Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

polmazpolm
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 11:56

HoUs4oOL написа:
polmazpolm написа:Така че, приятелчета, въпросът
ЗАЩО РУСИЯ ПОДПИСВА В БУДАПЕЩА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ, ОСАКАТЯВАЩО БЪЛГАРИЯ, ДОКАТО ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА СЕ ОПИТВА В ЦАРИГРАД ДА ПРИНУДИ СУЛТАНА ДА ДАДЕ АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА НЕПРИЗНАТАТА ОТ РУСИЯ БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ,
остава.
И е насочен не към мен, а към вас, защото, както се обосновах по-горе, оправданието "Крим" не върви.

Имам чувството, че се разправям с малоумен.
Като на малоумен ти повтарям едни и същи неща, но ти си знаеш твоето.
Постоянното забравяне да споменеш Австро-Унгария, ясно показва, че си тук с цел да плюеш по Русия, току виж някой реши, че Русия подписва нещо сама със себе си.
На 23 декември Везира отказва предложенията, за които говориш, конвенцията в Будапеща започва на 3 януари, можеш ли да го осмислиш това или не?
И пак те питам, покажи ми един документ, подписан в Цариград, който Русия И Австро-Унгария не зачитат с подписаната конвенция???

Спри да изкарваш някакви твои русофобски и австроунгарофобски хипотези, като исторически факти, защото НЕ СА!

Наблягам на Русия първо, защото тук коментираме нейната роля за историята на България, а не тази на Австро-Унгария; второ - защото най-малкото общо кратно между трите ТАЙНИ споразумения, орязващи България, които влизат и в Берлинския договор в тази си част, не е Австро-Унгария, а Русия.
Освен това, по това време Русия и Австро-Унгария са най-близки съюзници.

Ти, за разлика от мен, си много умен, така че вероятно ще можеш да ми обясниш дали и Райхщадското споразумение, което е в основата на Будапещенската конвенция, е след отказа на Везира.
Обясни ми също, след като няма никакви документи от Цариградската конференция, КАКВО отказва Везира?

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 11:59

Синьо сърце написа:Относно спора GOLEADOR-polmazpolm, не ми харесва външната намеса-не с аргументи по темата, а с цитати, рецитати и тълкованията им. Затова ще взема отношение-GOLEADOR печели спора, а аргументите, че Пантев бил такъв и онакъв, не са състоятелни. На тази логика аз мога да бламирам всичко, което не ми харесва-просто го обявявам за взето от ненадежден източник, или автора е едикакъв си, или ...каквото и да е. Тезата е логична и издържана, а и останаха негови въпроси без отговор. Той обаче сбърка относно уговорката-ако аз спорех с него, тя би била достатъчна. Това обаче е нов човек, и трябваше да иска публично споразумение за сделката. Тогава нямаше да има мърдане-а не като сега да се правят тълкования като на библейски текст.
polmazpolm иска да доказва подмолно действие на Русия спрямо България-нека го доказва. Но ако ще смятаме всяко действие, диктувано от нечии интереси( или състояние на армия, или вътрешни причини) за подмолно и преднамерено спрямо България, добре ще се уредим.
И донякъде по темата-Русия не е готова за тази война. Планът за воденето и би ужасил и начинаещ кадет. Снабдяването е трагично, а ако Жуков бе главнокомандващ, щеше лично да разстреля командира, заповядал фронтални атаки в развърнат строй на Плевенската крепост. Грешката при Шипка едва не става фатална. Преценката на Русия, че не би могла да води война с още един противник се оказва правилна. Затова и е била длъжна да се подсигури срещу такава вероятност.

Спорът ни изобщо не е по думите на Пантев.

Потребителски аватар
manolovplamen
Контакти:

Мнениеот manolovplamen » 03 авг 2015 12:01

Синьо сърце написа:Относно спора GOLEADOR-polmazpolm, не ми харесва външната намеса-не с аргументи по темата, а с цитати, рецитати и тълкованията им. Затова ще взема отношение-GOLEADOR печели спора, а аргументите, че Пантев бил такъв и онакъв, не са състоятелни. На тази логика аз мога да бламирам всичко, което не ми харесва-просто го обявявам за взето от ненадежден източник, или автора е едикакъв си, или ...каквото и да е. Тезата е логична и издържана, а и останаха негови въпроси без отговор.

