Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Синьо сърце » 02 авг 2015 23:53

pomiqr269 написа:Плащаме си го. Стамболийски договаря издръжката на руските бежанци в Българи пристигнали тук в периода 1921-1923 да се приспадне.

Съветската окупация ни струва 133 млрд. лв., което се е равнявало на 130 млн. долара.

Чакай малко-ти спомена съветски окупационен дълг. Би ли ми го обяснил и формулирал, а не да ми цитираш сайта на Инджев колко ни е струвала съветската окупация? Освен това спомена, че тази окупация траяла много повече от 45 години. Добре, но според Инджев дори тя трае 2 - 3 години. 2 години трае и окупацията 1878-там има временно руско управление, или нещо от сорта. Общо-5. Как стават повече, че и много повече от 45?

А за другата тема-тук явно не смятат като теб. И не само тук... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0 ... 0%B8%D1%8F
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 03 авг 2015 00:04

Що за окупатори са руснаците щом и до сега са упреквани,че ни изоставят по време на обединението?
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 03 авг 2015 00:09

HoUs4oOL написа:И за парите, които Русия плаща на Турция вместо България, а после не си ги потърсва да каже.

Ами да каже. Аз за това говорих и днес, и преди-не може да се вадят от контекста събития по избор, а други да се премълчават. В името на нечия угода-независимо каква. Преди 1989 едните пишеха глупости, сега разни почнаха да пишат още по-големи глупости. Дай да сложим на тезгяха всичко добро и всичко лошо. Да видим какви грехове има Русия към България-и какви България към Русия. Защото такива има, и още как.
Ако ще си я караме по нашенски-всичко е ясно! Задунайская губерния vs Матушка Россия, зареди фугасен, прицел-огън!
Тъй де.
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

balgarinrusofil
Контакти:

Мнениеот balgarinrusofil » 03 авг 2015 00:17

Във всеки случай добрините , които сме видели от братски руски народ са несъизмеримо повече от злините!
Дори само заради Освобождението от 500 годишното турско робство е достатъчно само по себе си да сме им благодарни во веки веков!
Да живее България! Слава России!
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА: "НЯМА ТОЯГА, КОЯТО ДА ИЗБИЕ ОБИЧТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ"!

Потребителски аватар
manolovplamen
Контакти:

Мнениеот manolovplamen » 03 авг 2015 00:23

Разходите за воденето на войната се изчисляват на непосилните за възможностите на страната 133 280 719 447 лева. За да се добие представа за значението на тази сума, трябва да се има предвид, че целият държавен бюджет за 1945 г. е 43 милиарда лева, а националният доход - 141.8 милиарда лева. Към средата на 1945 година държавата е вече във фактически фалит, до септември вътрешният дълг достига 118 милиарда лева. За набавяне на необходимата инфлационна парична маса от лятото на 1945 г. българските банкноти започват да се печатат в Москва. В милиарден тираж, без контрол на БНБ. Какво е отпечатаното количество, можем само да гадаем. Въведен е и специален курс на съветската рубла към лева: 1 рубла = 19.30 лева, докато според БНБ обменната стройност не трябва да надвишава 4-5 лева за рубла.

Положението се утежнява още повече с безогледното привеждане в действие на останалите разпоредби на московското примирие, тълкувано от съветските власти единствено според техният максимален интерес.Използвайки членове 12 и 13 от споразумението, съветското главно командване прибира като военен трофей или директно конфискува цялото германско имущество. Взети са всички кораби, локомотиви, вагони, сгради, жилища и дори лични вещи, определени като германска собственост. Наред с взетото германско имущество е обсебено и българско, което е произведено в Германия или с германски материали. За съветско притежание са обявени всичките 185 германски предприятия. Общата стойност на съветските придобивки по тези членове е трудно да се изчисли, но заедно с поисканата от съветската страна компенсации за нанесени повреди тя също се измерва в с милиарди. Част от това имущество е продадено впоследствие обратно на България по значително завишени цени.

