхщадското споразумение се споменава ВЪЗМОЖНОСТ за образуване на княжества България и Румелия, но само при пълен разгром на ОИ и то ако Великите Сили го решат.
Докато в Будапещенската конвенция се взима решение за независимостта на България, Румъния и Албания.
Везира отказва предложените от Великите Сили отстъпки, престани да се правиш на идиот.
Теорията ти за Райхщадското споразумение също не може да бъде правилна, поради простата причина, че Русия и Австро-Унгария участват в Цариградската Конференция и взимат решение за Будапещенската конвенция(която е продължение на Раихщадското споразумение) след като Везира отказва предложените отстъпки.

Май ти бягаш от темата.
КАКВО е предложението, което отказва Везира и КАКВО се предвижда в Будапещенската конвенция? Кое от двете прилича на Берлинския договор и кое - на Сан-Стефанския? Да кажем - по отношение границите на България.

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 03 авг 2015 13:05

polmazpolm написа:
Все пак, става дума за две коренно различни ситуации. При първата, образуването на държава с народ, който толкова "си е повярвал", пречи на техните цели. При втория - вече има създадена българска държава. Тук вече трябва да се действа в посока "превземането ѝ" отвътре.

Но корпусът е необходим безусловно, поне докато не бъде създадена и обучена боеспособна българска армия. Добре е да се посочи и кой създава Българската земска войска, кой я структурира, обучава и въоръжава.
Виждаш ли колко лесно се вади от контекст нещо? Казваш за 50 000 окупационен корпус, за издръжката му и как е платена от България. Това е наистина факт, но е редно да се споменат и другите страни на това действие: Първо, без този корпус младата държава е напълно беззащитна. Второ-именно хората от този корпус се заемат с обучаване и структуриране на българската армия. И на въоръжаване дори.
Виждаш ли колко различно стои информацията в червено, когато е сама. И колко различно, когато към нея е добавена и синята.
Примерът е прост, но ефектен. Затова говоря-да се разглеждат реално нещата в тяхната цялост! ;)
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
HoUs4oOL

Мнениеот HoUs4oOL » 03 авг 2015 13:07

polmazpolm написа:Май ти бягаш от темата.
КАКВО е предложението, което отказва Везира и КАКВО се предвижда в Будапещенската конвенция? Кое от двете прилича на Берлинския договор и кое - на Сан-Стефанския?

Изобщо не виждам каква връзка с темата има това, къде отиде изобщо?
Темата беше, че Русия и Австро-Унгария действат против нещо, което никога не е било ратифицирано и на всичкото отгоре го правят след като то официално е било отказано, даваш ли си сметка какви нелепици пишеш?
Пак ти казвам, в историята няма АКО, няма хипотези има само факти.
Ти имаш една хипотеза, която няма нищо общо с реалността и на базата на тази хипотеза плюеш по Русия и Австро-Унгария, като упорито отричаш абсолютни факти и продължаваш пишеш нелепици.
Аз пък мога да ти кажа, че съединението на България е акт, нарушаващ международното право, който е трябвало да бъде съпътстван със санкции и военна намеса спрямо България, АКО Великите Сили следваха международното право, а не собствените интереси.

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 13:12

Синьо сърце написа:
polmazpolm написа:

Но корпусът е необходим безусловно, поне докато не бъде създадена и обучена боеспособна българска армия. Добре е да се посочи и кой създава Българската земска войска, кой я структурира, обучава и въоръжава.
Виждаш ли колко лесно се вади от контекст нещо? Казваш за 50 000 окупационен корпус, за издръжката му и как е платена от България. Това е наистина факт, но е редно да се споменат и другите страни на това действие: Първо, без този корпус младата държава е напълно беззащитна. Второ-именно хората от този корпус се заемат с обучаване и структуриране на българската армия. И на въоръжаване дори.
Виждаш ли колко различно стои информацията в червено, когато е сама. И колко различно, когато към нея е добавена и синята.
Примерът е прост, но ефектен. Затова говоря-да се разглеждат реално нещата в тяхната цялост! ;)

Това не съм го казвал аз, но както и да е. Съгласен съм с написаното от теб със забележката, че първоначално Русия иска този корпус да остане значително по-дълго.

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 13:18

HoUs4oOL написа:
polmazpolm написа:Май ти бягаш от темата.
КАКВО е предложението, което отказва Везира и КАКВО се предвижда в Будапещенската конвенция? Кое от двете прилича на Берлинския договор и кое - на Сан-Стефанския?

Изобщо не виждам каква връзка с темата има това, къде отиде изобщо?
Темата беше, че Русия и Австро-Унгария действат против нещо, което никога не е било ратифицирано и на всичкото отгоре го правят след като то официално е било отказано, даваш ли си сметка какви нелепици пишеш?
Пак ти казвам, в историята няма АКО, няма хипотези има само факти.
Ти имаш една хипотеза, която няма нищо общо с реалността и на базата на тази хипотеза плюеш по Русия и Австро-Унгария, като упорито отричаш абсолютни факти и продължаваш пишеш нелепици.
Аз пък мога да ти кажа, че съединението на България е акт, нарушаващ международното право, който е трябвало да бъде съпътстван със санкции и военна намеса спрямо България, АКО Великите Сили следваха международното право, а не собствените интереси.

Не знам каква е твоята тема, но моята от самото начало е тази - че през цялата кампания около войната през 77-78 г, Русия действа подмолно.
Доказателство за това е фактът, че докато на официално ниво, заедно с цяла цивилизована Европа, участва на Цариградската конференция, Русия тайно подписва Будапещенската конвенция, която се явява продължение на Райхщадското споразумение и заедно с (отново тайното) споразумение с Англия, подписано един ден преди началото на Берлинския конгрес, стават основа на решенията в Берлинския договор, в частта им за границите на България.

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 03 авг 2015 13:25

polmazpolm написа:Това не съм го казвал аз, но както и да е. Съгласен съм с написаното от теб със забележката, че първоначално Русия иска този корпус да остане значително по-дълго.

Не си го казал ти, говоря принципно. Неправилно се изразих.
Добре, Австро-Унгария и Русия са имали споразумение. Но решенията по въпроса се взимат от Великите сили, а те не са само споменатите две. Кому трябва да се хвърля вината и трябва ли изобщо да се вменява вина? След пет века е създадена българска държава. И надали някой се е съмнявал, че Източна Румелия да влезе в нейния състав е въпрос на време. От нашата камбанария естествено е най-добре Княжеството да стига до Бяло море и да е в максимални граници. Но реалностите са други. Нека не се залъгваме-тази свобода ни е дар. Априлското въстание е един провал, въпреки героизма на много достойни люде. Опълчението дава своя дан във войната, ражда много герои, но само по себе си нямаше как да е достатъчно. Ние може да искаме днес всичко, но не можем да виним този или онзи за това, че не сме получили всичко.
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Върни се в “Свободна зона”