Никой не се е споразумявал с него за това той да публикува някакво телевизионно предаване в което някакъв историк си казва мнението. Защо е изрязано само мнението на Пантев? Та нали той казва тези думи след като друг историк е изказал друга теза. Тук никои не се беше споразумявал някой да публикува МНЕНИЯ на историци. Такива колкото щеш. Онова което polmazpolm беше написал, беше въпрос към GOLEADOR, дали някъде е цитирано ( в документ) чие е предложението за въпросната точка от споразумението между двете империи. Неговият отговор ( на GOLEADOR) е мнение на историк, няма значение какъв е! Мнението на даден историк не е доказателство!
Отново мога да повторя. GOLEADOR сам си съчини някакво споразумение, сам си написа какво гласи това споразумение, и сам си го изпълни - между себе си. Друг човек не участва в това споразумение. Въпроса не се изразява в това "какъв е Пантев". Въпроса е, че никой е нямал споразумение с този лъжльо за това да публикува клип на телевизионно предаване в което историк казва своето мнение. Въпроса е, има ли доказателства, а не, има ли историк който си казва мнението.

Видях ти и на теб обективизма! Евала! "Пази боже" от такива съдии в съда!
Последна промяна от manolovplamen на 03 авг 2015 12:07, променено общо 6 пъти.
Само Левски!

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 03 авг 2015 12:02

Асад се държи копелето, Щатите рекоха, че ще помагат по въздуха на "умерената опозиция". Аз на това му викам обявяване на война на Сирия. Що ли мълчи тъй демокрейшата?
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 03 авг 2015 12:09

fcb_bg написа:Асад се държи копелето, Щатите рекоха, че ще помагат по въздуха на "умерената опозиция". Аз на това му викам обявяване на война на Сирия. Що ли мълчи тъй демокрейшата?

А, тя тая помощ по въздуха-голяма полза от нея.
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
manolovplamen
Контакти:

Мнениеот manolovplamen » 03 авг 2015 12:10

HoUs4oOL написа:
polmazpolm написа:Така че, приятелчета, въпросът
ЗАЩО РУСИЯ ПОДПИСВА В БУДАПЕЩА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ, ОСАКАТЯВАЩО БЪЛГАРИЯ, ДОКАТО ЦИВИЛИЗОВАНА ЕВРОПА СЕ ОПИТВА В ЦАРИГРАД ДА ПРИНУДИ СУЛТАНА ДА ДАДЕ АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА НЕПРИЗНАТАТА ОТ РУСИЯ БЪЛГАРСКА ЕКЗАРХИЯ,
остава.
И е насочен не към мен, а към вас, защото, както се обосновах по-горе, оправданието "Крим" не върви.

Имам чувството, че се разправям с малоумен.
Като на малоумен ти повтарям едни и същи неща, но ти си знаеш твоето.
Постоянното забравяне да споменеш Австро-Унгария, ясно показва, че си тук с цел да плюеш по Русия, току виж някой реши, че Русия подписва нещо сама със себе си.
На 23 декември Везира отказва предложенията, за които говориш, конвенцията в Будапеща започва на 3 януари, можеш ли да го осмислиш това или не?
И пак те питам, покажи ми един документ, подписан в Цариград, който Русия И Австро-Унгария не зачитат с подписаната конвенция???

Спри да изкарваш някакви твои русофобски и австроунгарофобски хипотези, като исторически факти, защото НЕ СА!

Ало русофилчето, по леко бе! Не сме 1950 г. за да ми се караш, че критикувам руската политика спрямо България.

На 8 юли 1876 г. Русия сключва с Австро-Унгария секретното Райхщадско споразумение. С него двете империи си разделят сферите на влияние на Балканския полуостров и предопределят съдбата на България и до днес, като приемат текст, който изключва създаването на голяма държава. Русия поема ангажимент да не възпрепятсва Австро-Унгария при окупация на Хърватия, Босна и Херцеговина, а Австро-Унгария – да не пречи на Русия при инвазия на Балканите. Истинската трагедия за българската национална кауза се случва само половин година след това. По време на преговорите на Цариградската конференция, зад гърба на другите държави, Русия и Австро-Унгария финализират в Будапеща приетите договорености от Райхщадското споразумение и сключват секретната Будапещенска конвенция.
Окончателният вариант за територия на бълагарската държава, приет от Великите сили на Цариградската конференция
Изображение
е много близък до границите на Българската екзархия според султанския ферман от 1870 г.
Изображение
Приетият и съгласуван от всички Велики сили окончателен вариант за територия на България обединява почти всички българи на Балканския полуостров в единна територия по най-естествения признак – преобладаващо българско население. Приетият вариант е по предложение на английския консул като територията ни е разделена вертикално на две отделни български държави. С това британската дипломация цели да намали риска от силно руско влияние в Източна България, където православното население е по-малък процент в сравнение със Западна България, като по този начин ще намали и вероятността за руска експанзия към проливите през тази територия.
Само че в същия момент, в допълнителната секретна конвенция, Русия се споразумява с Австро-Унгария да не се допусне образуване на голяма и сплотена държава. На 15 януари 1877 г. тя е подписана от двете империи, докато Цариградската конференция тече.
В чл.1 (СТАТЬЯ I на стр. 154 от сборника със секретни договори на Русия) двете империи се договарят за анексирането съответно на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и Бесарабия от Русия. Впоследствие заради анексирането на Бесарабия, Русия ще компенсира Румъния с българската Северна Добруджа. Първото парче българска плът е откъснато.
В чл.2 (СТАТЬЯ II, стр. 154) империите се договарят за взаимна дипломатическа поддръжка и отстояване на договореното при евентуално колективно обсъждане от Великите сили (което се и случва при изготвянето на Берлинския договор).
В чл.3 (СТАТЬЯ III, стр. 155) империите приемат текст, който категорично „изключва създаването на голяма и сплотена държава”.
В чл.4 (СТАТЬЯ IV, стр. 155) се задължават да пазят в тайна постигнатите договорености.
Този 15 януари 1877 г. можем да считаме за една от най-черните дати в историята ни. След два дни - 18 януари - Митхад паша обявява, че Османската империя отказва да подпише постигнатото споразумение за територия на България.
В резултат на тайните договори между Руската и Австро-Унгарската империи, българските земи ще бъдат разпарчетосани с Берлинския договор, като Северна Добруджа е предадена на Румъния, големи български територии в Западна България – Пиротско и Нишко ще бъдат подарени на Сърбия, където местното население ще бъде подложено на насилствена асимилация, терор и убийства, Македония и Беломорска Тракия ще бъдат оставени в пределите на Османската империя, ще бъде създадена една изкуствена васална държавичка, наречена Източна Румелия, която ще просъществува само седем години и малкото княжество България – под временно руско управление, с 50 000 руски окупационен корпус, който според чл. 8 от Временния (прелиминарный) Сан-Стефански договор и аналогичния текст в чл. 22 на Берлинския договор се издържа изцяло за сметка на местното население. Княжество, което ще бъде многократно саботирано от руската агентура с преврати и метежи, целящи присъединяване като губерния към Руската Империя.
Само Левски!