Страната е принудена да продава в пъти по-евтин тютюн, розово масло и други селскостопанска продукция, която се котира добре на международния пазар. Хиляди тонове розово масло се изнасят по 300 щатски долара за килограм, а са препродадени на съветските търговци в чужбина по 1400 долара за килограм.
Можем да добием ясна представа как е протичал животът на обикновените хора с условията на тотален грабеж от един доклад от директора на Гражданска мобилизация до министъра на външните работи относно проблемите за снабдяване с месо на съветските войски. В доклада си от 2-ри юни 1945 г., той изтъква невъзможността да бъдат удовлетворени поредните съветски искания и моли доставките на огромната армия да стават от някъде другаде!
"...Досега, за задоволяване нуждите на съветските войски са доставени всичко 10 900 тона, което прави цялото регламентирано производство на месо в страната в продължение на около два месеца". За да попълни определени наряди, Дирекцията за разпространение е взела следните мерки:
"...
2. Забранила е консумацията на месо за гражданското население в цялата страна за неопределено време.
3. Поставила е на разположение само на съветските войски по искане на Главно интендантство, всичкото месо, поставено в хладилници за замразяване, като за попълване за контингента месо за месец май т.г., е заменила част от него с риба, като е дала около 200 тона прясна и солена риба.
Обаче доставянето на нови 1040 тона за нуждите на съветските войски е почти неизпълнимо, поради следните причини:
а). предвид на голямата нужда от месо, почти цялото агнешко месо, което другите години се консумира от началото на пролетта до края на м. август, тази година е консумирано почти изцяло.
б). ....

Директорът полковник Антонов завършва доклада си с отчаяна молба: " снабдяването на съветските войски в България с месо да не става от нас"
Този документ, запазен в архивите на МВР е достатъчно красноречив и не се нуждае от коментар.

Отчайващото състояние на българското стопанство продължава и в следващите години на окупация.

.....
Само Левски!

Потребителски аватар
manolovplamen
Контакти:

Мнениеот manolovplamen » 03 авг 2015 00:41

GOLEADOR написа:@manolovplamen
Аз не лъжа!Ако бях излъгал сега нямаше да пиша в този форум!Отделно вече писах каква е ситуацията по време на срещата между Русия и Австро-Унгария.Както предвидих и какви ще са коментарите на хейтърите защото вас истината не ви интересува,а само да се плюе по дадена страна(виж в офтопик).[offtopic]Да уточним ситуацията в която се провеждат срещите между Русия и Австро-Унгария.
Русия се готви за война с Турция.Това става след като Русия е разбита в Кримската война.Тогава Русия тръгва да воюва с Турция,но изведнъж се оказва,че воюва срещу Великите сили в Европа.Даже неутрална Австро-Унгария застава срещу Русия и я принуждава да се отегли от Дунавските княжества. В резултат през юни руската армия вдига обсадата на Силистра и се маха от Дунавските княжества!Русия е разбита в Кримската война от Великите сили.Сега предстои отново да води война с Турция.Съвсем нормално е да се подсигури и втори Севастопол да не и се случва.За това са тези договорки с Австро-Унгария и Великобритания.
Това е истината,но хейтърите никога няма да я признаят.Ще ме обвиняват,че извъртам темата или, че не отговарям на въпросите или,че те нямали отговори,но се питали,та хейтърите ще направят всичко,но няма да кажат истината за случилото се в подготовката за Руско-Турската война!Това е положението.[/offtopic]
Ако ти не си съгласен с професор Пантев,кажи къде точно бърка.Това е важното,а не дали е от БСП или какви убеждения изповядва.Но да си призная честно,не очаквам да ми отговориш на този въпрос или ако го сториш ще е в стила на Безчестния човек.

Ти първо кажи, кога някой се е споразумявал с теб, за това, ако ти публикуваш НЯКАКЪВ СИ ЛИНК, той няма да пише в този форум. Кога се е случило това?
Давам пример:
Аз ти казвам: Утре идвам да ти взема колата ако сутринта изям две банички. Споразумяхме ли се?
Ти ми казва: Не знам за какво споразумение ми говориш. Ако искаш изядеш и 100 банички! Твоя работа е!

На другият ден ставам, изяждам две банички, и идвам да ми даваш ключовете за колата. Естествената твоя реакция би трябвало да бъде - учудване. Естествено, че не ми даваш колата си. Аз си тръгвам, и започвам да обяснявам на хората, че си човек без чест.
Как ще оцениш моето държание при една такава ситуация?

Ако не можеш да докажеш, че някои се е съгласявал с теб на договорка в която се казва ти да публикуваш тук линк на предаване в което проф. Пантев говори, споразумяваме ли се повече да не пишеш в този форум, а?
Да или не?
Само Левски!

balgarinrusofil
Контакти:

Мнениеот balgarinrusofil » 03 авг 2015 00:46

Съветска окупация в България никога не е имало!
Няма как да има окупация без да има съветски войници тук! Няма как да сме били окупирани след като в България нямаше нито една съветска военна база! Това са фактите!
Аз съм живял по онова време и помня !
Съветски войник не съм виждал на живо! Само по руските филми, които ни пускаха всеки петък вечер!
Каква ще да е тази окупация, при която няма чужда армия на нашата територия ?
Ако трябва да говорим реално, днес сме много по-зависими и окупирани, отколкото едно време, защото у нас вече има американски бази! Факт!
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА: "НЯМА ТОЯГА, КОЯТО ДА ИЗБИЕ ОБИЧТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ"!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 03 авг 2015 00:52

manolovplamen написа:
GOLEADOR написа:@manolovplamen
Аз не лъжа!Ако бях излъгал сега нямаше да пиша в този форум!Отделно вече писах каква е ситуацията по време на срещата между Русия и Австро-Унгария.Както предвидих и какви ще са коментарите на хейтърите защото вас истината не ви интересува,а само да се плюе по дадена страна(виж в офтопик).[offtopic]Да уточним ситуацията в която се провеждат срещите между Русия и Австро-Унгария.
Русия се готви за война с Турция.Това става след като Русия е разбита в Кримската война.Тогава Русия тръгва да воюва с Турция,но изведнъж се оказва,че воюва срещу Великите сили в Европа.Даже неутрална Австро-Унгария застава срещу Русия и я принуждава да се отегли от Дунавските княжества. В резултат през юни руската армия вдига обсадата на Силистра и се маха от Дунавските княжества!Русия е разбита в Кримската война от Великите сили.Сега предстои отново да води война с Турция.Съвсем нормално е да се подсигури и втори Севастопол да не и се случва.За това са тези договорки с Австро-Унгария и Великобритания.
Това е истината,но хейтърите никога няма да я признаят.Ще ме обвиняват,че извъртам темата или, че не отговарям на въпросите или,че те нямали отговори,но се питали,та хейтърите ще направят всичко,но няма да кажат истината за случилото се в подготовката за Руско-Турската война!Това е положението.[/offtopic]
Ако ти не си съгласен с професор Пантев,кажи къде точно бърка.Това е важното,а не дали е от БСП или какви убеждения изповядва.Но да си призная честно,не очаквам да ми отговориш на този въпрос или ако го сториш ще е в стила на Безчестния човек.

Ти първо кажи, кога някой се е споразумявал с теб, за това, ако ти публикуваш НЯКАКЪВ СИ ЛИНК, той няма да пише в този форум. Кога се е случило това?
Давам пример:
Аз ти казвам: Утре идвам да ти взема колата ако сутринта изям две банички. Споразумяхме ли се?
Ти ми казва: Не знам за какво споразумение ми говориш. Ако искаш изядеш и 100 банички! Твоя работа е!

На другият ден ставам, изяждам две банички, и идвам да ми даваш ключовете за колата. Естествената твоя реакция би трябвало да бъде - учудване. Естествено, че не ми даваш колата си. Аз си тръгвам, и започвам да обяснявам на хората, че си човек без чест.
Как ще оцениш моето държание при една такава ситуация?

Ако не можеш да докажеш, че някои се е съгласявал с теб на договорка в която се казва ти да публикуваш тук линк на предаване в което проф. Пантев говори, споразумяваме ли се повече да не пишеш в този форум, а?
Да или не?

Условията бяха ясни и ТОЙ ПОИСКА ЛИНКА!Не пожела да си намери инфото сам,а поиска аз да го направя!
Както винаги бях прав,изместваш темата в разни дребнавщини и няма да отговориш на въпроса ми!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

balgarinrusofil
Контакти:

Мнениеот balgarinrusofil » 03 авг 2015 01:02

pomiqr269 написа:Стефан Стамболов успява да им среже за малко крилата и държавата ни процъфтява, но го заколват.