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 12:13

manolovplamen, сега пак ще ти кажат, че пускаш флууд. :)
Хем искат отговори и разяснения, хем, като им ги пуснеш - флууд.,..

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 03 авг 2015 12:27

manolovplamen написа:Този 15 януари 1877 г. можем да считаме за една от най-черните дати в историята ни. След два дни - 18 януари - Митхад паша обявява, че Османската империя отказва да подпише постигнатото споразумение за територия на България.
В резултат на тайните договори между Руската и Австро-Унгарската империи, българските земи ще бъдат разпарчетосани с Берлинския договор, като Северна Добруджа е предадена на Румъния, големи български територии в Западна България – Пиротско и Нишко ще бъдат подарени на Сърбия, където местното население ще бъде подложено на насилствена асимилация, терор и убийства, Македония и Беломорска Тракия ще бъдат оставени в пределите на Османската империя, ще бъде създадена една изкуствена васална държавичка, наречена Източна Румелия, която ще просъществува само седем години и малкото княжество България – под временно руско управление, с 50 000 руски окупационен корпус, който според чл. 8 от Временния (прелиминарный) Сан-Стефански договор и аналогичния текст в чл. 22 на Берлинския договор се издържа изцяло за сметка на местното население. Княжество, което ще бъде многократно саботирано от руската агентура с преврати и метежи, целящи присъединяване като губерния към Руската Империя.

Това с руската агентура и губернията...доста произволно твърдение ми се струва. Русия хем разпарчетосва страната, хем иска да прави губерния от малкото княжество България. Логиката къде е?
Аз лично не бих раздавал бадева земи на сърби и румънци, при положение, че искам да правя от тези земи губерния!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

polmazpolm
Контакти:

Мнениеот polmazpolm » 03 авг 2015 12:36

Синьо сърце написа:
manolovplamen написа:Този 15 януари 1877 г. можем да считаме за една от най-черните дати в историята ни. След два дни - 18 януари - Митхад паша обявява, че Османската империя отказва да подпише постигнатото споразумение за територия на България.

Това с руската агентура и губернията...доста произволно твърдение ми се струва. Русия хем разпарчетосва страната, хем иска да прави губерния от малкото княжество България. Логиката къде е?
Аз лично не бих раздавал бадева земи на сърби и румънци, при положение, че искам да правя от тези земи губерния!

Виж, за другото си съгласен, предполагам? ;)
Да си чул израза "разделяй и владей"?

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 03 авг 2015 12:46

polmazpolm написа:
Синьо сърце написа:

Виж, за другото си съгласен, предполагам? ;)
Да си чул израза "разделяй и владей"?

Звучи логично и е подкрепено с документация( за договорката). Нямам друго инфо по въпроса, затова на този етап го приемам. Но това разделяне...не ми е ясно как после ще си вземат раздадените земи. Тук е споменат и 50 000 окупационен корпус. Не намирате ли известна логика в присъствието му, доколкото нямаме армия и ако 5 000 башибозука решат да се реваншират, нямаме с какво да ги спрем?

Върни се в “Свободна зона”