Стефан Стамболов е доста спорна личност!
Той е известен само с русофобията и полицейщината, която налага след Освобождението като министър-председател! Като революционер никой не го е чувал! Може да е обрал някоя кошара и да се е писал хайдутин след 1878 година!
После чифутските историци го изкарват велик държавник, защото е мразел Русия! Всъщност Стамболов е доста спорна личност за разлика от великия Капитан Петко Киряков !
Виж, Капитан Петко войвода е съвсем друг случай! Той е легендарен български войвода! Ако си запознат с биографията му ще знаеш, че той може да се смята за революционер от европейска величина, защото е участвал в битки и подготовка на въстания не само в България, но и в Гърция, Македония и т.н.! Лично е контактувал с Джузепе Гарибалди и дори е живял няколко месеца в дома му на остров Капера! Ръководи чета съставена от Гарибалди и се сражава начело на нея в Критското въстание! Накратко казано Капитан Петко войвода е колосална личност, която нашата история не признава достатъчно! Той има един неудобен "недостатък" за днешните евроатлантически мекерета - бил е непоправим русофил !
Затова за Петко войвода не се говори достатъчно! Добре, че беше Николай Хайтов да направят филма и Васил Михайлов да изиграе по неповторим начин ролята си на Войводата, че да знае българския народ кой е Капитан Петко войвода!
Капитан Петко войвода преживява унижения и преследвания по времето на режима на Стамболов, каквито и турците не са му причинявали преди Oсвобождението! Хвърлен е дори в затвора от режима на Стамболов!

Потребителски аватар
manolovplamen
Контакти:

Мнениеот manolovplamen » 03 авг 2015 01:07

Синьо сърце написа: Така се създава усещането, че Русия по дифолт от 18 век насам прави всичко по силите си, за да навреди на България.

Русия, по-точно - руската политика, не вреди на България самоцелно, т.е. защото мрази България. Просто България е на пътя на интересните на Русия.
Синьо сърце написа: В другия случай се вади един неоспорим довод - Освобождението, и около него се строят различни хипотези и анализи ( някои правилни, други недотам) на случките преди и след това.

Освобождението (малко условно казано) не е самоцел за Русия, т.е. - защото Русия обича България. Просто за момента интересите на Русия съвпадат с интересите на България (отново много условно казано).
Но..........точно за това пишем за събитията около така нареченото освобождение, за да се разбере от хората, че Русия не освобождава България, защото много обича българите. Тезата за руската обич към България се налага тук в България, а всъщност това е абсолютна лъжа!
Детайлите, които коментираме в последните два дни, показват точно обратната теза. Русия много целенасочено завзема нови територии (на влияние), и доста старателно подготвя така нещата, че на балканите да няма голяма славянска държава. Някой би възразил: А от къде знаеш, че в В чл.3 СТАТЬЯ III, стр. 155 от Будапещенската конвенция, където империите приемат текст, който категорично „изключва създаването на голяма и сплотена държава”, става въпрос за България?

Нека да прочетем, а след това да помислим:
На 8 юли 1876 г. Русия сключва с Австро-Унгария секретното Райхщадско споразумение. С него двете империи си разделят сферите на влияние на Балканския полуостров и предопределят съдбата на България и до днес, като приемат текст, който изключва създаването на голяма държава. Русия поема ангажимент да не възпрепятсва Австро-Унгария при окупация на Хърватия, Босна и Херцеговина, а Австро-Унгария – да не пречи на Русия при инвазия на Балканите. Истинската трагедия за българската национална кауза се случва само половин година след това. По време на преговорите на Цариградската конференция, зад гърба на другите държави, Русия и Австро-Унгария финализират в Будапеща приетите договорености от Райхщадското споразумение и сключват секретната Будапещенска конвенция.
Окончателният вариант за територия на бълагарската държава, приет от Великите сили на Цариградската конференция
Изображение
е много близък до границите на Българската екзархия според султанския ферман от 1870 г.
Изображение
Приетият и съгласуван от всички Велики сили окончателен вариант за територия на България обединява почти всички българи на Балканския полуостров в единна територия по най-естествения признак – преобладаващо българско население. Приетият вариант е по предложение на английския консул като територията ни е разделена вертикално на две отделни български държави. С това британската дипломация цели да намали риска от силно руско влияние в Източна България, където православното население е по-малък процент в сравнение със Западна България, като по този начин ще намали и вероятността за руска експанзия към проливите през тази територия.
Само че в същия момент, в допълнителната секретна конвенция, Русия се споразумява с Австро-Унгария да не се допусне образуване на голяма и сплотена държава. На 15 януари 1877 г. тя е подписана от двете империи, докато Цариградската конференция тече.
В чл.1 (СТАТЬЯ I на стр. 154 от сборника със секретни договори на Русия) двете империи се договарят за анексирането съответно на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и Бесарабия от Русия. Впоследствие заради анексирането на Бесарабия, Русия ще компенсира Румъния с българската Северна Добруджа. Първото парче българска плът е откъснато.
В чл.2 (СТАТЬЯ II, стр. 154) империите се договарят за взаимна дипломатическа поддръжка и отстояване на договореното при евентуално колективно обсъждане от Великите сили (което се и случва при изготвянето на Берлинския договор).
В чл.3 (СТАТЬЯ III, стр. 155) империите приемат текст, който категорично „изключва създаването на голяма и сплотена държава”.
В чл.4 (СТАТЬЯ IV, стр. 155) се задължават да пазят в тайна постигнатите договорености.
Този 15 януари 1877 г. можем да считаме за една от най-черните дати в историята ни. След два дни - 18 януари - Митхад паша обявява, че Османската империя отказва да подпише постигнатото споразумение за територия на България.
В резултат на тайните договори между Руската и Австро-Унгарската империи, българските земи ще бъдат разпарчетосани с Берлинския договор, като Северна Добруджа е предадена на Румъния, големи български територии в Западна България – Пиротско и Нишко ще бъдат подарени на Сърбия, където местното население ще бъде подложено на насилствена асимилация, терор и убийства, Македония и Беломорска Тракия ще бъдат оставени в пределите на Османската империя, ще бъде създадена една изкуствена васална държавичка, наречена Източна Румелия, която ще просъществува само седем години и малкото княжество България – под временно руско управление, с 50 000 руски окупационен корпус, който според чл. 8 от Временния (прелиминарный) Сан-Стефански договор и аналогичния текст в чл. 22 на Берлинския договор се издържа изцяло за сметка на местното население. Княжество, което ще бъде многократно саботирано от руската агентура с преврати и метежи, целящи присъединяване като губерния към Руската Империя.
Тази несправедливост скоро ще бъде частично поправена и ще доведе до онзи велик момент, в който малка, разкъсана България ще се опълчи на Великите сили, ще провъзгласи Съединението си и ще принуди Русия, която се противопоставя на Съединението, да скъса дипломатически отношения с България за цели 10 години.
Това по въпроса кого засяга л.3 СТАТЬЯ III, стр. 155 от Будапещенската конвенция.

Синьо сърце написа:За да се получи обективна оценка, е нужно да се разгледа всяка една страна от силните тогава, да се види какви са нейните интереси и как в крайна сметка те са повлияли на нашата история-положително или отрицателно. Защото в различни събития интересите на различните страни понякога съвпадат с нашите, а понякога не. Ако Русия все е действала срещу нас, каквито теории се налагат, аз бих задал логичния въпрос: Ами Великобритания как е действала? И защо това не се прави на въпрос?

Най-лошото нещо което е направила Великобритания спрямо България е факта, че ни е оставила в ръцете на руснаците. За това естествено не са виновни англичаните. Причината си има име - продажника Стойчо Мошанов ( и естествено комунистите около него). Някой може да не знае за него, но....и за него ще напиша.

Ако бяхме от другата страна на желязната завеса, сега щяхме да сме поне като Гърция. Нямаше да я има комунистическата простотия 45 години, и след това капитализъм от съветски тип. Това е относно положителното и отрицателно влияние.

Синьо сърце написа:Ако някой е решил да плюе по Русия, той си следва логиката на първия ми абзац и не се интересува от реалността. Както споменах, аз по същата логика мога да извадя от контекста някои от действията на Кралството, да приложа другите, които са явно срещу нас и да го изкарам враг №1 на България. Доколко това ще отговаря на историческата истина, е отделен въпрос.

Както по-горе написах, Русия си гони интересите. Аз просто давам факти за това как интересите на Русия са повлияли на България. Ако плюя, плюя ония Българи който обичат Русия, а не България. Много от тях развяват флаг - България над всичко. В случая ( ЧЕСТНО) това последното е съвпадение с твоят подпис. Не твърдя, че обичаш Русия, а не обичаш България. Странно ми е само с каква страст защитаваш братушките. Опитвам се да кажа, че българите нямаме причина да обичаме Русия така както ни е втълпявано дълги години. Вероятно за това излиза, че казвам:Трябва да мразим Русия! Това не е истина. Просто трябва да си гледаме интерес и да направим обективен прочит на историята. Да кажем нещата които не са казани.
Последна промяна от manolovplamen на 03 авг 2015 01:18, променено общо 1 път.
Само Левски!

Върни се в “Свободна зона”